1. HABERLER

  2. SPOR

  3. “Kuzey’de umut Güney’de tepki”
“Kuzey’de umut Güney’de tepki”

“Kuzey’de umut Güney’de tepki”

Değirmenlik’e transfer olan Kıbrıslı Rum futbolcular Demetris Vasiliou ve Argyris Christofi’nin Kıbrıs Türk futbol tarihinde Türk takımına transfer olan ilk Kıbrıslı Rum futbolcu olmalarının yankıları devam ediyor

A+A-

Birinci Lig ekiplerinden Değirmenlik’e transfer olan Kıbrıslı Rum futbolcular Demetris Vasiliou ve Argyris Christofi’nin Kıbrıs Türk futbol tarihinde Türk takımına transfer olan ilk Kıbrıslı Rum futbolcu olmalarının yankıları devam ediyor. İki hafta önce Kuzey Kıbrıs’a gelen Al Jazeera Türk muhabiri Enver Hasanoğlu “Kuzey’de umut Güney’de tepki” başlığı ile konuyu ele aldı.

Güney’den Kuzey’e transfer olan ilk oyuncu
Al Jazeera Türk’te yayınlanan ve Enver Hasanoğlu imzası taşıyan haber şöyle: “Dimitri Vasiliou, Kıbrıs Rum Kesimi vatandaşı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Süper Ligi takımlarından Değirmenlikspor’la anlaştı ve futbol hayatını bu takımda sürdürüyor. Dimitri’nin transferi, bir kulüp değiştirmenin çok ötesinde. O, Ada'da, Güney'den Kuzey'e transfer olan ilk Rum futbolcu.”

Transferi hakkında konuşmuyor
“Dimitri, Larnaka’da yaşıyor ve antrenmanlara gelebilmek için her gün sınır geçiyor. Rumlardan aldığı tehditler yüzünden ailesini koruma düşüncesiyle transferi hakkında kimseyle konuşmuyor. Dimitri’nin bu transferi, Ada'nın kuzeyiyle güneyi arasında, sportif anlamda ilk resmi temas.

Öztüccar: “Adaya kalıcı barış getirebilir”
“Değirmenlikspor Başkanı Emir Ali Öztüccar, bu transferlerin adaya kalıcı barışı getirebileceğini söylüyor: “Eğer bir gün gelip de bir şeyler olacaksa, önce yakınlaşma olması gerekir ki diğer adım atılsın. Bunun yolu da bence sporla, futbolladır.”

Christofi: “Futbol dünyada gittiği her yere barış götürür”
Dimitri’nin transferinin ardından Salamina takımından yakın arkadaşı Argiri Cristofi de adanın kuzeyine geçti. Bu transfer, Güney'deki tepkileri daha çok arttırdıysa da Argiri bunları hiç umursamıyor: “Transferimin ardından hakkımda çok şey yazıldı, çizildi. Hiçbiri umurumda değil. Futbol dünyada gittiği her yere barış götürür. Bu şekilde bir gün barışı sağlayacağız. Benim nerede oynayıp, nerede oynayamayacağıma kimse karışamaz çünkü bu benim hayatım.”

Sertoğlu: “Ara transferde birçok oyuncu gelecek”
Bu transferlerin çıkış noktası, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun girişimiyle, FIFA’nın denetiminde, Rum kesimiyle Zürih’te imzalanan ve Ada'nın kuzeyi ile güneyi arasında oyuncu transferine izin veren anlaşma. Anlaşmanın fikir babası, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Sertoğlu, barış için liderlerin değil toplumların kaynaşması gerektiğini belirtiyor: “Ara transfer döneminde birçok futbolcu daha buraya gelip futbol oynayacak. Sen istediğin kadar barış yap, iki lider anlaşsın. İki toplum birbirine güvenmezse, sırt sırta verip de bir şeyleri başaramamışsa, birlikte sevinmeyi öğrenmemişse, senin yaptığın anlaşma uzun vadeli olmaz. Önce bunların yapılması lazımdır." Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Değirmenlik başta olmak üzere tüm kulüpler, artık sadece kendi aralarında oynamak değil, sınırların dışına da çıkmak istiyor.”

Bu haber toplam 1537 defa okunmuştur