1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Pesic’te doping şoku!
Pesic’te doping şoku!

Pesic’te doping şoku!

YDÜ Erkek Basketbol takımının Sırp oyuncusu Mihajlo Pesic’in doping testi sonuçları pozitif çıktı

A+A-

Eren ŞİŞİK

Basketbolda yapılan doping testlerinde Yakın Doğu Üniversitesi’nin Sırp basketbolcusu Mihajlo Pesic’in doping bulguları pozitif çıktı. KKTC Dopingle Mücadele Kurulu’nun Başkan Doç. Dr. Cevdet Tınazcı imzasıyla Spor Dairesi’ne gönderdiği yazıda 24 Mart 2016 tarihinde gerçekleştirilen doping kontrollerinde Pesic’e yapılan analizler sonucunda vücudunda EPHEDRİNE isimli yasaklı maddeye rastlandığı söylendi. Yazıda ayrıca federasyonun derhal uluslar arası kurallar gereği oyuncu için ‘tedbir’ kararı alınmasını ve yasal sürecin başlaması gerektiğini ifade etti.

Öte yandan Spor Dairesi Müdürü Alkan Değirmencioğlu’nun isteğiyle Gary Browne’ye test yapılması istenmişti. Kurul Browne’nin maç kadrosunda yer almamasından dolayı YDÜ’nün iki yabancısı Mihajlo Pesic ve Filip Pajevic arasında kura çekti. Kura sonucu Pesic’in ismi çıkarken, oyuncunun testi pozitif çıktı.

2016 yasaklı maddeler listesinde Ephedrine de var
Öte yandan Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA)’nın 2016 Ocak ayında yayınladığı yasaklı maddeler listesinde Ephedrine de bulunuyor. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Herhangi bir zamanda ya da Müsabaka İçinde Sporcunun Örneğinde aşağıdaki eşik değere sahip maddelerin idrar söktürücü veya maskeleyici maddelerle birlikte herhangi bir miktarda tespit edilmesi; formoterol, salbutamol, cathine, EPHEDRİNE, methylephedrine ve pseudoephedrine saptanırsa, o madde için alınması gereken Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnasına ek olarak idrar söktürücü ve diğer maskeleyici maddeler için de Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası alınmadıkça, bu durum, bir Aykırı Analitik Bulgu olarak değerlendirilir.”

Ayrıca Efedrin maddesinin herhangi birinin idrarında milimetrede 10 mikrogramdan daha fazla olması halinde testin pozitif sonuçlandığı da WADA’nın yasaklı maddeler listesinde duyuruldu.

EPHEDRİNE nedir?
Özellikle Çin'de yetişen efedra türü bitkilerden elde edilen, alfa ve beta adrenerjik almaçlar üzerine uyarıcı yönde etki yapan, alerjik reaksiyonların engellenmesi, solunum yollarının genişletilmesi, kanlanma ve ödemin geriletilmesi gibi amaçlarla kullanılan sempatomimetik bir ilaç.

Atamtürk: “YDÜ için etik değerler her şeyden önemli”
Mihajlo Pesic’in dopingli çıkması ile ilgili olarak YENİDÜZEN’e açıklamalarda bulunan YDÜ Spor Kulübü Başkanı Hakan Atamtürk, Pesic’in sözleşmesini tek taraflı olarak fesh ettiklerini ifade etti. YDÜ için etik değerlerin her şeyden önemli olduğunu ifade eden Atamtürk, “Biz YDÜ olarak duruşumuzu bozmamak için mücadele ediyoruz. Hiçbir şey YDÜ’den daha önemli değildir. Eğer böyle bir olay varsa bize de bunun için gerekeni yapmak düşer.”dedi.


Sezon içinde büyük tartışmalar çıkaran Halil Kutruza’nın dopingli olduğuna dair iddialar çürüdü

Halil Kutruza’nın testi negatif çıktı

Öte yandan lig içerisinde büyük tartışmalara sebep olan Halil Kutruza’nın dopingli olduğuna dair söylentiler de ortadan kalkmış oldu. 24 Mart’ta yapılan doping testinde Kutruza’nın vücudunda herhangi bir yasaklı maddeye rastlanmadı. Özellikle LAÜ cephesinin doping testi yapılması yönünde ısrarlı istekleri sonrasında Spor Dairesi Müdürü Alkan Değirmencioğlu oyuncuya test uygulanmasını istemişti. Dün açıklanan test sonuçlarında Kutruza’nın testi negatif çıktı.
Halil’in bu konuda aklanması ile ilgili konuşan Hakan Atamtürk, Halil’in testinin negatif çıkmasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Halil Kutruza’nın basketbola büyük katkı koyduğunu belirten Atamtürk, “Bu durum bizim için çok önemliydi. Biz sezon başından beridir bunun mücadelesini verdik. Her zaman kendi içimizde zaten kuralı uyguluyoruz.”ifadelerini kullandı.

Pesic’le ilgili yaşanan doping olayı ile ilgili olarak Spor Dairesi Müdürü Alkan Değirmencioğlu açıklama yaptı

“Gerekli yasal prosedür başlatılacak”

Spor Dairesi Müdürü Alkan Değirmencioğlu, Basketbolda yaşanan doping olayı hakkında bir basın açıklaması gerçekleştirerek olayla ilgili bilgiler aktardı.
Değirmencioğlu, Spor Dairesi Müdürlüğü olarak “Dopingle Mücadele Kurulu”na yazı yazdıklarını ve 24 Mart 2016 tarihinde oynanacak olan Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ)-Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) ile KOOP-MGA karşılaşmalarında sporculara doping testi uygulanması talep ettiklerini belirtti.
Bunun üzerine harekete geçen “Dopingle Mücadele Kurulu”, her iki karşılaşmada kurayla belirlenen sporculardan numuneler alıp, 04 Nisan 2016 tarihinde Romanya’nın Bükreş kentindeki Anti-Doping Merkezi’ne gönderdiğini aktaran Değirmencioğlu, 27 Nisan 2016 tarihinde belirlenen sonuçlarda, YDÜ’nün Sırp Basketbolcusu Mihajlo Pesiç’in numunesinin pozitif çıktığının söyledi. Değirmencioğlu, “Dopingle Mücadele Kurulu” tarafından ilgili federasyona bildirim yapıldığını ifade etti.
Yapılan analizler sonucunda YDÜ’nün Sırp Basketbolcusu Mihajlo Pesiç’te yasaklı “Ephedrine” maddesine rastlandığını belirten Değirmencioğlu, gelinen noktada Basketbol Federasyonu tarafından gerekli yasal prosedürün başlatılacağını vurguladı. Değirmencioğlu, bu süreçte Spor Dairesi Müdürlüğü ve kurullarının da Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) ve Dünya Anti Doping Merkezi (WADA)’nın uyguladığı yasal prosedürün, daire tarafından aynen uygulanacağının da spor kamuoyu tarafından bilinmesini istedi. Değirmencioğlu, yaptığı titiz çalışmadan ötürü “Dopingle Mücadele Kurulu” yetkililerine de teşekkür etti.

Bu haber toplam 2937 defa okunmuştur