1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. YKP’den Siyasi Partiler Yasası’na eleştiri
YKP’den Siyasi Partiler Yasası’na eleştiri

YKP’den Siyasi Partiler Yasası’na eleştiri

“Siyasi parti kapatma kriterleri antidemokratik”

A+A-

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Cumhuriyet Meclisi’nden geçtiğimiz pazartesi günü oy birliğiyle geçen Siyasi Partiler Yasası’ndaki siyasi partileri kapatma kriterlerinin antidemokratik olduğunu savundu.

YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı yazılı açıklamasında, “Türkiye’den aşırma yeni antidemokratik, darbe atığı” diye nitelediği Siyasi Partiler Yasası’nın esası üzerinde konuşulmadığını, birkaç maddenin cımbızlandığını kaydetti.

Venedik Komisyonu’ndaki siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili düzenlemeye yer veren Kanatlı, kapatılmanın o siyasi partinin “şiddet kullanmayı savunması” veya partinin “bir siyasi araç olarak şiddet kullanması” durumunda söz konusu olduğu; ancak yeni yasanın 55. maddesinin bu kriterlere aykırı olarak siyasi partileri Kıbrıs sorununda görüş açıklarken bile kapatabilecek düzenlemeler içerdiği görüşünü belirtti.

YKP Yürütme Kurulu Üyesi Murat Kanatlı, yasada, 12 Eylül askeri darbesi ürünü anayasaya dayandırılan bazı düzenlemelerin yer aldığını kaydederek, siyasi partilerin Türkiye’nin garantörlük hakkını kabul etmeye zorlandığını belirtti.

Bu maddenin ilerde siyasi partilere dava açılması için kullanılacak bir araca dönüşeceği uyarısı yapmak istediklerini kaydeden Kanatlı, milletvekili transferinin de ileride sorun yaratacak yasa içindeki ciddi problemli kısımlardan olduğunu savundu. Kanatlı, yolsuzlukların hesabının halen sorulmadığını, cezalandırma için de halkın talepkar olması gerektiğini belirtti.

Kanatlı, yasadaki mali denetimin de samimi olmadığını, düzenlemenin fiiliyatta nasıl çalışacağının belirsiz olduğunu iddia etti. Murat Kanatlı açıklamasında, yasadaki diğer bazı maddeleri de antidemokratik oldukları gerekçesiyle eleştirdi. TAK

Bu haber toplam 1267 defa okunmuştur