1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. CTP ve AKEL'den ortak konferans
CTP ve AKELden ortak konferans

CTP ve AKEL'den ortak konferans

CTP ve AKEL yetkilileri Kıbrıs sorununun çözümü için düzenlenen kitle toplantısını akşam Lefkoşa’da gerçekleştirdi

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile AKEL’in Kıbrıs sorununun çözümüne katkı yapması için oluşturduğu komitenin kitle toplantıları dün akşam Lefkoşa’da devam etti. Gönyeli Belediyesi’nde saat 19.30’da başlayan etkinlikte CTP adına MYK Üyesi ve Dışilişkiler Sekreteri Muhittin Tolga Özsağlam konuşurken, AKEL adına da Rum eski Hükümet sözcüsü ve AKEL Politbüro Üyesi Stefanos Stefanu konuşma gerçekleştirdi. Etkinliğe Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, CTP Parti Meclisi üyeleri katılırken, Kıbrıs’ın hem kuzeyinden hem de güneyinden yoğun katılım olduğu gözlemlendi. Yaklaşık 2 saat süren konferansta konuşmacıların söyledikleri tercümanlar tarafından hem Türkçe hem Rumca olarak izleyicilere aktarıldı.

ÖZSAĞLAM: BİRBİRİMİZİN HASSASİYETLERİNİ TARTIYORUZ

CTP MYK Üyesi ve Dışilişkiler Sekreteri Muhittin Tolga Özsağlam, AKEL ile bugüne kadar birçok etkinlik düzenlediklerini ancak Temmuz ayında toplanan CTP MYK’sının aldığı kararla birlikte ilk kez merkezi bazda etkinlikler düzenlediklerini kaydetti. Son 6-7 aylık süreç içerisinde AKEL ile Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik bir komite oluşturduklarını ve bu komitenin oldukça yararlı toplantılar yürüttüğünü kaydeden Özsağlam, bu toplantılarda Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların hassasiyetlerini tarttıklarını söyledi. CTP ile AKEL’in dostluğunun yıllardan beridir sürdüğünü dile getiren Özsağlam, “CTP’nin güneyde çalacağı ilk kapı AKEL’dir, AKEL’in de kuzeyde çalacağı ilk kapı CTP’dir” diye konuştu.

“2004’TEKİ SÜREÇTEN FARKLI BİR SÜREÇ VAR”

Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar arasında 2000’li yılların başında başlayan yakınlaşmanın halen sürdüğünü ifade eden Muhittin Tolga Özsağlam, şu anki çözüm sürecinin 2004 yılındaki süreçten farklı olduğunu belirtti. AKEL ile düzenledikleri kitle toplantılarında Kıbrıslı Türk ve Rumların kendilerine sordukları soruları oluşturulan ortak komitede ele aldıklarına değinen Özsağlam, özellikle zor olarak nitelendirilen konularda büyük ilerlemeler sağladıklarını kaydetti. Özsağlam, bu zor diye tabir edilen konuların mülkiyet ve toprak konuları olduğunun altını çizdi. Demopulos kararına göre 3 kriter belirlendiğini anlatan Özsağlam, bunların iade, takas ve tazminat olduğunu vurguladı. Özsağlam, Kıbrıslı Türklerin en hassas oldukları konunun olası bir çözüm halinde yerlerinden edilmesi olduğunu ve komitede bu durumun ardından ne yapılacağının görüşüldüğünü belirtti.

STEFANU: AKEL ÇÖZÜMÜ FEDA ETMEYECEK

AKEL ve CTP tarafından düzenlenen kitle toplansında konuşma yapan Rum eski Hükümet Sözcüsü ve AKEL Politbüro üyesi Stefanos Stefanu, AKEL’in ne olursa olsun Kıbrıs’ta kalıcı bir çözümü feda edecek hiçbir harekette bulunmayacağını söyledi. TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’yu Türkiye’ye davet edip görüşmesinin çok büyük bir başarı olduğunu kaydeden Stefanu, Ankara’nın da diyalog yoluyla çözüme varılabileceğine inandığını söyledi. AKEL’in bugüne kadar çözüm için her türlü çabayı sarf ettiğini belirten Stefanu, bundan sonra AKEL’in gerek hükümette gerekse muhalefette de yine bu çabayı sarfedeceğinden kimsenin kuşkusunun olmaması gerektiğini ifade etti.

“CTP İLE YAKINLAŞMAMIZ ÇOK ÖNEMLİ”

Kıbrıs’ın kuzeyinde en yakın oldukları partinin CTP olduğunun altını çizen Stefanos Stefanu, son dönemlerde bu yakınlaşmanın daha da arttığını ve bunun çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum toplumlarının geleceği açısından bu yakınlaşmayı sürdürmelerinin önemli olduğuna dikkat çeken Stefanu, Kıbrıs sorununun çözüm temelinin Hristofyas ve Talat arasında yapılan anlaşmalar üzerine kurulması gerektiğini vurguladı. Talat ile Hristofyas arasında yapılan anlaşmaların hiçbir dönemde yapılamadığını anımsatan Stefanu, “Akıncı ile Anastasiadis’in bugüne kadar elde ettikleri başarının temeli de Talat Hristofyas görüşmelerindeki ilerlemelerdir” dedi.

 

 

Bu haber toplam 1813 defa okunmuştur