1. HABERLER

  2. SPOR

  3. “HEDEFİM DEĞİŞMEDİ”
 “HEDEFİM DEĞİŞMEDİ”

“HEDEFİM DEĞİŞMEDİ”

Eğitim ve tenis yaşamını İngiltere’de sürdüren Eliz Maloney Yorgancı, YENİDÜZEN’in konuğu oldu

A+A-

Burhan Gürkan

Eğitim ve tenis yaşamını İngiltere’de başarlı bir şekilde sürdüren Eliz Maloney Yorgancı, genç yaşına rağmen elde ettiği başarılarla Kıbrıslı Türklerin gururu olmaya devam ediyor. Tatil için ülkemizde bulunan genç yetenek, bir yandan arkadaşları ile zaman geçirirken diğer yandan da çalışmalarını sürdürüyor. Eliz, YENİDÜZEN Spor Servisi’nin konuğu olarak İngiltere’deki yaşamı ile ilgili açıklamalarda bulundu. 2009 yılında İngiltere’ye gitmeden önce kendisi ile yaptığımız röportajda hedefinin dünyanın 1 numarası olmak olduğunu belirten Eliz, bu hedefinin değişmediğini belirtti.

Beş yılda birçok başarı
Ülkemizde tenis yaşamına başladığı yıllarda gerek adanın kuzeyinde gerekse güneyinde birçok birincilikler elde eden Eliz, 2009 yılında eğitim ve tenis hayatını devam ettirmek için gittiği İngiltere’de birçok başarıya imza attı. Henüz yaşı küçük olmasına rağmen üst yaş kategorilerinde birçok dereceye imza atan genç yetenek, tekler ve çiftler kategorilerinde yer aldığı turnuvalarda finaller oynamayı ve birincilikler elde etmeyi başardı, öğrenim gördüğü okulu ile şampiyonluklar elde etti.

Avrupa’dan Güney Amerika’ya kadar şampiyonluklar
2010 – 2014 yılları arasında İngiltere’de düzenlenen turnuvalarda birincilikler elde eden Eliz, 2012 – 2014 yılları arasında da Tenis Europe organizasyonların çoğunda final oynadı ve şampiyonluk sevinci yaşadı. Eliz aynı zamanda 2014 yılı sonundan günümüze kadar süren zaman diliminde de Uluslararası Tenis Federasyonu (International Tennis Federastion – ITF) turnuvalarında gerek İngiltere gerekse Güney Amerika’da şampiyonluklar yaşadı.

Kulüp değiştiriyor
İngiltere’deki mevcut kulübünün 12-14 yaş kategorisi sporcuların gelişiminde çok iyi olduğunu belirten Eliz, yeni dönemde kulüp değişimine gideceğini belirtti. Bournemouth’tan Londra’ya geçeceğini, bundaki etkenin yeni kulübündeki antrenörünün daha büyük yaş sporcuları üzerinde daha iyi olduğunu söyleyen Eliz, 11-18 yaş aralığında iyi olan antrenörlerle çalışacağını aktardı.
Yeni kulübünün kısa bir süre önce kurulduğunu ve eski tenisçilerin bu kulüpte antrenör olarak yer aldığı söyleyen Eliz, bu kulübe gitmeden önce denemeye tabi tutulduğunu ve çok beğenildiğini, burada çalışacağı antrenörünün dünyanın büyük organizasyonları arasında yer alan Wimbledon’a 33 tane sporcu yetiştirdiğini dile getirdi.

Bir günü nasıl geçiyor?
İngiltere’de bir gününü nasıl geçirdiğini sorduğumuz Eliz, güne sabah 06.00’da başladığını, 07.00 – 08.00 saatleri arasında fitness çalışmasını yaptığını, ardından 2 saatlik derse girdiğini belirtti. Dersin ardından tekrar 2 saatlik tenis antrenmanı yaptığını söyleyen Eliz, öğle yemeğinin ardından 2 saat daha ders yaparak öğleden sonra 3 saatlik tenis antrenmanı ile günü noktaladığını söyledi. 18.00’de derslerin ve tenis antrenmanlarının tamamlandığını belirten genç yetenek, haftasonlarında herhangi bir turnuvanın olmaması durumunda boş bir gün geçirdiğini sözlerine ekledi.

