1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Eş zamanlı nüfus sayımını’ reddetti, meclise takoz koydu
 ‘Eş zamanlı nüfus sayımını’ reddetti, meclise takoz koydu

‘Eş zamanlı nüfus sayımını’ reddetti, meclise takoz koydu

UBP'deki krizin adı Eroğlu'ydu…

A+A-

2010 yılı biter, 2011 başlarken yavaş yavaş ısınan siyasette Eroğlu'nun Saray'dan müdahaleleri arttı. Kıbrıs müzakerelerinde BM Genel Sekreteri açmazları kurcalarken Cumhurbaşkanı Eroğlu sorunun çözümünden çok UBP'deki taşlarla ilgileniyordu. UBP'de kabine değişikliği ile gündeme gelen “küskün vekillerin” Eroğlu güdümünde olduğu anlaşılıyor, Saray'ın UBP'ye ve hükümete müdahaleleri meclisi kilitliyordu… 2011'in bahar aylarında ise kriz artık açıkça kendini hissettiriyordu.
UBP'deki krizin adı Eroğlu'ydu…

Mert ÖZDAĞ

• 1 KASIM 2010… DOWNER: SON ZAMANLARDA SÜREÇ YAVAŞ İLERLİYOR
Eroğlu- Hristofyas’ın görüşmesi yaklaşık 2.5 saat sürdü. BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer sürecin daha hızlı ilerletilmesi için çaba gösterdiklerini anlattı.

• 2 KASIM 2010… ERTUĞRULOĞLU: EYLEMLERİ EROĞLU'NA YAPIN…
Sendikaların eylemlerini yorumlayan Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu “Eylemcilerin meclis ya da Elçilik yerine Cumhurbaşkanlığı’na gitmesi gerekir. Zira bu durumdan tamamıyla Eroğlu sorumludur. Hani reçetesi vardı? Nerede? Reçeteyi, kurultayı kazanması için yollara düştüğü İrsen Küçük’e versin, memleket düzlüğe çıksın” dedi.

• 4 KASIM 2010… TALAT YENİDÜZEN'E KONUŞTU… “Ne yazık ki böyle devam ederse, aleyhimize dönebilir”

• 6 KASIM 2010… SARAY KARANLIK…  “Halk Konseyi” toplantısına elektrik kesintisi engeli!.. Karanlıktaki toplantıda Derviş Eroğlu özür diledi, hükümetin de özür dilemesini istedi ve ekledi: Toplantı karanlık ama KKTC aydınlık (!)

• 18 KASIM 2010…BAN DEVREDE…  New York'ta BM Plaza bir kez daha Kıbrıs zirvesine ev sahipliği yaptı. Genel Sekreter Ban, Kıbrıslı liderler Eroğlu ve Hristofyas'la Kıbrıs sorununu görüştü…  Ban’dan gözdağı:“Ocak sonuna kadar tıkanıklıkları aşın”

• 25 KASIM 2010… GENCAY EROĞLU VE EKİBİ HOLLYWOOD'TA…
Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu’nun da aralarında olduğu beş kişilik bir grubun devlet bütçesinden önce Tahiti’de düzenlenen halk dansları kongresine, oradan da Hollywood’a gitmesi, Türkiye basınına da yansıdı. Milliyet’in telefonla ulaştığı Gencay Eroğlu, “Ben 24 yıldır halk danslarıyla ilgileniyorum. Bugüne kadar kongreye  hep kendi cebimden giderdim. Bu yıl ilk kez KKTC olarak  katılma fırsatı bulduk. Devlet, seyahati kendi  ödemek istedi, ne yapabilirdim” dedi.

• 4 ARALIK 2010…  EROĞLU GRUBU DAĞINIK, YENİDEN KÜÇÜK… Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) 18. Olağan Kurultayı’nda Genel Başkanlığa, halen bu görevi sürdüren Lefkoşa Milletvekili, Başbakan İrsen Küçük yeniden seçildi. 1419 oy kullanılan kurultayda, 5 oy geçersiz sayılarak iptal edilirken; İrsen Küçük 815, rakipleri Ahmet Kaşif 387, Hasan Taçoy ise 212 oy aldı.

• 1 OCAK 2011…HP KALDIRILDI, TAMAMEN… Cumhurbaşkanı makamında bulunan Eroğlu’nun “imzalı güvencesi”yle “hiçbir şekilde dokunulmayacak” denen hayat pahalılığı, yılın son günü kaldırıldı. Maliye Bakanı’nın “imzalı beyanı” ile “kesinti yapılmayacağı” söylenen emekli maaşları kesildi. Sırada yeni uygulamalar var. Sendikalar ve muhalefet ise 2011’de “eylemlere” hazırlanıyor.

• 26 OCAK 2011… CENEVRE ZİRVESİ… BM Genel Sekreteri Ban ‘sabır’ tavsiye  etti, liderlerin “Kıbrıs’ı yeniden birleştirmek” için bağlılıklarını  net şekilde  gösterdiklerini  belirtti. Cenevre Zirvesi’nden ‘daha yoğun müzakere’ kararı çıktı. BAN: Kıbrıs’taki iki toplum görüşmeden fazlasını istiyor, çözüm istiyor. Cenevre’deki zirve sırasında basına poz da veridli. Derviş Eroğlu fotoğraf merasimine yakasındaki ‘tanıtım kartı’ ile çıktı. Eroğlu’nun yakasındaki kartı Ban’ın uyarısı ile çıkardığı görüldü.

