1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. “Sosyal Demokrat Parti”si kuruldu
“Sosyal Demokrat Parti”si kuruldu

“Sosyal Demokrat Parti”si kuruldu

Kıbrıs Türk siyasi hayatına bugün “Sosyal Demokrat Parti” adıyla yeni bir siyasi parti katıldı. Kurucu Başkanlığını Tözün Tunalı’nın yaptığı yeni parti, kuruluş başvurusunu İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay’a sundu.

A+A-

Kıbrıs Türk siyasi hayatına bugün “Sosyal Demokrat Parti” adıyla yeni bir siyasi parti katıldı. Kurucu Başkanlığını Tözün Tunalı’nın yaptığı yeni parti, kuruluş başvurusunu İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay’a sundu.

Sosyal Demokrat Parti’nin 23 kurucu üyesiyle birlikte dilekçe, tüzük ve kuruluş bildirgesini sunmak için İçişleri Bakanlığı’na giden Kurucu Başkan Tözün Tunalı, burada yaptığı açıklamada “halkın kendi kendini yönetmesi için siyasi otoritenin millete ait olduğu bir rejim arzusunda olduklarını ve halk iktidarı olmayı amaçladıklarını” söyledi.

Tunalı, “Ülkemizin birlik ve bütünlüğünün, laik, demokratik, sosyal hukuk devletinin, demokratikleşmesinin, inanç özgürlüğü ve fırsat eşitliğinin kabul gördüğü bir ülke yaratmak için Sosyal Demokrat Parti’nin kurulmasına karar verdik” diye konuştu.

“HER KESİMİ KUCAKLAYACAĞIZ”

Bu hareketi “geleceğini kurtarmak isteyen genç beyinlerle” başlattıklarını ifade eden Tunalı, ülkede yaşayan her kesimi kucaklayacaklarını ve barışın vazgeçilmez prensiplerinden olacağını vurguladı.

ULUÇAY: “ÜLKEYE HİZMET EDECEK”

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da dilekçeyi aldıktan sonra yaptığı konuşmada, siyasi partilerin ülke demokrasisine katkısına işaret ederek, “İnanıyorum ki SDP de aynı amaçla ülkeye hizmet edecektir” dedi.

KURUCU ÜYELER 23 KİŞİDEN OLUŞUYOR

Partinin 23 kişilik kurucu üye listesi şu isimlerden oluşuyor:

“Tözün Tunalı, Yılmaz Sümeraka, Hüseyin Süey Bardak, Saygun Çağıl, Ceyhun Tunalı, Turgut Bindayı, Kemal Kavaz, Bayram Açıkgül, Seral Çetindal, Fahri Onbaşı, Ziya İrfanoğlu, Levent Başkut, Osman Demiralp, Selçuk Sağıroğulları, Cemal Çalıcıoğlu, Turgay Tuğrul Hilmi, Reşat Soylukal, İbrahim Andaç, Yılmaz Sümeraka, Ömer Ayaz, Önder Ayaz, Fikri Kuşaf, Osman Sunisioğluları.”

LOGOSU EL SIKIŞAN İKİ EL

Kıbrıs Türk siyasi hayatına yeni katılan “Sosyal Demokrat Parti” logo olarak el sıkışan iki eli seçti.

BAŞVURUYLA TÜZEL KİŞİLİK KAZANILDI

TAK muhabirinin Merkez Kaymakamı Salih Gökpınar’dan aldığı bilgiye göre, Siyasal Partiler Yasası uyarınca başvurusu, tüzüğü, kuruluş bildirgesi ve kurucu üyeler listesi
İçişleri Bakanlığı’na sunulan Sosyal Demokrat Parti, tüzel kişilik kazanmış oldu.

İçişleri Bakanlığı, yeni partinin evraklarını inceleyerek herhangi bir eksiklik görmesi halinde 15 gün içinde bildirecek.

Bakanlık, siyasi parti sicillerini tutan Anayasa Mahkemesi’ne parti tüzüğünü ve gerekli evrakları da iletecek.

Yasaya göre siyasi partiler en az 15 kişiyle kurulabiliyor.

Merkez Kaymakam Salih Gökpınar, aynı ismi taşıyan siyasi partinin daha önce feshedildiği için yeni partinin bu ismi kullanmasında yasal bir engel olmadığını söyledi.

“15 GÜN İÇİNDE GENEL KURULA GİDECEĞİZ”

Sosyal Demokrat Parti Kurucu Başkanı Tözün Tunalı ise TAK muhabirinin sorusu üzerine, 15 gün içinde genel kurula giderek yönetim organlarını oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Tunalı, merhum Raif R.Denktaş’ın geçmişte başkanı olduğu SDP ile veya başka bir partiyle bağları olmadığını da kaydetti.

Bu haber toplam 8396 defa okunmuştur