1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. “Erken seçim mi, yıldırım seçim mi?”
“Erken seçim mi, yıldırım seçim mi?”

“Erken seçim mi, yıldırım seçim mi?”

"Küçük 18 Ağustos tarihini yeni bir partinin kurulmasını engellemek için seçti"

A+A-

Cenk Mutluyakalı Kanal SİM’de siyasilerin nabzını tuttu.

“Erken seçim mi, yıldırım seçim mi?” 

 

UBP Milletvekili Hasan Taçoy:

Sayın İrsen Küçük, kendine göre bazı kurallar uygulamaya çalışıyor. Yarın bunları göreceğiz. Bu tartışmaları yarın hep birlikte yaşayacağız. Zamanında kendisinin yaptığı bir aktivite vardı, 17 Mayıs 2009 tarihinde meclise gelmemekle, bunu sürekli unutuyor.

Sayın Küçük tarih vermedi ancak  erken seçim için alınan karar 18 Ağustos’tur. Küçük 18 Ağustos tarihini yeni bir partinin kurulmasını engellemek için seçti, çünkü seçimlerden  katılacak siyasi partilerin seçimlerden 90 gün önce kurulması gerekmektedir.

Ben Ulusal Birlik Partiliyim ve her zaman söylüyorum kendisinden daha fazla partiliyim. UBP’nin %40 oranındaki oylarının %25’e kadar düşmesinin arkasında sayın İrsen Küçük var, bizim tek derdimiz partimizin eski gücüne kavuşmasıdır. Benim olsun küçük olsun düşüncesine katılmıyoruz.

***

CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu:

Parti Meclisimiz, hükümetin düşürülmesi ve en geç 29 Eylül’de seçim yapılması yönünde karar almıştır.  Biz bu kararımızı yarın hayata geçireceğiz. Bizim şu an için gündemizde başka tarih yok. 18 Ağustos ile ilgili herhangi bir öneri tarafımıza gelmemiştir. 18 Ağustos önerisi gelirse buna ben değil, partimizin yetkili organları karar verir.

***

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı:

Biz MYK ile bu konuları değerlendirdik, aldığımız karar güvensizlik önergesi verme ve 29 Eylül’de erken seçim yapılmasıdır.
29 Eylül’ün bir manası var, elbette UBP’deki bu arkadaşların yeni parti kurmak için bir şansı olması lazım ve bizim de seçime hazırlanmamız için belirli bir süreye ihtiyacı vardı.
Biz 29 Eylül’de 4 grup mutabakata vardık, 18 Ağustos mesajı CTP’ye yapılan bir mesajdır çünkü bizim sayımız tek başına yetmez. Ortak hareket edildiği taktirde daha erken tarih de olabilir. Ben diğer muhalefet partilere çağrı yapıyorum. İrsen Küçük’ün tuzaklarına düşmemek lazım.

***

UBP Milletvekili Afet Özcafer:

GYK toplantısına gittim. İlçe başkanı olduğum için katıldım, GYK değil PM’nin tümü oradaydı. Önceden alınmış kararlar vardı, birçok arkadaş çağrılmamış, eksikler var buna şaşırdım. Benden izahat vermemi istediler, güvensizlik önergesi ile ilgili, ben de ne duymuşsanız doğrudur dedim.
Ben son görüşmede, mescliste UBP’nin geleceği ile ilgili, halkın önünü açacak icraatlar yapmamız gerektiğimizi, gerekirse meclisin tatile gidilmemesi, meclisin daha ciddi çalışması gerektiği konusunda taleplerimizi ilettik. Kurultayda yaşananların geride kalması gerektiğini, Başbakan Küçük bu konuda bize hak verdi ancak daha sonra bizi “Kağıt milletvekili” olarak ilan etti.
İhraç kararı ben toplantıya gitmeden önce alınmıştı, isim sordum, bana birkaç isim dediler sadece, ben de tüm arkadaşlar ihraç edilsin dedim, PM’ye katılmadım.
Erken seçim kararı gelirse, 26 vekilin oyunu alması gerekiyor, bu sayıya ulaşabileceğini sanmıyorum. Böylece güvensizlik önergesi yarın görüşülür diye düşünüyorum.

