1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 27 başlığın 19’unda uzlaşma vardır
27 başlığın 19’unda uzlaşma vardır

27 başlığın 19’unda uzlaşma vardır

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis: “Federal devletin yetki alanı olan 27 başlığın 19’unda uzlaşma vardır”

A+A-

YENİDÜZEN HABER MERKEZİ

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis, dün Kıbrıs Cumhuriyeti Meclisi’nde uzun soluklu bir konuşma yaparak, Kıbrıslıların güvenli bir geleceğe ulaşma adına, Kıbrıs sorununun çözümü için beraber çalışmak zorunda olduklarını kaydetti. Cyprus Mail’in haberine göre; “İdeolojik farklılıklarımız ne olursa olsun ortak vizyonumuz özgürlük ve adanın birleşmesidir” şeklinde konuşan Kıbrıslı Rum Lider, Federal devletin yetki alanı olan 27 kategori belirlendiğini ve bunların 19’unda uzlaşı olduğunu kaydetti. Anastasiadis’in Meclis’te yaptığı konuşmanın önemli satır başları şöyle:
“Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar, onurlu biz uzlaşının sonunda, ortak saygının koşullarını yaratacaktır. Bu anlaşmada kazanan ve kaybeden olmayacaktır. Çözümsüzlüğün riskleri vardır. Bilinmelidir ki Kıbrıslı Rumların beklentilerini karşılamayacak bir planı kabul etme niyetinde değilim”

“Çözümle birlikte Kıbrıs Cumhuriyeti iki bölgeli ve iki toplumlu federasyona dönüşecektir “

“Çözüm iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon olacaktır. Çözümle birlikte Kıbrıs Cumhuriyeti iki bölgeli ve iki toplumlu federasyona dönüşecektir. Sayın Akıncı’nın Kıbrıs Türk Liderliğine seçilmesi ile görüşmeler yeniden başlamıştır. İtiraf etmeliyim ki bu görüşmeler daha önce not edilen farklılıklara rağmen bambaşka bir ortamda yapılmaktadır.

Yönetim ve güç paylaşımında uzlaşı
“Yönetim ve güç paylaşımı ile ilgili Kıbrıslı Türkler ile ortak bir anlayış söz konusudur. Kıbrıslı Türklerin ısrarcı olduğu dönüşümlü başkanlığı Kıbrıs Rum tarafı olarak biz reddettik ve bu Federal devletin kabinesi ile ilgili anlaşmazlıklara sebep olmuştur. Federal devletin yetki alanı olan 27 kategori belirlenmiştir. Bunlardan 19’unda uzlaşı, 5inde küçük uyuşmazlıklar vardır. 3 kategoride ise anlaşmazlık vardır”

Yasama 2 gövdeden oluşacak
“Yasama organı 2 gövdeden oluşur. Senato-Ayan Meclisi ve Temsilciler Meclisi. Bunlardan birincisi 40 üyeden oluşur ve bu 40 üye her toplumdan eşit temsilci ile oluşur. Temsilciler Meclisi’nin ise üye sayısı 48’dir. Bunların yüzde 75’i Kıbrıs Rum oluşturucu devletinden yüzde 25 ise Kıbrıs Türk oluşturucu devletinden oluşacak”

Yargıda eşit temsiliyet
“Yargı ile ilgili de uzlaşma vardır. 2 seviyede mahkeme olacaktır. Temyiz Mahkemesi ve Üst Anayasa Mahkemesi... Gerekli olduğu müddetçe anayasa mahkemesi mülk davalarında Temyiz Mahkemesi olarak davranacaktır. Bu mahkemeler her toplumdan eşit sayıda üyeden oluşacaktır.
Türk yerleşiklerin durumu tartışılmıştır ve uzlaşıya varılmıştır. Anlaşmanın ilk günü adanın nüfusu 1960 Cumhuriyeti’ndeki nüfus oranını yansıtacak şekilde olacaktır. Nüfus oranının 4’e 1 oranında olması konusunda uzlaşıya varılmıştır.

Mülkiyet ile ilgili birçok konuda uzlaşı
“Mülkiyet ile ilgili birçok konuda uzlaşı vardır. Bunlar arasında mülk sahibinin anlaşmanın ilk yılı içerisinde Mal Komisyonu’na başvurması vardır. Mülk problem ile seçenekler yeniden iskan, sahibine iade, tazminat, takas şeklindedir. Mal sahipleri iç hukuk yolunu tükettiğinde mülkiyet ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurulabilecektir
Sahibi, statüsü ve kullanım durumu göz önünde bulundurulduğunda toplamda 22 kategoride mülkiyet kategorisi tasarlanmıştır.”

Garantiler
“AB üyesi olacak bir ülkenin bir başka ülkenin garantisinde olması Kabul edilebilir değildir”

Bu haber toplam 2137 defa okunmuştur