1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. TDP: “DAÜ Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi endişe verici”
TDP: “DAÜ Yasa Tasarısının geri çekilmesi endişe verici”

TDP: “DAÜ Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi endişe verici”

TDP, Meclis Ad-Hoc Komitesi'nde bulunan DAÜ Kuruluş Yasa Tasarısı'nın Başbakanlık tarafından geri çekilmesini “endişe verici” olarak niteledi.

A+A-

 

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Meclis Ad-Hoc Komitesi'nde bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Kuruluş Yasa Tasarısı'nın Başbakanlık tarafından geri çekilmesini “endişe verici” olarak niteledi.

Partiden yapılan yazılı açıklamada Ad-Hoc Komitelerin “özel” komiteler olduğu, Meclis’te grubu olmayan partilerin de bu komitelere üye verebildikleri, oy hakları da bulunduğu anımsatılarak, UBP-DP hükümetinin özel komiteyi sonlandırarak, konuyu İdari, Mali ve Sağlık İşleri Komitesine atıp, hem TDP'yi devre dışı bırakmayı, hem de komitede çoğunluğu elde ederek Yasa Tasarısı’nı istediği gibi şekillendirmeyi amaçladığı savunuldu.

TDP'li milletvekillerinin en başından beri komitede yapıcı bir şekilde yer alarak, gerek öneri gerekse de uyarılarla Yasa Tasarısı’na katkı koymaya çalıştıkları ve DAÜ'nün yıllardır dillendirilen ancak bir türlü başarılamayan “demokratik ve özerk bir üniversite olması” için uğraş verdikleri belirtilen açıklamada, "Umarız yapılan çalışmalar yine partizanlığa kurban edilmez. Sonuçlanma aşamasına gelen Yasa Tasarısı tamamlanarak yılların özlemi giderilir. Ancak, yaşanan bu gelişmeler bizleri ciddi anlamda endişelendirmektedir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada 2013 seçimlerinin ardından kurulan CTP-DP ve CTP-UBP koalisyon hükümetlerinin geçen 2 yıllık sürede yasanın hayat bulmasına olanak tanımadığı, CTP'nin DAÜ ile ilgili muhalefette olduğu dönemde verdiği sözleri, 2 yıllık hükümeti döneminde ve komitede çoğunluğu elinde bulundurduğu dönemde yerine getirmediği belirtildi.

Açıklamada, yasanın geçmeyeceğini anlayan DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu'nun da yasa geçmeden seçime gitme kararı aldığı belirtilerek, yasa geçmeden eski yasa ile seçime gidilmesinin, daha önce yaşanan sorunların tekrarlanma olasılığını da güçlendirdiği ifade edildi.

Mevcut yasa ile seçilecek olan rektörün inisiyatifine bağlı olarak DAÜ'de mutlak hâkimiyet kurma şansı olacağı savunulan açıklamada, bunun da “demokratik ve özerk bir DAÜ” özlemi ile örtüşmediği kaydedildi.

(TAK)

Bu haber toplam 1605 defa okunmuştur