Ben UBP’den ihraç edilmeyeceğimi biliyorum. Kesinlikle başka bir partiye katılma gibi bir düşüncemiz yoktur. UBP’nin içinde hareket etmeye devam edeceğiz.

***

CTP Milletvekili Mustafa Yektaoğlu, ivedilik prosedürü ile ilgili bilgi verdi:


Güvensizlik önergesinde ivedilik olmaz.  Güvensizlik önergesi verildiğinde, ikinci birleşimde görüşülmesi karara bağlanır, yani bir hafta beklenmesi gerekiyor. Pazartesi görüşülen güvensizlik önergesi, bir hafta sonra Pazartesi görüşmeye başlanır.
Bu durumda, 20 Mayıs’ta verilen güvensizlik önergesi, 27 Mayıs’ta görüşülür ancak 30 Mayıs’ta oylanabilir.

***

UBP Milletvekili Kemal Dürüst: 

8-8.5 aylık kurultay süreci yaşanmıştır. Benim hangi tarafta durduğum açık. Ahmet Kaşif’in tarafında hep yer aldım, hatta bakanlığımdan bu sebepten dolayı ekibimle birlikte ayrılmak durumunda kaldım. Ben UBP dışına çıkılabilecek herhangi bir şeye imza atmam, bunu arkadaşlara da ifade ettim. Onların tavrına saygı9m sonsuz. Kurultay için yola çıkıldı yolun sonunda UBP’yi düşürme noktasına gelindi. Ben partimin düşürülmesine karşıyım.
GYK ve PM toplantısına bu gece davet edildiğim için katıldım, erken seçim için 18 Ağustos tarihi konuşuldu. Esas karar PM’nin genel başkana yetki verilmesi idi.
İhraç noktasına gelinmeden önce diyalog  ile çok daha olumlu noktada olunacağı ve hiçbir arkadaşımızın ihraç edilmeyeceğini düşünüyorum.
Güvensiz önergesi ile ilgili yarın ilk adımın atılacağı görünüyor. Bu Kıbrıs tarihinde bir ilk. UBP’nin bile erken seçim ile ilgili bir kararı var. Yarın herhalde meclisin oturumundan önce kulisler çok hareketli geçecek.

***

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş:


18 Ağustos ile ilgili bizi herhangi birisi aramadı. Herhalde aramak için de yüzleri yok.
Yarın eğer meclis açılmadan, divan toplanmadan önergeyi verebilirsek, yarın birinci toplantı, Perşembe günü ikinci toplantı olur, 10 gün içerisinde hükümetin düşürülmesi için karar alınabilir.
Yarın itibarıyla İrsen Küçük Hükümeti bitmiştir. İrsen Küçük hükümeti önümüzdeki hafta görevde olmayacaktır. Kendisine tavsiyem, yarın gidip Cumhurbaşkanına istifasını sunsun.
Sayın Küçük, daha geçen hafta Amerika’dan yaptığı bir açıklama var, erken seçim olacaksa bunun kararını ancak UBP verir yönünde. Sayın Küçük’ün dediği olmayacak, biz 4 grup karar verdik, hükümeti düşüreceğiz.
Seçim hükümeti kurulacaksa, azınlık mı teknokrat hükümeti mi kurulur bu sonra konuşulur. Kimsenin bu yönde şimdi bir talebi, hevesi olmadı. Küçük hükümeti ile seçime gitmemek önemli, müdahalesiz bir seçim istiyoruz. Devlet imkanlarını nasıl kullandığını gördük, buna izin vermeyeceğiz.

Bu haber toplam 2639 defa okunmuştur