1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. YKP: "Anayasada lider diye bir makam yok"
YKP: Anayasada lider diye bir makam yok

YKP: "Anayasada lider diye bir makam yok"

YKP, Anayasa’da lider diye bir makam veya merci bulunmadığını savundu

A+A-

 

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), cumhurbaşkanlığı seçiminde halka toplum lideri seçileceği düşüncesi verildiğini savunarak, Anayasa’da buna yer verilmediğini, lider diye bir makam veya merci bulunmadığını savundu.

YKP Yürütme Kurulu’ndan yapılan açıklamada, konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“Lider diye bir makam ve merci yoktur. Sadece 1974 öncesi olan başkanlık sisteminin görüşmeler için o zamanki cumhurbaşkanını görevli saymasını 1974 sonrası anayasasının başkanlık rejimini ortadan kaldırmasına rağmen devam ediyormuş gibi sürdürmesini sağlamıştır. Çünkü o zamanki Cumhurbaşkanı partisi vasıtasıyla meclisi de tam çoğunlukla elinde tutmuştu.Arada görüşmeci olarak başka birisini atamışsa da bu, durumu değiştirmemişti. İkinci anayasada da cumhurbaşkanına yetki verilmemişse de, zamanın devlet başkanı, partisini, partisinden ayrılsa da denetleyebildiği için ve Türkiye de desteklediği için görüşmecilik tekelini devam ettirmişti.”

Açıklamada, cumhurbaşkanı adaylarının “seçilecek olan görüşmeci de olacaktır” diye izlenim yaratması ve uluslararası toplumun ve BM’nin görüşmelerde cumhurbaşkanını istediğini söylemesinin gerçeklerle bağdaşmadığı iddia edildi.

Açıklamada, “Hukuka ve halka saygılı bir aday Anayasa’ya rağmen ‘madem oy aldım görüşmecilik tekelini de aldım’ diyemez. Derse seçimi başka amaçlar için de istismar edebilir demektir” denildi.

Açıklamada, görevde yaptığı işlerden sorumsuz olduğu Anayasa’da yazan birisinin, sorumluluk yükleyecek bir görevi de olamayacağı ileri sürüldüAçıklamada, “YKP’nin seçime katılmamasını eleştirenler, seçimin gerçek anlamıyla gerçekleşmesine destek olmayı düşünmelidir” ifadelerine yer verildi.

(tak)

Bu haber toplam 1215 defa okunmuştur