1. HABERLER

  2. SPOR

  3. “Kıbrıs’ta oynanması mümkün değil”
 “Kıbrıs’ta oynanması mümkün değil”

“Kıbrıs’ta oynanması mümkün değil”

TBF Başkanı Harun Erdenay YENİDÜZEN’e özel açıklamalarda bulundu. Erdenay, YDÜ kararının FIBA Dünya tarafından alındığını ve TBF’nin buna uymak zorunda olduğunu söyledi

A+A-

 

Eren ŞİŞİK

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Harun Erdenay, son dönemlerde gündemi meşgul eden Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ)’nin iç saha maçları ile ilgili durumla alakalı olarak YENİDÜZEN’e çok özel açıklamalarda bulundu.

“Kuzey Kıbrıs tanınmadığı sürece mümkün gözükmüyor”
YDÜ’nün iç saha maçlarını Türkiye’de oynayacağının kesinleştiğini kaydeden Erdenay, kararı Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) Avrupa’nın değil FIBA Dünya’nın verdiğini ifade etti. “YDÜ’nün bu yıl maçlarını Kıbrıs’ta yapmasına imkân yok.” diye konuşan Erdenay, Kuzey Kıbrıs’ın tanınmadığı sürece bunun mümkün gözükmediğini kaydetti.

“FIBA’nın yönetmelikleri kesin”
Türkiye Basketbol Federasyonu olarak kendilerinin YDÜ’nün maçlarını Kıbrıs’ta oynaması için sonuna kadar mücadele ettiklerini belirten Harun Erdenay bunda başarılı olamadıklarını çünkü FIBA’nın yönetmeliklerinin kesin olduğunu söyledi.

“Maçlar Türkiye sınırları içerisinde oynanmak durumunda”
FIBA’nın ana statüsünde yazan ‘FIBA siyasi ve dini ayrımcılık yapmayacağı gibi herhangi bir nedene dayalı ayrımcılığı tolere edemez’ maddesi üzerine sorulan soru ile ilgili açıklama yapan Erdenay, “Söz konusu madde FIBA’nın ana maddelerinden biri. Ancak FIBA’nın bir diğer maddesi de ‘Kendi ülkesinde lig organizasyonu gerçekleştiren federasyona bağlı kulüpler maçlarını o ülkenin sınırları içerisinde yapmalıdır’ ibaresi de bulunuyor.” sözlerini kullandı.

“YDÜ en üst lige çıkınca dikkat çekti”
YDÜ’nün iç saha maçları ile ilgili olarak bu yıl için kendilerinin bir şey yapamayacaklarını sözlerine ekleyen Erdenay, “Önümüzdeki sezon bunun için yeniden mücadele edip bu konuda neler değiştiririz bakacağız.” dedi.  YDÜ’nün iki yıl boyunca Türkiye Kadınlar Basketbol 2. Ligi’nde (TKB2L) mücadele ettiğini ve çok fazla göz önünde olmadığını belirten Erdenay, “Ancak YDÜ en üst lige çıkınca bu herkesin dikkatini çekti. Sonuç olarak Türkiye Kadınlar Ligi Avrupa’nın en iyi ligi olarak gösteriliyor ve sürekli takip edilen bir lig. Güney Kıbrıs’ın şikâyeti de bunun üzerine geldi ve FIBA’da bunu değerlendirmeye alarak bize kararını iletti.” dedi. Diğer ülkelerde de alt liglerde mücadele eden farklı ülke takımlarının olduğunun altını çizen Erdenay, en üst ligde bunun şu an için mümkün gözükmediğini söyledi.

“Karar FIBA Dünya tarafından verildi”
Harun Erdenay, kendilerinin FIBA kurallarına bağlı kalmak zorunda olduklarını ifade ederek, “Bu bakımdan Yakın Doğu Üniversitesi’nin bu yıl için Kıbrıs’ta oynamasına imkân yok” dedi. Kuzey Kıbrıs, FIBA tarafından tanınmadığı sürece sorunun çözülemeyeceğine de değinen Erdenay, FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel’in de YDÜ gibi düşündüğünü ancak sözlerinin başında da dediği gibi kararın FIBA Dünya tarafından alınan bir karar olduğunu ifade etti.

“YDÜ büyük özveri ve bütçe harcadı”
Kendilerinin TBF olarak bir Kıbrıs takımının kendi liglerinde yer almasına sevindiklerini belirten Harun Erdenay, FIBA’nın kararı ile sevinçlerinin kursaklarında kaldığını ifade etti. Yine de YDÜ’nün güçlü bir ekip olduğunu ve maçlarını Türkiye’de oynayarak da ligde adından çokça söz ettireceğini aktaran Erdenay, “Biz Türk basketbolunu daha da ileriye taşıma peşindeyiz. YDÜ de bunun için büyük bir özveri ve bütçe harcadı.” dedi.

Bu haber toplam 1979 defa okunmuştur