1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Akıncı: “Kasım ayı görüşmeleri oldukça verimli”
Akıncı: “Kasım ayı görüşmeleri oldukça verimli”

Akıncı: “Kasım ayı görüşmeleri oldukça verimli”

“47 yıllık müzakere sürecinin son 5 ayında, yıllardır sağlanamayan ilerleme sağlandı”

A+A-

“Yaşanan olaylar Eğitim Komitesi’nin kurulmasına neden oldu… Biz bunu uzun süreden beridir istiyorduk”

“Gelecek kuşakların çok daha barışçı, çok daha hoşgörülü, çok daha birbirini anlayan, çok daha empati yapabilen kuşak olarak yetişmeleri son derece önemlidir”

“Kıbrıs Türk halkının düşüncelerini, duygularını elbette Sayın Lavrov ile da paylaşma fırsatı bulabilirsek, bunun çok yararı olacağını düşünüyorum”


Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı, kasım ayındaki müzakerelerin oldukça verimli geçtiğini belirterek, “Kasım ayı sonunda, başında olduğumuzdan daha ileri bir noktadayız. 47 yıllık müzakere sürecinin son 5 ayında, yıllardır sağlanamayan ilerleme sağlandı” dedi.
Ortaklaşa Eğitim Komitesi kurulmasına karar verdiklerini kaydeden Akıncı, “Gelecek kuşakların çok daha barışçı, çok daha hoşgörülü, çok daha birbirini anlayan, çok daha empati yapabilen kuşak olarak yetişmeleri son derece önemlidir” şeklinde konuştu. Kıbrıslı Türk Lider Akıncı, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmeden dönüşte Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı konuşmada, kapsamlı çözüm müzakereleri sürecinde geleceğe umutla baktığını kaydetti. Akıncı, müzakerelerin başarıyla sonuçlanacağı ümidini koruduğunu belirtti. Akıncı, çözüme mümkün olan en kısa sürede ulaşmak için Aralık’ta da çalışma yapacaklarını kaydetti. Akıncı, Kıbrıs’ta barış kültürüne olan ihtiyacı göz önünde bulundurarak, ortak bir eğitim komitesi kurulmasını kararlaştırdıklarını söyledi.
Bir süre önce Güney Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türklere karşı gösterilen rahatsızlık ve ırkçı taşkınlıkların bu noktaya getirdiğini kaydeden Akıncı, gelecek kuşakların barış ve hoşgörü kültürüyle yetiştirilmesi ve bu eğitimin ailenin yanı sıra eğitim kurumlarında verilmesi gerektiğini belirtti.

“Gelişmeler iyi, inanarak söylüyoruz”
Akıncı, gazetecilerin müzakerelerin somut adımlarını sorması üzerine “Gelişmeler iyi. İnanarak söylüyoruz” yanıtını verdi. Akıncı, müzakerelerde, tüm konularda anlaşma sağlanana kadar, anlaşma sağlanan konuların geçerli olmayacağı prensibiyle hareket edildiğinden dolayı anlaşılan noktaları aktarmalarının mümkün olmadığını söyledi. Bugüne kadar sadece mülkiyet konusunda sağlanan bir uzlaşıyı açıkladıklarına işaret eden Akıncı, diğer başlıklarda da anlayış birlikleri sağladıklarını ancak bunların parça parça açıklanmadığını belirtti. Müzakere sürecinin hassasiyetine vurgu yapan Akıncı, “Hızlı bir şekilde ilerliyor. Bu kararlılık, anlayış ve hızla devam edilirse, değil yıllar, aylar içinde çözüme ulaşılabilir yönündeki görüşümün hala arkasındayım” dedi.

“Son 5 ayda, yıllardır sağlanamayan ilerleme sağlandı”
Akıncı, ilerleme olduğunun sadece kendisinin değil Anastasiadis ile BM yetkilileri tarafından da söylendiğine dikkat çekerek, “47 yıllık müzakere sürecinin son 5 ayında, yıllardır sağlanamayan ilerleme sağlandı” ifadesini kullandı. Kısa sürede daha yararlı çalışmalar yapacaklarına inanç belirten Akıncı, daha sonraki aşamalarda daha somut açıklamalarda bulunmayı umut ettiğini kaydetti.
Akıncı, “Mayıs ayından önce çözüm olacak mı?” sorusunu yanıtında, “Hedef ve arzumuz odur. Bu sadece bizim hedefimiz değil” dedi. Seçim dönemlerinde müzakerelerin kolay olmadığını ve Anastasiadis kendisi katılmasa da Güney Kıbrıs’taki seçimlerin süreci etkileyebileceğine işaret eden Akıncı, “Seçimden önce çözüm parametrelerine ulaşırsak, iyi olur. Temennimiz, sürecin bugüne kadar devam ettiği gibi devam etmesidir” yanıtını verdi.

“Amaç barış kültürünü yaratma”
Akıncı, Eğitim Komitesi’nin nasıl çalışacağına ilişkin soruyu yanıtında ise amacın, iki tarafın eğitim sistemindeki herkesin ilişki ve bağlantı içinde olması ve barış kültürünü yaratması olduğunu söyledi.
Akıncı, “Yaşanan olaylar böyle bir komite kurulmasına neden oldu.. Biz bunu uzun süreden beridir istiyorduk.. Gelecek kuşakların çok daha barışçı, çok daha hoşgörülü, çok daha birbirini anlayan, çok daha empati yapabilen kuşak olarak yetişmeleri son derece önemlidir” dedi.

“Suriye sınırında yaşanan olaylar üzücü… Süreci olumsuz etkilemeyeceğini düşünüyoruz”

Rusya ile Türkiye arasındaki gerginliğin sorulması üzerine Akıncı, “Suriye sınırında yaşanan olay üzücü. Bölgeye barış ve istikrarın gelmesini istiyoruz” yanıtını verdi.
Yaşanan olaydan dolayı Türkiye-Rusya ilişkilerinin iyiye gitmeyeceğine işaret eden Akıncı, “O olayın Kıbrıs müzakere sürecini olumsuz etkilemeyeceğini düşünüyoruz. Öyle olması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

“Lavrov ile görüşmeyi umut ediyorum”
Kıbrıs’a önümüzdeki günlerde gelmesi beklenen Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine, görüşmeyi umut ettiğini söyledi. Akıncı, “Sayın Kerry ile burada kesinleşmiş görüşmemiz var. Sayın Lavrov ile henüz yok. Ancak mümkündür, olasıdır” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’a uluslararası ilginin artarak devam ettiğini ve bunun memnuniyet verici olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Her kim ki çözüme katkı yapmak ister, bunu yapabilmenin temel unsurlarından bir tanesi, Kıbrıs’ın 2 ana toplumunun ikisiyle de ilişki ve iletişim içinde olmak; her iki tarafında görüşlerini dinlemektir. Biz Rusya ile, diğer ülkelerle kurduğumuz ilişkiyi aynen kurmak isteriz. Kıbrıs Türk halkının düşüncelerini, duygularını elbette Sayın Lavrov ile da paylaşma fırsatı bulabilirsek, bunun çok yararı olacağını düşünüyorum”

Bu haber toplam 1967 defa okunmuştur