Şu anda 423. sırada
Eliz son bir yıllık süre içerisinde katıldığı ITF turnuvalarında topladığı puanlarla 1500’üncü sıradan 423’üncü sıraya kadar yükseldiğini dile getirdi. Beş yıldır yurt dışında yaşarak turnuvalara katıldığını, aralık ayından bu yana ITF tarafından düzenlenen 7 turnuvada elde ettiği dereceler ile bu sıraya yükseldiğini belirten Eliz, bu turnuvaların derecelere ayrıldığını (Grade), en yükarda Grand Slam gibi turnuvaların olduğunu, kendisinin 3’üncü derecede olduğunu belirtti.

“Bir hafta çalışmayınca performans düşüyor”
Profesyonelliğe giden yolda çalışmalara çok ara veremediklerini söyleyen Eliz “Çok ara veremiyoruz. Vakit kaybedersek ve 1 hafta bile tenis oynamazsak performansımız düşer” açıklamasını yaptı. Eliz, ITF turnuvalarında topladıkları puanlarla derecelerini yükselterek profesyonel turnuvalara katılma şanslarının olduğunu dile getirdi.

İlkay Yorgancı: “Hasretlik çok zor”
Röportajda Eliz ile birlikte olan annesi İlkay Yorgancı’ya kızının yurt dışında yaşamasının zorlukları sorulduğunda “Hasretlik çok zor” cevabını verdi. İlkay Yorgancı “10 yaşından beridir yurt dışında ve finansal konuları bireysel olarak karşılıyoruz. Uzun zamandan sonra devlet ilk kez bizi ciddiye aldı ve bu yönde destek verdi. Bu da bizi memnun etti. Ayrıca birkaç tane sponsorumuzun önemli katkıları var. Onlara da teşekkür ediyoruz” açıklamasını yaptı. İlkay Yorgancı sponsor olarak kendilerine destek veren Arden Gıda Ltd, Atakom Ticaret Ltd, Gıda Şirketi Ltd, Metgin Limited ve Oero Trading Ltd’e teşekkür etti.

“En çok insanları ve güneşi özlüyorum”
İngiltere’deki yaşamında Kıbrıs’ın en çok neyini özledin sorusuna Eliz “En çok insanların sıcak kanlı oluşunu ve güneşi özledim” cevabını verdi. İngiltere’deki yaşamının en güzel tarafını ise değişik ülkelere giderek oralarda turnuvalarda yer alma şansını çok sevdiğini söyleyen Eliz, “Dünyayı dolaşmak ve yeni ülkeler görmek sporun en güzel yanı” cevabını verdi. Kendisi gibi ileride tenis sporunu profesyonel olarak yapmak isteyen gençlerin nelere dikkat etmesi gerek sorusuna Eliz “Teniste yükselebilmek için çok çalışmak gerekiyor. Güçlü, çabuk olabilirsiniz ama çok çalışmazsanız, yetenekli olmak bazen yeterli olmuyor” cevabını verdi.

“Hedefim değişmedi, dünyanın 1 numarası olmak istiyorum”
Eliz ile 2009 yılında İngiltere’ye gitmeden önce antrenörü merhum Yusuf Yönlüer ile birlikte yaptığımız, o dönemde YENİDÜZEN’de yayınlanan Spor Eki’ndeki röportajı gösteriyoruz. O röportajda dünyanın 1 numarası olmak istediğini belirten Eliz’e hedefinin değişip değişmediğini sorduğumuzda “O röportajdan 6 yıl geçti ancak hedefim değişmedi. Yine dünyanın 1 numarası olmak istiyorum” cevabını verdi. Eliz bugüne gelmesinde önemli pay sahibi olan antrenörü Yusuf Yönlüer’e elde ettiği başarıları adadığını söylerken sözlerinin sonunda kendisine destek veren herkese teşekkür etti.

Bu haber toplam 1641 defa okunmuştur