• 6 ŞUBAT 2011… BESLEME KRİZİ…  TC Başbakanı Erdoğan: ''Bu Kuzey Kıbrıs halkının bir yaklaşım tarzı değildir. Güney'le paslaşan bir gruptur...” / “Cumhurbaşkanı (Eroğlu) bana  bunların Güney'le irtibatı olan grubun yaklaşım tarzları olduğunu söyledi.” / “Onların yanında kimlerin olduğunu biz biliyoruz” diyorlar. 'Biliyorsanız sizler de gereğini yapın' dedik.”

• 10 ŞUBAT 2011… BESLEME KRİZİNİN YANKILARI… Eroğlu, NTV’de canlı yayına çıkarak 28 Ocak mitingi ve ardından yaşanan tartışmaları değerlendirdi. Cumhurbaşkanı, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “KKTC yönetimi geç ve cılız bir tepki verdi” şeklinde eleştirileri olduğunun belirtilerek değerlendirmesinin sorulması üzerine, KKTC Cumhurbaşkanı olarak bu gibi olaylar sırasında halkın birlik ve beraberliğini sağlayıcı şekilde davranması gerektiğini söyledi: “Açıklama yapmadım ama pankartları da tasvip etmedim...”
Tarihi mitinginin ardından Türkiye ile KKTC arasında patlak veren ve son olarak Büyükelçi atamasıyla doruğa ulaşan gerginlik devam ederken, Cumhurbaşkanı’nın çağrısıyla önceki akşam yapılan ‘ikinci liderler zirvesi’nden de hiçbir somut sonuç çıkmadı.
Talat:  Zorla döve döve Kıbrıs Türkü hizaya sokulabilir mi? Bu gerginlik artacak.. Eroğlu sesssiz. Güllenin geçmesini bekliyor.

• 23 MART 2011… EROĞLU NÜFUS SAYIMINI REDDETTİ… Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, plan ve program yapabilmek için ülkede bir nüfus sayımına ihtiyaç olduğunu ve yapılacağını; ancak Rum lider Dimitris Hristofyas’ın görüşmede bahsettiği “iki tarafta eş zamanlı nüfus sayımı yapılması” önerisini kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi.

• 24 MART 2011… SAYIM REDDİ TEPKİ TOPLADI… Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun müzakerelerde  “eş zamanlı nüfus sayımı” önerisini reddetmesi büyük rahatsızlığa neden oldu. Nüfus tartışmasının sıkça tartışıldığı bir dönemde BM gözetiminde nüfus sayımını reddeden Eroğlu gerekçesini de açıklamadı.
CTP Genel Başkanı Soyer: “Bu öneriyi reddetmek hatadır...”  
Çakıcı: “BM gözetiminde nüfus sayımı yapmaktan korkmamalıyız”

• 30 MART 2011…  ÜÇLÜ GÖRÜŞME TIKALI… Eroğlu: “Genel Sekreter, bir sonraki üçlü görüşmeye gerek var mı yok mu, kararını  verecek”

• 6 NİSAN 2011…  EROĞLU'NUN ADAMLARI KABİNEDEN ÇIKARILDI… İlan edilen 2. İrsen Küçük Hükümeti’nde eski kabineden  3 bakan kadro dışı kaldı. İlkay  Kamil, Zorlu Töre ve Türkay Tokel bakanlığı kaybetti, Şerife Ünverdi, Ünal Üstel ve Ali Çetin Amcaoğlu yeni bakanlar olarak kabineye  girdi. Nazım Çavuşoğlu ile Kemal  Dürüst’ün ise yerleri değişti.  Dürüst yeniden Eğitim, Çavuşoğlu  ise İçişleri’ne geçti

• 8 NİSAN 2011… “EROĞLU GRUBU”... Yeni kurulan kabine sonrası neredeyse iç savaşın başladığı UBP’de 3 grup oluştu. Gruplardan biri “Eroğlu grubu”…

• 10 NİSAN 2011… EROĞLU DÜĞMEYE BASTI… Kabine değişikliğine tepkili 8 UBP’li vekil ortak kararlar aldı. Girne’de bir araya gelen vekiller partiyi olağanüstü kurultaya zorlamak için el sıkıştı. Hatta olağanüstü kurultay takvimi belirlenmeden meclis oturumlarına ve komite toplantılarına  katılmama kararı da alan vekiller UBP’yi de hükümeti de adeta kilitledi.  Tepkili grup İlkay Kamil, Ergün Serdaroğlu, Necdet Numan, Türkay Tokel, Ahmet Çaluda, Hasan Taçoy, Zorlu Töre ve Mehmet Tancer’den oluşuyor.

DEVAM EDECEK

Bu haber toplam 2335 defa okunmuştur