1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Mamalı: “Dokunulmazlık kaldırılmalı”
Mamalı: “Dokunulmazlık kaldırılmalı”

Mamalı: “Dokunulmazlık kaldırılmalı”

“Bu gibi gereksiz ayrıcalıkların uygar batı demokrasilerinde yeri yoktur ve KKTC’de de kaldırılması, ya da en azından kapsamının daraltılması gerekmektedir

A+A-

Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı ve Lefkoşa Bağımsız Milletvekili Adayı Barış Mamalı, İngiltere, ABD, Avustralya, İrlanda, Kanada ve Hollanda gibi ülkelerde cezai açıdan milletvekillerinin hiçbir dokunulmazlığı olmadığını, diğer birçok demokratik ülkede ise kapsamın çok dar tutulduğunu belirterek, “Bu gibi gereksiz ayrıcalıkların uygar batı demokrasilerinde yeri yoktur ve KKTC’de de kaldırılması, ya da en azından kapsamının daraltılması gerekmektedir” dedi.

Mamalı açıklamasında, milletvekili dokunulmazlığının, parlâmento üyeleri hakkında suç işledikleri durumda, parlâmentonun izni olmadan, gözaltına alma, tutuklama gibi bazı cezai takibat işlemlerinde bulunulamayacağı anlamına gelmekte olduğunu kaydederek, dokunulmazlığın ceza kanunları karşısında vatandaşların eşitliği ilkesinin bir istisnası niteliğinde olduğunu savundu.
KKTC’de milletvekili dokunulmazlığının kapsamının çok geniş tutulduğunu dile getiren Mamalı şöyle devam etti:
“Milletvekili seçimden önce veya sonra islediği ileri sürülen suçlar için, bazı istisnalar dışında, Meclisin kararı olmadıkça, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Bu kadar kapsamlı milletvekili dokunulmazlığı olması yanında mevzuatımızda bir de, "Milletvekillerini Tanıtıcı Belge ve İşaretler Yönetmeliği" bulunmaktadır. Bu yönetmeliğe göre, milletvekillerinin özel araçlarını kullananlar için zımnî bir dokunulmazlık sağlanmaktadır.
Milletvekiline, iki aracının plakalarına milletvekili aracı olduğunu gösteren ve Meclis tarafından verilen özel birer işareti takma hakkı tanınmaktadır. Bu suretle milletvekilinin arabalarını kullanan diğer şahıslara da, hukuken değilse bile pratikte, bir nevi dokunulmazlık sağlanmakta ve polis, böyle bir işaret taşıyan arabalar ve sürücüleri hakkında denetleme görevini yerine getirememektedir.”
(tak)

Bu haber toplam 1972 defa okunmuştur