1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Eyleme 26 federasyondan onay
Eyleme 26 federasyondan onay

Eyleme 26 federasyondan onay

Spor Federasyonları geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği toplantıda Spor Fonu ve KKTC Milli Olimpiyat Komitesi konuları ile ilgili aldığı kararları açıkladı. Kararlara 26 Spor Federasyonu güç ve eylem birliği konsunusunda onay verdi. Ülke sporunun durduru

A+A-

 

Spor Federasyonları geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği toplantıda Spor Fonu ve KKTC Milli Olimpiyat Komitesi konuları ile ilgili aldığı kararları açıkladı. Kararlara 26 Spor Federasyonu güç ve eylem birliği konsunusunda onay verdi. Spor Federasyonları basın sözcüsü Aşkın Burcu’nun yaptığı açıklama şu şekilde:

“KKTC’de faaliyet gösteren Spor Federasyonları olarak, gerek Spor Fonu gerekse KKTC MOK konusunda yıllardır devam eden sorunların KKTC sporunun önünü tıkayacak noktaya gelmesinden hareketle, 16 Aralık 2014 tarihinde KTSYD Toplantı Salonu’nda bir toplantı gerçekleştirmiştir. Toplantı sonucunda alınan kararlar ve sorunların çözümü için gerçekleştirilecek güç ve eylem birliği konusunda şu ana kadar 26 Spor Federasyonu’nun onayı alınmıştır. Söz konusu kararları ve bu konudaki kararlılığımızı kamuoyu ile paylaşırız.’

SPOR FONU

Bilindiği gibi Spor Fonu ambargolar altında ezilen KKTC Sporu’nu güçlendirmek üzere ve özellikle altyapı ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla oluşturulmuştur. Gelir kaynağının kumarhaneler ve bet ofisler olması nedeniyle toplumun çeşitli kesimleri tarafından eleştirilse de sonuç itibarı ile KKTC Sporunun hala daha ayakta kalmasını sağlayan en önemli kaynak olmuştur. Kurulduğu yıllarda Fon gelirleri Spor Dairesi Yönetim Kurulu’nun kullanımı için ayrı bir hesaba yatırken, geçmiş hükümetlerin mali sıkıntılarını aşmak için aldığı kararlarla bütçeleştirilmiştir. Başka bir değişle Maliye fon gelirlerini genel bütçe içerisine atmakta ve takdir ettiği bir oranda kullandırmaktadır. Ayrıca, her yıl sonu fon gelirlerinde gerçekleşen gelir fazlalığından bir miktar serbest bırakılmıştır ama bu oran da giderek azaltılmıştır. 2014 bütçesinde fon gelirlerini 17 milyon TL olarak ön gören Maliye Bakanlığı bunun 12 Milyon TL’sini kullanıma vermiştir. Yani 5 Milyon TL’yi daha en başında diğer bütçe ihtiyaçları için kesmiştir. Spor Dairesi tahsil ederek maliyeye yatırdığı miktarın 26 Milyon TL’ye ulaşmasından hareketle oluşan 9 Milyon TL’lik gelir fazlalığından bir miktarın serbest bırakılması için talepte bulunmuş olsa da basına da yansıdığı kadarıyla maliye bu yıl gelir fazlalığının tümünü Genel Bütçe açıklarını kapatmak amacıyla kullanmayı tasarlamaktadır.

KARAR 1: Gelir fazlalığının sporun kullanımına bırakılması

“Maliye Bakanlığı’ndan 2014 yılı boyunca oluşan gelir fazlalığının zaten kendisinin belirlediği şekilde 12/17 oranında sporun kullanımına bırakılmasının talep edilmesine. Bunun yanı sıra, fonun amaçları dışında içinin boşaltılmasına yönelik gelecekte gerçekleştirilecek her türlü girişime ayni oranda direnç gösterileceğinin bildirilmesine. Bu amaçla Maliye Bakanı’ndan görüşme talep edilmesine karar verilmiştir.”

