1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. ‘Askersiz Lefkoşa mümkün!’
‘Askersiz Lefkoşa mümkün!’

‘Askersiz Lefkoşa mümkün!’

Askersiz Lefkoşa İnisiyatifi Lefkoşa’nın hem Kuzey’inde, hem de Güney’inde ‘Askersiz Lefkoşa’ için yürüdü, Dayanışma Evi’nde Askersiz Lefkoşa Asamblesi düzenledi…

A+A-

Askersiz Lefkoşa İnisiyatifi, ‘Askersiz Lefkoşa’ için yürüdü…
 

Meltem SONAY

Askersiz Lefkoşa İnisiyatifi, ‘Askersiz Lefkoşa’ için eylem ve kitlesel basın açıklaması yaptı, Dayanışma Evi’nde Askersiz Lefkoşa Asamblesi düzenledi.
Lefkoşa’nın Kuzeyi’nde Sarayönü’nde toplanan eylemciler, ‘İsyanımız İşgale’ ve ‘Askersiz Lefkoşa, Askersiz Kıbrıs’ pankartları ve sloganları ile Lokmacı Kapısı’na yürüdü.
Büyük Han’da ve Lokmacı Kapısı yakınında müzik dinletileri de sunan eylemciler, daha sonra ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde bir araya geldi.
Ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde toplanan ‘Askersiz Lefkoşa Asamblesi’, Askersiz Lefkoşa’nın mümkün olması için mücadeleyi tabandan daha güçlü olarak inşa etmek için bir araya geldi, neleri, nasıl yapabileceklerini konuştu.
Asambleye, YKP, Syriza Cyprus, İki Toplumlu Radikal Sol İşbirliği, İşçi Demokrasisi, Yeni Enternasyonal Sol ve Granazi katıldı.

Hem Güney’de, hem de Kuzey’de…
Sarayönü’nde toplanan eylemciler, ‘İsyanımız İşgale’ ve ‘Askersiz Lefkoşa, Askersi Kıbrıs’ pankartları ve sloganları ile Lokmacı Kapısı’na yürüdü.
Kuzey’deki grup saat 14.30’da  Sarayönü Meydanı’na yürürken, güneyden ise saat 14.00’te de Güney’deki Feneromeni Meydanı’ndan sınıra yüründü. Eş zamanlı başın açıklamaları okundu.

“Mücadelemiz sürecek”
Lokmacı Kapısı yakınında YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı ve Faika Deniz Paşa tarafından okunan basın bildirisinde, 2006’dan bu yana 10. Kez aynı eylem için sokakta olunduğu belirtildi.
2006’dan bu yana, 10 kez her Şubat ayı içinde sokakta olmalarının yanı sıra, onlarca başka sokaklarda, eylemlerde toplantılarda ‘Askersiz Lefkoşa’ talebinin dile getirildiği, farklı kesimlere çağrılar yapıldığı belirtildi, çağrı ve mücadelenin süreceği kaydedildi.

“Karşılıklı bizi ayıran yıkılası duvara, ateşkes hattına karşı yine yürüyoruz”
Bu yıl da, geçmiş yıllarda olduğu gibi, Lefkoşa’nın güneyinde de benzer bir etkinlik düzenlendiğine işaret edilirken, “Karşılıklı bizi ayıran yıkılası duvara, ateşkes hattına karşı son beş yılda olduğu gibi yine yürüyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Basın açıklaması devamla şöyle:
“Dileğimiz, umudumuz bizi ayıran yıkılası duvarlara, tel örgülere karşı yığınsal mücadelenin gelişmesidir, bu yönde çabalarımız devam edecek.
Bu yılın farkı, bir adım daha atıyoruz ve artık yalnız yıkılası duvara karşı yürümüyoruz. Ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde ‘Askersiz Lefkoşa Asamblesini’ topluyoruz. Askersiz Lefkoşa’nın mümkün olması için mücadeleyi tabandan daha güçlü olarak inşa etmek için bir araya gelecek ve neleri, nasıl yapacağımızı konuşacağız.
Çabalarımız ve mücadelemiz önerdiğimiz kısa vadedeki bölgedeki askersizleştirmeler yanında adanın tümden askersizleştirilmesi için de sürdü sürmeye de devam edecek.
Biliyoruz ki bölgesel askersileştirme taleplerimiz, imkansız ya da aşılamayacak sorunlar içeren talepler değildir”.

“Tüm askeri birlikler 1 km çekilse…”
“Düşünün ve düşleyin ki, tüm askeri birlikler 1 km çekilse, Lefkoşa askersizleşir, Ermu Caddesi yeniden canlanır.
Maraş askersizleşir, Karpaşa, Özhan, Gürpınar köyleri askersileşir, Maronitler evlerine döner. Bu çabalar umudu artırır. Taleplerimizi yeniden dile getiriyoruz.
Eskilerde Viktorya Sokağı diye bilinen sokağın yeniden Baf Kapısı’na bağlanabilmesi için geçiş noktası açılmasını talep ediyoruz.  74 öncesinde açık olan Lefkoşa’nın Çağlayan Bölgesi’ndeki Maraş Kapısı bölgesindeki geçiş kapısının açılmasını talep ediyoruz. Lefkoşa’ya ve Kıbrıslılara haki rengi üniformalılar yakışmıyor, önce Lefkoşa’yı ve sonra tüm Kıbrıs’ı, kökeni nereden olursa olsun tüm haki üniformalardan kurtulmak için bir kez daha herkese daha fazla mücadele çağrısı yapıyoruz.
Defalarca dediğimiz gibi, sözümüz var gelecek kuşaklara, kararlıyız bizi ayıran bu ve tüm duvarları yıkacağız, onlara sınırsız, silahsız askersiz, garantörsüz bir Kıbrıs bırakacağız”.

Bu haber toplam 1476 defa okunmuştur