1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. "Hala Sultan Camii Protokolü yasa dışı"
Hala Sultan Camii Protokolü yasa dışı

"Hala Sultan Camii Protokolü yasa dışı"

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Toplumsal Varoluş Güçleri, Haspolat bölgesinde...

A+A-

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Toplumsal Varoluş Güçleri, Haspolat bölgesinde inşaatı süren Hala Sultan Camisi’nin protokolünün ve yapımının “yasadışı” olduğunu iddia ederek, inşaatın durdurulması ve protokolün altında imzası bulunanların yargılanması için hükümet, Savcılık ve Sayıştay’ı göreve çağırdı.

BKP Toplumsal Varoluş Güçleri, hükümet ve yetkili makamların görevini yapmaması durumunda, halk ile birlikte bu inşaatı durdurmak için eylem dahil her türlü mücadeleyi ortaya koyacağını bildirdi.

BKP Toplumsal Varoluş Güçleri Genel Başkanı İzzet İzcan, bugün basın toplantısı düzenleyerek, “halktan saklandığını ve yasa dışılıklar” içerdiğini öne sürdüğü, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yapılacak olan Hala Sultan Camii ve Müştemilatına ilişkin çerçeve protokolünü değerlendirdi.

İzcan’a, basın toplantısı sırasında partinin Lefkoşa milletvekili adayları ile parti yetkilileri de eşlik etti.

İzzet İzcan, ilk olarak bugün gazetelere yansıyan seçimlerle ilgili kamuoyu yoklamalarına değinerek, gerçekleri yansıtmadığı gerekçesiyle , vatandaşların bunlara itibar etmemesini istedi; ardından 8 Mart tarihinde onaylanıp yürürlüğe giren protokolü, basına madde madde okuyup değerlendirmelerde bulundu.

Protokolde, dönemin hükümeti ve eski Başbakan İrsen Küçük’ün “izniyle” yasa dışılıklar yapıldığını ve bu yasa dışılıklara devlet eliyle yol açıldığını savunan İzcan, örneğin KKTC’de inşaat yapacak şirketlere Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği’ne kayıt şartı aranırken, bu protokolde bu şartın yok sayıldığını ifade etti. “Bu bir suçtur” diyen İzcan, bu konuda birliğin yasal hakkını araması gerektiğini kaydetti.

Protokolün altında eski Başbakan İrsen Küçük’ün yanı sıra Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kıbrıs İlim Ahlak ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi Yönetim Kurulu Başkanı Işılay Arkan, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Kaymakamzade ve Din İşleri Dairesi Başkanı Talip Atalay’ın imzası bulunduğunu belirten İzcan, yasa dışı olduğunu iddia ettiği bu protokole imza koyanların yargılanmasını, inşaatın da durdurulmasını istedi.

İzcan, protokole göre inşaat için finansman, yapıcı şirket, araç, gereç, malzeme, işçilik ve diğer tüm unsurların Türkiye’den geleceğini, KKTC makamlarının ise sadece bu araçların ve gereçlerin KKTC’ye girmelerine yardımcı olacağına yer verildiğini ifade ederek, “bu protokolle KKTC’de faaliyet gösteren hiçbir birlik ve şirkete yer verilmedi” dedi.

Bu protokolün aslında bir suç duyurusu olduğunu savunan İzcan, “adaletten yana olduğunu söyleyen” CTP-BG, DP-UG ve TDP hükümetini bu konuda göreve çağırdı ve inşaatın durdurulmasını istedi.

İzcan’ın ardından söz alan BKP Toplumsal Varoluş Güçleri Lefkoşa milletvekili adayları Yusuf Alkım ile Münür Rahvacıoğlu da, bu protokol ile KKTC yasalarının çiğnendiğini iddia ederek, şu anda yapımı süren inşaatın durdurulmasını talep etti.

(tak)

Bu haber toplam 2328 defa okunmuştur