KKTC MOK

“Bilindiği gibi, gerek Dernekler Yasası’na gerekse IOC kriterlerine aykırı yapısı yıllarca tartışılmış olmasına rağmen yasa değişikliği yapılarak yeniden üye olmaya zorunlu bırakılan federasyonların üyelik aidatlarını ödeyip üye olduktan sonra Olağanüstü Tüzük Genel Kurulu talep etmeleri üzerine Başkan Serdar Savim’i usulsüz olarak görevden alan KKTC MOK Yönetim Kurulu Atilla Mahmutoğlu’nu başkan atadığını ilan etmişti. Serdar Savim’in başvurusu üzerine Girne Kaymakamlığı Savcılıktan görüş alarak söz konusu değişikliği geçersiz kılınca, sözde başkan Atilla Mahmutoğlu Girne mahkemesinde bir dava açmıştı. Girne mahkemesi de başkanın kim olduğu mahkemece belirleninceye kadar Serdar Savim ve Atilla Mahmutoğlu’nun başkanlık yetkilerini dondurmuştu. Bu nedenle faaliyetsiz duruma düşen KKTC MOK’nin Yönetim Kurulu Şubat 2014’te üye federasyonlara bildirmeksizin Mali Genel Kurul düzenlemeye kalkması üzerine üye Federasyonların talebi üzerine Mali Genel Kurulu geçersiz ilan eden Girne Kaymakamlığı’nın bu kararını KKTC MOK yönetimi Yüksek İdare Mahkemesine götürmüştü.

KARAR 2: Şubat 2014’te KKTC MOK seçimi

“Yaklaşık iki yıldır faaliyetsiz bulunan KKTC MOK’un rutin seçimli Olağan Genel Kurul toplantı tarihinin Şubat 2015 olduğu hatırlatarak, bu tarihe kadar başkanın kim olduğu tartışmasının mahkemece çözümlenemeyeceği düşünüldüğünden ve bu tarihten sonra eski başkanın kim olduğu tartışmasının hiçbir anlam ifade etmeyeceğinden hareketle ülkemizin yüz karası haline düşürülen KKTC MOK derneğinin kayıtlardaki son üye listesi ile Girne Kaymakamlığı tarafından kendi gözetiminde seçim gündemi ile Genel Kurul’a çağrılmasının talep edilmesine. Bu amaçla İçişleri Bakanı’ndan ivedilikle görüşme talep edilmesine, görüşmede Şubat 2014 sonuna kadar KKTC MOK konusunda bir ilerleme sağlanamaması durumunda federasyonların Dernekler Yasası altında IOC kriterlerine uygun yeni bir MOK oluşturmak suretiyle ülke sporunun hizmetine sunmakta kararlı olduğunun bildirilmesine karar verilmiştir.”

KARAR 3: Spor faaliyetleri durdurulacak

“Görüşmelerin 23 Aralık 2014 Salı günü mesai bitimine kadar gerçekleşmemesi veya mutabakat sağlanmaması durumunda 25 Aralık Perşembe günü saat 15:00’de Başbakanlık ve Başbakan Yardımcılığı önünde tüm federasyonların yöneticileri ile katılacağı uyarı eylemi gerçekleştirilmesine. Sonuç alınamaması halinde 29 Aralık Pazartesi günü ülkenin her yerinden sporcu ve hakemlerin de katılacağı devasa bir organizasyonla ülke çapında ve tüm branşlarda devam eden Liglerin ve Ulusal Yarışmaların durdurularak, her türlü branşta spor yapma hakkının Anayasal bir hak olduğunun ve dolayısıyla sporun altyapısını kurmak ve idame edilmesini sağlamak görevinin devlete, bu amaçla kaynak kullandırmak sorumluluğunun da hükümete ait olduğu idrak edilinceye kadar mücadeleye birlik ve beraberlik içerisinde devam edilmesine karar verilmiştir.”

KARAR 4: Spor Federasyonları Birliği kuruluyor

“KKTC’de faaliyet gösteren Spor Federasyonları, ortak sorunlarının çözümü, ülke sporunun çağdaş uygulamalar çerçevesinde ileriye taşınmasında öncü rol oynamak ve bunlar için dayanışma ve temsil gücünü artırmak amacıyla Kuzey Kıbrıs Spor Federasyonları Birliği’nin kurulmasına, bu amaçla gerçekleştirilecek ilk toplantının 22 Aralık Pazartesi günü saat 16:00 da KTSYD Toplantı Salonu’nda yapılmasına karar vermiştir.”

Bu haber toplam 1286 defa okunmuştur