1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. CTP koalisyon turlarını TAMAMLADI
CTP koalisyon turlarını TAMAMLADI

CTP koalisyon turlarını TAMAMLADI

Talat, "Reform hükümeti kurma arayışımız var. Bir çalışma yaptık, bugün bir yoklama görüşmesi yapıyoruz"

A+A-

SAAT 15:40

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ve beraberindeki heyet, hükümet kurma çalışmaları kapsamında Demokrat Parti Ulusal Güçler’i (DP-UG) ziyaret etti.

Görüşmede Talat’a, parti yetkili organlarının Başbakanlık görevine önerme kararı aldığı CTP-BG Milletvekili Ömer Soyer Kalyoncu, CTP-BG Genel Sekreteri Tufan Erhürman ile bazı MYK üyeleri eşlik ederken, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş’a DP-UG Genel Sekreteri Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, DP-UG Milletvekili Fikri Ataoğlu ile bazı DP-UG’li yetkililer eşlik etti.

TALAT

CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat toplantı öncesinde yaptığı konuşmada, bunun bugünkü 3. görüşmeleri olduğunu,  görüşmelerin ilk turunu yaptıklarını, hem sohbet etme hem de kurulacak hükümetle ilgili görüş alış verişinde bulunduklarını belirtti.

DP-UG’nin halen CTP-BG ile hükümette olmak gibi bir özeliği olduğunu kaydeden Talat, dolayısıyla hükümetle ilgili olarak daha somut konuşmaların mümkün olacağını düşündüğünü dile getirdi.

Talat, esas olarak yarından sonra bir araya gelip daha ayrıntılı şekilde CTP-BG’nin öngörülerini, DP-UG’nin yaklaşımlarını değerlendirip, yeni hükümeti kurup kuramayacaklarına karar vermek gibi bir hedefleri olduğunu, bugünkü görüşmenin nabız yoklamak olacağını belirtti.

Talat, metin üzerinden daha ayrıntılı tartışarak anlayışlarını ne kadar yakılaştırabileceklerine ilerleyen günlerde muhtemelen de yarından sonra bir araya gelebilirlerse konuşacaklarını ifade etti.

DENKTAŞ

DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş da Kalyoncu’ya üstleneceği yeni görevinde başarılar dileyerek, sorunlu bir dönemde olunduğunu ama sorunların aşılabileceğini kaydetti.

Bugün birbirlerini yoklayacaklarını belirten Denktaş, hem kendilerinin hem de CTP-BG’nin hazırladığı bir hükümet programı taslağı olduğunu, ne yapılıp ne yapılamayacağını göreceklerini dile getirdi.

Hükümette olsalar veya olmasalar doğru olan siyasetin ve politikaların ardında durmaya devam edeceklerini kaydeden Denktaş, “Bir birimizi tanıyan insanlarız dolayısıyla peşrev bizde çok uzun sürmez diye düşünüyorum ama ayrıntılar elbette uzun tartışmalar gerektirebilir” diye konuştu.

İki yıldır Özkan Yorgancıoğlu’nun başkanlığında CTP-BG ile koalisyonda bulunduklarını belirten Denktaş, Yorgancıoğlu’na birlikte çalıştıkları dönem içerisinde gösterdiği yakınlıktan dolayı teşekkür etti.

Şimdi bir başka ortamda olduklarını söyleyen Serdar Dentaş, “Görüşeceğiz konuşacağız ve size bilgi vereceğiz, bugün değil ama” dedi.

----------------------------------------------------

SAAT 11:45

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ve beraberindeki heyet, hükümet arayışları çerçevesinde, Toplumcu Demokrasi Partisi’ni (TDP) ziyaret ederek, Genel Başkan Cemal Özyiğit ve parti yetkilileriyle görüştü.

TDP Genel Merkezi’ndeki görüşmeye, CTP-BG Genel Başkanı Talat’la birlikte parti yetkili organlarının Başbakanlık görevine önerme kararı aldığı CTP-BG Milletvekili Ömer Soyer Kalyoncu, Genel Sekreter Tufan Erhürman ile MYK üyeleri Erdoğan Sorakın ve Pembe Afşaroğlu; TDP Genel Başkanı Özyiğit’le birlikte Genel Sekreter Suphi Hüdaoğlu, Milletvekilleri Mehmet Çakıcı ile Zeki Çeler katıldı.

