1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Çavuşoğlu: ‘’Ya hepimiz ya hiçbirimiz ‘’
Çavuşoğlu:  ‘’Ya hepimiz ya hiçbirimiz ‘’

Çavuşoğlu: ‘’Ya hepimiz ya hiçbirimiz ‘’

Çavuşoğlu, ‘’Rum tarafı KKTC vatandaşlarının bir bölümünü dışlıyor ve bizim buna sessiz kalmamızı bekliyor’’ dedi.

A+A-

 

UBP Genel Başkan adayı Nazım Çavuşoğlu geçtiğimiz gün basında çıkan eski Dışişleri Bakanı Erato Kozakou Markoullis’in adadaki müzakere sürecine ilişkin açıklamalarını hayretler içerisinde okuduğunu ifade etti.
‘’Markoullis, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı unsurların bir an evvel adadan çekilmesini ve 1974 yılından sonra Kıbrıs'a yerleşen Türkiye vatandaşlarının Anadolu'ya geri dönmesinin çözümün ana şartıdır’’ gibi söz konusu bile mümkün olmayan açıklamalarının çözümü engelleyici bir anlayışın ifadeleri olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, ‘’Rum tarafı KKTC vatandaşlarının bir bölümünü dışlıyor ve bizim buna sessiz kalmamızı bekliyor’’ dedi.

Çavuşoğlu, 40 yıldır KKTC topraklarını vatan bilerek buraya yerleşen, evlenerek çocuk sahibi olan, aile kuran, burada doğan ve ölen vatandaşlarımızın halen Markoullis anlayışı ile ifade edilen bu topraklardan gitmesi ya da dışlanmalarının şart koşulmasının ne insan haklarına ne insanlığa ne vicdana sığdırılmadığını söyledi.
Rum yetkililerin yaptıkları açıklamalarda, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini istemediklerini ortaya koymaları, bir nevi, ileriki bir zamanda yine bizi burada yok etme, buraları işgal etme, adayı sahiplenme güdülerinin dışa vurumudur.
Çavuşoğlu, karşılıklı çözüm arayışının samimi bir temelde yapılması gerektiğini ancak varlıklarımızı ve kurumlarımızı kabul etmemiz halinde yaşayabilir bir çözüm ve içinde yaşanabilir bir ülke yaratılabileceğini söyleyerek, ‘’bilinmesini isteriz ki bu ülkede yapılacak olan bir anlaşmada biz hiçbir şekilde Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden vazgeçmeyeceğiz. Herhangi bir çözümün sağlayıcısı olarak KKTC vatandaşları arasında ayrım yapılmak istenmesini hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz. İster 1974 öncesi ister 1974 sonrası buraya yerleşmiş ve burayı vatan kabul etmiş vatandaşlarımıza şu mesajı vermek isterim; Ya hep beraber bu topraklarda var olmaya devam edeceğiz ya da hiçbirimiz bu topraklarda var olamayız. Çünkü birbirimizden vazgeçmemiz halinde yaşamamız başkalarının inisiyatifine kalır. Bu topraklardan gidilecekse de buralarda yaşanacaksa da hep birlikte hareket etmemiz gerekir.

Kıbrıslı Rum eski Lider Dimitris Hristofyas, Annan Planı’na hayır dediği halde 50 bin TC vatandaşı konusunu kabul etmiştir. Annan Planı’na evet diyen Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis de 50 bin TC vatandaşına evet demiştir. Kabul edilen şeyleri dönüp inkâr etmelerinin ve aramıza nifak sokma maksatlı açıklamaları tamamen çözümü zorlaştırıcı, engelleyici, öteleyici amaçlarla yapılmasının bir anlamı yoktur. İster bizden ister Kıbrıslı Rum temsilcilerden yapılan bu kapsamlardaki açıklamaların tümünü kınıyor ve reddediyoruz.’’dedi.

Bu haber toplam 2127 defa okunmuştur