1. HABERLER

  2. SPOR

  3. “28 Eylül Dünya Kalp Günü”
“28 Eylül Dünya Kalp Günü”

“28 Eylül Dünya Kalp Günü”

“28 Eylül Dünya Kalp Günü” çerçevesinde “Kalbimizi Seviyoruz, Sağlıklı Bir Geleceğe Birlikte Yürüyoruz” sloganıyla yürüyüş gerçekleştirildi.

A+A-

“28 Eylül Dünya Kalp Günü” çerçevesinde “Kalbimizi Seviyoruz, Sağlıklı Bir Geleceğe Birlikte Yürüyoruz” sloganıyla yürüyüş gerçekleştirildi.

Yürüyüş öncesinde yapılan konuşmalarda koruyucu hekimliğin önemine dikkat çekildi; kalp ve damar hastalıklarındaki en önemli risk faktörünün sigara olduğu; KKTC’deki kalp hastalıklarının en önemli sebebinin şişmanlık ve tansiyon olduğu vurgulandı.

Sağlık Bakanlığı’nın, Kıbrıs Türk Kalp Derneği, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi ve Telsim’in katkılarıyla gerçekleştirdiği yürüyüş Sağlık Bakanlığı önünden saat 11’e doğru bağladı.

Yürüyüş Telsim önünde tamamlandı ve burada düzenlenen bir etkinlikle yürüyüşe katılanlara sertifika verildi.

Yürüyüşe, Cumhurbaşkanı Vekili, Meclis Başkanı Sibel Siber, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, LTB Başkanı Mehmet Harmancı, üst düzey yöneticiler, sivil toplum örgütü üye ve temsilcileri, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Sağlık Bakanlığı ile Telsim arasında bir süre önce imzalanan işbirliği protokolüne göre, kalp hastalıkları konusunda çeşitli aktiviteler gerçekleştirerek, halkın bilinçlendirilmesine yönelik başlatılan çalışmaların bir parçası olan kalp günü yürüyüşü ile, kalp hastalıklarına yönelik farkındalığın yükseltilmesi hedefleniyor.

Yürüyüş öncesinde Kalp Derneği Başkanı  Öner Özerdem, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Telsim Genel Müdürü Rasim Karas, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi Gülgün Vaiz, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ile Cumhurbaşkanı Vekili Sibel Siber birer konuşma yaptılar.

ÖZERDEM

Kalp Derneği Başkanı Öner Özerdem konuşmasında  tedavi edici hekimliğin  çok daha zor olduğunu kaydetti ve koruyucu hekimliğe  çok küçük yaşlardan başlayarak önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

Kalp sağlığı politikalarının ciddiyetle geliştirilerek bunun eğitim hayatı içerisine sokulması gerektiğini kaydeden Özerdem, “Çocuklarımızı ve gençlerimizi ileride yatağa ve ilaca bağımı kılmadan kaliteli bir yaşam içine sokmamız gerekmektedir” dedi.

BESİM

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim de dünya kalp derneğinin  kalp hastalıklarından korunmanın birinci yolunun yürümek, hareket etmek olduğunu vurguladığını söyledi ve diğer unsurların ise sağlıklı beslenme, tütün ürünlerinden uzak durmak, koruyucu sağlık olarak sıralandığını dile getirdi.

LTB  Başkanı Harmancı’ya seslenen ve yürümek  için yollara, kaldırımlara bisiklet yollarına ihtiyaçları olduğunu söyleyen Besim, bunların sağlanmasını istedi.

HARMANCI

LTB  Başkanı Harmancı da  beklentilerin çok yüksek olduğunu, ancak 29 Haziran’dan bu yana geçen sürenin çok kısıtlı olduğunu söyledi ve orta ve uzun vadeli planlamalarının içerisinde sağlıklı bir kent yaratma çalışmasının mutlaka olacağını  belirtti.

KARAS

Telsim Genel Müdürü Rasim Karas da dünya sağlık örgütü verilerine göre ölümlerin birinci sırasında kalp hastalıklardan kaynaklanan  ölümlerin olduğunu dile getirerek, bir hayat ve tarz değişikliği gerektiğini söyledi.

Karas, stresten uzak,  hırslardan arınmış bir yaşamın önemine dikkat çekti ve çocuklara da hem bunların hem de sağlıklı beslenme alışkanlığının aşılanması gerektiğini ifade etti.

VAİZ

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kardiyoloji Şefi Gülgün Vaiz de, kalp ve damar hastalıklarının tüm dünyada birinci sıradaki ölüm sebebi olduğunu söyledi ve bunun KKTC’de de böyle olduğunu kaydetti.

En etkili en ekonomik ve en faydalı yöntemin kalp ve damar hastalıkları ile diğer hastalıkların koruyucu olarak önlenmesi olduğunu belirten Vaiz, bu konuda yapılacak olan şeylerin çok basit olduğunu ifade etti.

KKTC’de bugün kalp krizi geçirenlerin yüzde 60’ının  30-50 yaş arası ve erkek olduğunu dile getiren Vaiz, birinci sıradaki risk faktörünün sigara olduğunu ve KKTC’deki kadınların 10 yaş daha geç kalp  krizi geçirdiğini anlattı. Kalp hastalıklarının en önemli sebebinin şişmanlık ve tansiyon olduğunu dile getiren Vaiz, bunların KKTC’nin gerçekleri olduğunu vurguladı.

Halka tütün ve tütün ürünlerinden uzak durma çağrısında bulunan Vaiz, “Dengeli  beslenin, Akdeniz’e özgü diyetle beslenin  her gün yarım saat yürüyün, alkolden uzak durun, kilonuzu koruyun ve stresle mücadele edin” dedi.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de, sağlıkta sistem kurmanın, hastaneleri geliştirmenin çok önemli olduğunu dile getirdi ve tüm dünyanın, hasta olmamak gerektiğini, hasta olduktan sonra her şeyin daha zor olduğunu söylediğini belirtti.

Bunun için bilinçli olmak gerektiğini, sağlıklı beslenmek, hareketli olmak, kötü alışkanlıklardan uzak durmak gerektiğini ifade eden Gülle, tüm topluma bugün yeni bir başlangıç yapma çağrısında bulundu.

SİBER

Cumhurbaşkanı Vekili, Meclis Başkanı Sibel Siber de eskiden insanların kalp hastası olduktan sonra yürüyüşe başladığını, şimdi artık bu bilincin yerleştiğini, artık insanların yürümenin kalp sağlığına iyi geldiğinin bilincine vardığını kaydetti. Şimdi de yürüme yolu sıkıntısı yaşandığını belirten Siber, bunun bir sorun olduğunu ancak aşılacağına inandığını söyledi.

Lefkoşa Girne yolunda Cumhuriyet Meclisi Ormanı’nda yürüyüş ve bisiklet yolları yapıldığını  dile getiren Siber, henüz açılışının yapılmadığını ancak açılışı yapıldıktan sonra halkın yararlanabileceği güzel bir proje olduğunu kaydetti.

Sağlığın devlet-birey iş birliğiyle sağlanabileceğini dile getiren Siber halkın kendi sağlığını korumak için üzerine düşeni yapmaması halinde başarısız olunacağını belirtti.

(tak) 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Bu haber toplam 1449 defa okunmuştur