Yaklaşık bir saat süren görüşme öncesi CTP-BG Genel Başkanı Talat ile TDP Genel Başkanı Özyiğit basına birer açıklama yaptı.

TALAT

CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat konuşmasında, görüşmenin, görüş alış-verişi çerçevesinde olacağını dile getirerek, ülkenin geleceğiyle ilgili vizyonlarını paylaşacaklarını söyledi.

Siyasi partilerle yeni hükümet arayışı gündemiyle görüşmeler yaptıklarını dile getiren Talat, bu görüşmelerin sohbet, görüş alış-verişi ve eksersiz çalışması şeklinde olacağını kaydetti.

İleriki günlerde hükümetin kuruluşuyla ilgili daha ayrıntılı görüşmeler ve çalışmalar yapacaklarını söyleyen Talat, “bu görüş alış-verişinde olacak. Ülkenin geleceğiyle ilgili vizyonlarımızı paylaşma üzerine odaklanacak. Belki yaşanan güncel konuları da birlikte değerlendireceğiz” dedi.

CTP-BG Genel Başkanlığı’na seçilmesinin ardından TDP’ye ilk ziyareti gerçekleştirdiğini dile getiren Talat, “Ülkenin gündemi çok yoğun, ama bir hükümet oluşumu da var. Cumhurbaşkanı döndüğü zaman Başbakan kendisine istifasını takdim edecek. Bugün istifa etmeden, bu görüşmeleri yapıyoruz diye, herhangi bir etik tartışma olmasın” ifadelerini kullandı.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise, Meclis’in bu yapısı itibarıyla kurulacak bir reform hükümetinin çok sağlıklı olmayacağı yönünde bir takım tespitleri olduğunu söyleyerek, “hükümet olacağız diye bir sevdamız yoktur. Öngörümüz seçime giden bir yolu birlikte konuşabilmektir. Bunun dışında oluşacak yeni yapının kiminle, nasıl olacağı elbette sizin yapacağınız temaslar sonucunda ortaya çıkacak. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Yapılan görüşmelerin başarıyla sonuçlanması ve ülkenin geleceğiyle ilgili önemli düzenlemeler, oluşumların yeniden hayata geçmesini temenni eden Özyiğit,  son yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra, bu Meclisin iradesinin, Meclis’teki yapının halkın iradesini gerçek anlamıyla yansıtmadığı yönünde tespitleri olduğunu kaydetti.

Öncelikle seçimin bir şekilde konuşulması gerektiğini savunan Özyiğit, belirli bir süre verip, bir seçim takvimi belirleyip, bu seçim takvimi doğrultusunda seçim ve halk oylaması yasası, “göç yasasının” etkilerinin kaldırılması, özel sektörde sendikalaşma, Kamu Hizmeti Komisyonu ve Polisin sivile devredilmesi gibi temel bazı yasaların geçirilmesi konularına önem verdiklerini belirtti.

Bu konuların yaşama geçmesiyle birlikte ülkeyi salimen bir seçime götürecek bir yapıyı konuşmaya hazır olduklarını dile getiren Özyiğit, Meclisin bu yapısı itibarıyla bir icraat, bir reform hükümetinin çok sağlıklı olmayacağı yönünde bir takım tespitleri olduklarını söyledi.

Mevcut hükümetin, hükümet programının çok güzel unsurlar içerdiğini, maalesef bir türlü doğru dürüst yaşama geçirilmediğini dile getiren Özyiğit, “geçirilmek istenen bir kaç önemli nokta oldu, son anda Siyasi Partiler ve Aile Yasaları geçti. Bunlara TDP olarak destek verdik. Bu çerçevede bizim konumumuz ne olursa olsun, illa da hükümette olacağız diye bir sevdamız yoktur. Öngörümüz  seçime giden bir yolu birlikte konuşabiliriz ama bunun dışında oluşacak yeni yapının, kiminle nasıl olacağı elbette sizin yapacağınız temaslar sonucunda ortaya çıkacak. Hayırlı uğurlu olsun.  Her ne koşulda olursa olsun bu ülkenin yararına, insanımızın, halkımızın yararına olan her öneriyi açık şekilde değerlendireceğiz ve gerekli yasal düzenlemelere destek vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

---------------------------------------------------

İLK ZİYARET UBP'YE

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ve beraberindeki heyet, hükümet kurma çalışmaları kapsamında bugün ilk ziyaretini Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’e yaptı.

