1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Türkiye'nin AB Bakanı Bozkır'dan çarpıcı açıklama
Türkiyenin AB Bakanı Bozkırdan çarpıcı açıklama

Türkiye'nin AB Bakanı Bozkır'dan çarpıcı açıklama

“Dünyada bütün duvarlar, tel örgüler kaldırıldı. Kıbrıs’ta halen tel örgü devam ediyor.

A+A-

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, NTV canlı yayınında Deniz Kilislioğlu'nun sorularını yanıtladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’ye yaptığı ziyarete Yunanistan’dan gelen tepkileri de değerlendiren Bozkır, şöyle konuştu: “Biz Yunanistan’la çok iyi ilişkiler kurmayı arzu ediyoruz. Yunan iç politikası eski reaksiyonları devam ettiriyor. Türkiye’de bir gelenek vardır. İlk ziyaret KKTC’ye, ikinci ziyaret Azerbaycan’a yapılır. Bunun değiştirilmesinin doğru olduğunu düşünmüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız, hiçbir hasmane söz içermeyen mesajları vermiş, KKTC’yi ziyaret etmiştir.”

Bozkır, şu ifadeleri kullandı: “Dünyada bütün duvarlar, tel örgüler kaldırıldı. Kıbrıs’ta halen tel örgü devam ediyor. Kıbrıs sorunun devamından para kazanan 5 bin kişi var. Kıbrıs sorunun çözülmesini arzu etmiyorlar. Kıbrıslı Rumlar da kimliklerini bu sorununu devamına bağlamış durumdalar. Ada’daki en büyük sorun sudur. Su sorunu çözüldüğünde bütün ada suya kavuşacaktır. Doğalgaz araştırılıyor, çıkarılırsa bu doğalgazı Türkiye üzerinden ulaştırabilirsin.

Fasıl açılması konusunda Maraş ya da Magosa Limanı konusundaki önerilerle ilgili de konuşan Bozkır, “Toprak konusunu fasıllarla bağlantılı hale getirmedik. Ercan Havalimanı’na uçuşları izin ver, onun karşılığında Magosa’yı açalım. Diyorlar ki tanımıyorum” dedi.

Ruhban Okulu’nun yarın açılabileceğini söyleyen Bakan Volkan Bozkır, “Atina’da camilerin açılması, Batı Trakya’daki soydaşlarımızın sıkıntılarının gidilmesi gerekiyor” dedi.

Bazı AB ülkelerinin Kıbrıs’ın arkasına saklandığını dile getiren Bozkır, “Örneğin; Almanya. Kıbrıs sorunu çözüldüğü zaman, bakışların o ülkelere yönlendirileceğini biliyorlar. Fransa’yı da sayabiliriz. Kıbrıs sorunu çözülsün de gerçek karşı çıkanlar ortaya çıksın diye arzu ediyorum” dedi.

Bozkır, “Doğalgaz ve su faktörü ABD’nin ilgisini yeniden çekmiştir. ABD’nin çok büyük bir katkısı oldu” dedi.

Kıbrıs görüşmelerinden ümitli olduğunu belirten Volkan Bozkır, “Bu senenin ortalarında ümitliydim, halen de ümitliyim. Bugün geçerli olmayan plan, yarın geçerli hale gelebilir” dedi.

 

kaynak:ntv

Bu haber toplam 2590 defa okunmuştur