1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. KOALİSYON ARAYIŞLARI
KOALİSYON ARAYIŞLARI

KOALİSYON ARAYIŞLARI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde bugün siyasi parti başkanlarıyla görüşüyor.

A+A-

SAAT 11:30

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümet kurma görevini vermeden önce siyasi partilerle yaptığı görüşmeleri tamamladı.

Cumhurbaşkanlığında yer alan görüşmelerde sırasıyla CTP-BG, UBP ve DP-UG ile görüşen Akıncı, son olarak TDP Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu’nu kabul etti.

Görüşme sonrası basına açıklama yapan Hüdaoğlu, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit’in Sosyalist Enternasyonal’in New York’taki toplantısına katılmak üzere ABD’ye gitmesinden dolayı görüşmeye kendisinin katıldığını söyledi.

Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanı ile hükümet kurma konusunu görüştüklerini ve parti olarak CTP-BG milletvekili Ömer Kalyoncu’ya olumlu baktıklarını, hükümet kurulması için milletvekilinin parti başkanı olması gerekmediğini kaydetti.

TDP olarak bu süreçte hükümette yer almamaları gerektiğini, zaten milletvekili sayılarından dolayı hükümette aktif bir şekilde olamayacaklarını bu yüzden muhalefet görevini sürdüreceklerini anlatan Hüdaoğlu, kurulacak olan hükümetin ülkeye hayırlı olmasını temenni etti.

Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanı ile Kıbrıs müzakereleri ve iç konularla ilgili konularda fikir alışverişinde bulunduklarını da söyledi.

----------------------------------------------------------------

SAAT 11:00

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Hükümet kurma görevini vermeden önce başlattığı siyasi partilerle görüşmeler kapsamında DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş'ı kabul etti.

Cumhurbaşkanlığında gerçekleştirilen görüşmede Serdar Denktaş'a DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy eşlik etti.

Serdar Denktaş görüşme sonrası basına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı ile hükümet kurma ile ilgili görüştüklerini ve Cumhurbaşkanı'nın pazartesi günü CTP-BG'nin belirlediği milletvekiline görevlendirmeyi vereceğini düşündüğünü söyledi.

Denktaş, CTP-BG adayı milletvekiline olumlu görüş verdiklerini ifade ederek, kendilerinin başka bir milletvekili görüşünün olmadığını kaydetti.

Hükümet'in en erken zamanda oluşumunun tamamlanmasını ümit ettiklerini dile getiren Denktaş, siyasi partiler arasında da görüşmelerin sürdüğünü ve ortaya uyumlu bir hükümet çıkması için CTP-BG'nin, DP-UG ile UBP arasında karar vereceğine işaret etti.

Serdar Denktaş görüşmede, Cumhurbaşkanı'na Kıbrıs müzakereleri ile ilgili siyasi partilere bilgi aktarma sisteminde yaşanan sıkıntının da aktarıldığını ifade ederek, bunun bilgi saklama anlamında değil, sistemde yaşanan sıkıntıya dikkat çekme amacı taşıdığını söyledi ve bu sistemin gözden geçirilmesini istedi.

-----------------------------------------------------

SAAT 10: 30

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde siyasi parti yetkilileriyle görüşmeye devam ediyor.

İlk olarak CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’la görüşen Akıncı, ardından da UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ü kabul etti.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, dün, Yorgancıoğlu’nun istifasını vermesiyle hükümetin kurulmasıyla ilgili istişarelerde bulunmak üzere Cumhurbaşkanı Akıncı’nın daveti üzerine ziyarete geldiklerini söyledi.

Ana muhalefet partisi olarak konuyla ilgili görüşlerini aktardığını belirten Özgürgün, ülkenin hükümetsiz kalmaması ve yeni hükümetin en kısa sürede kurulması için Akıncı’yla görüş birliklerinin olduğunu vurguladı.
Özgürgün, “Cumhurbaşkanı da bu konuda anayasal görevi çerçevesinde gereğini yapacaktır diye düşünüyorum” dedi.

-------------------------------------------------------

İLK GÖRÜŞME CTP İLE

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde bugün siyasi parti başkanlarıyla görüşmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı ilk olarak Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’ı kabul etti. Akıncı-Talat görüşmesi saat 10.00’da başladı. Görüşmede Talat’a, CTP-BG Genel Sekreteri Tufan Erhürman eşlik etti.

Talat, görüşme çıkışında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın daveti üzerine bu ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun dün istifa etmesi üzerine bütün siyasi partileri görüşmeye davet ettiğine işaret eden Talat, CTP yetkili organlarının CTP-BG Milletvekili Ömer Soyer Kalyoncu başkanlığında bir hükümet kurma kararı aldığını cumhurbaşkanına ilettiklerini belirtti.

Talat, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, bütün siyasi partilerle görüştükten sonra değerlendirme yapacağını kaydetti.

(tak)

 

Bu haber toplam 2312 defa okunmuştur