Talat’a, parti yetkili organlarının Başbakanlık görevine önerme kararı aldığı CTP-BG Milletvekili Ömer Soyer Kalyoncu yanında, CTP-BG Genel Sekreteri Tufan Erhürman ile MYK üyeleri Erdoğan Sorakın ve Pembe Afşaroğlu eşlik ederken, toplantıya UBP Genel Sekreteri Sunat Atun ve UBP Milletvekili Kemal Dürüst de katıldı.

TALAT: “ÜLKENİN REFORM HÜKÜMETİNE İHTİYACI VAR”

CTP-BG Genel Başkanı Talat ziyarette yaptığı konuşmada, mevcut hükümetin devam ettiğini ancak yeni bir hükümet arayışının söz konusu olduğunu ifade ederek kendisinin bu süreçte görevine devam etmesi için Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’ndan ricada bulunduğunu hatırlattı.

“YORGANCIOĞLU, AKINCI ADAYA DÖNÜNCE İSTİFASINI SUNACAK”

Talat, ancak görüşmeler başlatıldığı için Başbakan Yorgancıoğlu’nun istifa etmek istediğini belirttiğini, bu nedenle Brüksel’de bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı adaya dönünce istifasını Cumhurbaşkanı’na sunacağını anlattı.

Ülkede yaşanan sorunları çözecek bir reform hükümeti kurma arayışında olduklarını ifade eden Talat, bunun başka bir boyutu olmadığını, kendilerinin sadece koalisyon müzakerelerine esas teşkil edecek bir metin hazırladıklarını söyledi.

Talat, bunu da hükümetin kurulmasının ardından kısa sürede program hazırlanmanın yaratacağı sıkışıklıktan kurtulmak için yaptıklarını belirtti.

CTP-BG Genel Başkanı Talat, hükümet kurma çalışmaları kapsamında hükümetle ilgili görüş alışverişinde bulunmak için bugün partileri ziyaret edeceklerini belirterek, yarın belki bir çalışma daha yapıp hangi partilerin hükümet kuracağının ortaya çıkmasıyla konuyu müzakere başlayacaklarını söyledi ve UBP için de uygun olursa böyle bir yöntem yürütmek istediklerini anlattı.

Çözülmesi gereken çok sorun, çok mevzuat hatası ve eksikliği, ekonomik reformlara ihtiyaç olduğunu ifade eden Talat, bu nedenle bir reform hükümetine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Mehmet Ali Talat, bakanlıkları ayırmadan, merkezi şekilde yürütülecek, partilerin diğer partideki bakanlıklarla da ilgileneceği bir çalışma öngördüklerini anlattı.

ÖZGÜRGÜN: “KATKI KOYAMAYA VE SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ”

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de CTP-BG heyetiyle görüşmesinde, görüşmeden duyduğu memnuniyeti ifade etti ve gelinen aşamada ciddi reformlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Ana muhalefet partisi olarak gerek Meclis, gerek Meclis dışında görevlerini yerine getirdiklerini anlatan Özgürgün, her zaman yapıcı muhalefet olmayı düşündüklerini ve yapılan ciddi çalışmalara ülke bekası için katkı koyduklarını belirtti.

Bu anlamda oluşacak bir hükümete iktidar ya da muhalefet farkı gözetmeksizin destek vereceklerini anlatan Özgürgün, bir reform hükümetine katkı koymaya ve sorumluluk almaya hazır olduklarını ifade etti.

Özgürgün, yapılacak her türlü önemli çalışmayı gerek iktidar, gerek muhalefet sıfatıyla desteklemeye hazır olduklarını da dile getirerek, Cuma günü Başbakan’ın istifasıyla yeni bir süreç başlayacağını, Cumhurbaşkanı’nın hükümeti kurma çalışmaları için görevlendirdiği milletvekiliyle çalışmaya hazır olduklarını açıkladı.

Özgürgün, ülkenin sorunlarının belli olduğunu bu sorunları aşmak için çalışmaya hazır olduklarını ve niyet olduktan sonra aşılamayacak sorun olmadığına inandığını kaydederek, bu ziyaretin ülke geleceği için oldukça olumlu bir adım olduğuna inandığını sözlerine ekledi.

(TAK) 

 

Bu haber toplam 3197 defa okunmuştur