1. HABERLER

  2. SPOR

  3. 'Ateşkes'in anısına top koşturdular
Ateşkesin anısına top koşturdular

'Ateşkes'in anısına top koşturdular

Ateşkesin yıldönümünde, 100 yıl önce İngilizlerle Almanların yaptığı gibi Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar da birlikte top koşturdu

A+A-

İnsanoğlunun tarihinde o güne kadar görülen en büyük ve en kanlı savaş olan Birinci Dünya Savaşı’nın ilk yılında gerçekleşen “Noel Ateşkesi”nin 100’üncü yıldönümünde ara bölgede anma etkinliği gerçekleştirildi.

Ateşkesin yıldönümünde, 100 yıl önce İngilizlerle Almanların yaptığı gibi Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar da birlikte top koştururken, Kıbrıslı Türk Müzakereci Ergün Olgun ve Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis de kramponlarını giyerek sahaya indi ve aynı takımda mücadele verdi.

1914’te hem Noel arifesinde hem de Noel günü, savaşta, mevzilerde birbirleriyle çarpışan İngiliz ve Alman askerlerinin, tamamen kendi inisiyatifleriyle savaşmayı bırakarak “No Man’s Land (mevzilerin ortasında kimseye ait olmayan ara bölge)” denilen ara bölgede birbirlerine hediye vermeleri ve futbol oynayarak vakit geçirmeleriyle gerçekleşen “Noel ateşkesi”, Lefkoşa'da ara bölgedeki Taksim sahasında yapılan futbol maçıyla anıldı.

İngiliz Yüksek Komiserliği’nin organize ettiği maçta, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar “Kıbrıs 11’i adı altında” aynı takımda, İngilizlerin ve diğer yabancıların bulunduğu diğer takım ise “Uluslararası 11’i” adı altında aynı takımda mücadele etti.

İngiliz Yüksek Komiseri Ric Todd, etkinlikte yaptığı konuşmada, Noel Ateşkesi’nin çok etkili, hayat dolu ve canlı bir şekilde tarihin günümüzle ne kadar ilişkili olduğunu gösterdiğini belirtti.

100 yıl önce dünyanın gördüğü en kötü uzlaşmazlıklardan biri sürerken insanların futbol oynamak üzere bir araya geldiklerine işaret eden Todd, o anda silahların sustuğunu ve sporun birleştirdiğini vurguladı.

Todd, iki dünya savaşında vatanları için ölen insanları anarken, söz konusu olayın yıl dönümünün uzlaşmanın önemini de hatırlattığını söyledi.

Todd, anma olayının gerçekleşmesine katkı koyan herkese teşekkür etti.

9 milyonu asker 7 milyonu sivil olmak üzere toplam 16 milyon insanın hayatına mal olan Birinci Dünya Savaşı, 1914-1918 arasında yaklaşık 4 yıl sürmüş, savaş sonunda imparatorluklar yıkılmış, yeni sınırlar çizilmiş ve savaşın sonuçları dünya için daha büyük bir yıkım olan İkinci Dünya Savaşı’na giden yolu açmıştı.

Şarkılara, kitaplara, şiirlere ve filmlere onu olan “Noel Ateşkesi”nde futbol maçı ve hediye değişiminin yanı sıra, ortak cenaze törenleri ve esir değişimleri gerçekleşmiş, insanlığa yakışmayan kanlı savaşın ortasında, insanlığa yakışan bir ortam yaratılmıştı.

Bunun en dikkate değer yanıysa ateşkesin, siyasi liderler veya generallerden, ordu komutanlarından onay beklenmeden tamamen orta ve alt düzey subaylarla erlerin inisiyatifiyle gerçekleşmesiydi.

(tak) 

Bu haber toplam 1597 defa okunmuştur