1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı komiteden geçti
2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı komiteden geçti

2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı komiteden geçti

2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, 38 milyon TL’lik artışla, 4.5 milyar TL olarak komiteden oy çokluğuyla geçti.

A+A-

2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’ndeki görüşmeleri, Maliye Bakanlığı ve Gelirler bütçesinin onaylanmasıyla bugün tamamlandı.

Komite öğleden sonraki son görüşmesini 2 milyar 196 milyon 409 bin 600 TL olarak öngörülen Maliye Bakanlığı bütçesi üzerine yaptı. Bakanlık bütçesi 18 milyon 409 bin 880 TL’lik artışla 2 milyar 214 milyon 819 bin 480 TL olarak oy çokluğuyla onaylandı. Komite Maliye Bakanlığı bütçelerinin ardından gelirler bütçesini görüşerek tasarının bütününü  oy çokluğuyla onaylandı.

Ocak 2016’dan itibaren uygulanacak yeni yılın bütçesi, bugün tamamlanan komite toplantılarının ardından Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda da görüşülecek.

SOYER

Maliye Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken söz alan Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, batanların ve ekonomik olarak zora girenlerin ‘personelimizi devlete alın’ gibi bir talepte bulunduğuna işaret ederek, “Bu yaklaşım doğru değil. Bunun durdurulması gerek” dedi.

Belediyelerle ilgili yasal düzenlemeye işaret eden Soyer, borç yapılandırılmasının önemli olduğunu söyledi. Soyer, belediyelerin iyileştirmeler konusundaki kararlara riayet etmesi gerektiğini ve hazırlıklarını yapmasını istedi.

Soyer, KIB-TEK’in Maliye Bakanlığı’na bağlanmasını desteklediğini de vurguladığı konuşmasında Tarım Bakanlığı döneminde bununla ilgili sıkıntı yaşadıklarını anlattı.

DİNÇYÜREK

DP UG Milletvekili Hakan Dinçyürek de konuşmasında, bütçe konusundaki imkânlar için maksimum çabanın gösterilmesini istedi.

Çevre dostu enerjinin etkin kılınacağı maliyetlerin yarıya çekileceği açılımlar yapılmasını beklediklerini kaydeden Dinçyürek “Bu konuda atılacak adımlarda yanınızda olacağız” dedi.

ÖZGÜR

Maliye Bakanı Birikim Özgür, bütçe görüşmesinde güzel öneriler paylaşıldığını söyledi. Bazı vekillerin “Maliye Bakanlığı için dua ediyoruz, Allah yardımcıları olsun” şeklindeki açıklamalarına atıfta bulunan Özgür, bu konuda özel ya da doğaüstü bir yeteneğe ihtiyaç olmadığını belirtti.

Özgür, “Kıbrıs Türkü’nün beyin gücüyle hazırladığı projeleri hayata geçireceğiz. Bütçe açığı ve iç borçlarla karşı karşıyayız ancak bunlar özel yeteneklerle kapanmayacak. Kaynak teminini reformcu yaklaşımlarla ve sağlıklı ilişkilerle sağlayacağız. Günümüz dünyasında kimse kimseye kara kaşı kara gözü için destek vermiyor” dedi.

Enerjinin bölge için hem ciddi tehditler, hem de  fırsatlar olduğunu kaydeden Özgür, “Bu oyunun içinde nasıl yer alacağımızın planını yapmak gerek” ifadesini kullandı.

KIB-TEK’in varlığını güçlendirerek, devam ettirmesi hedeflediklerinden söz eden Özgür, “Kurumlara, doğru vizyonlarla sahip çıkacağız ve kurumlarımızı güçlendireceğiz” şeklinde konuştu

Ekonomik protokol imzalanmasının şart olduğu konusundaki açıklamalarının bazı çevrelerce moral bozucu diye nitelendirildiğini söyleyen Özgür, “Kıbrıs Türkü olarak kendi ayaklarımızın üzerinde durabilmek için Türkiye’nin desteğini almak durumundayız” dedi.

Türkiye ile Aralık ayında 3 yıllık ekonomik protokol imzalanacağını da dile getiren Özgür, gümrük konusunda da işbirliği protokollerinin söz konusu olduğunu açıkladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nden ilgili bakanının yıl tamamlanmadan KKTC’ye geleceğini ve bu alanda birden fazla protokol imzalanacağını kaydeden Birikim Özgür, iki ülkenin gümrük idaresi alanındaki işbirliğinin hem ek mesai konusuna, hem de ithalat ve ihracat alanına rahatlama getireceğini söyledi.

Televizyonlara sağlanan katkının 600 bin TL’lik ek gelirle 1,5 milyon TL’ye ulaşacağını söyleyen Özgür, “Televizyon kanallarının karşısında değiliz ancak bu çalışmanın gelenekselleşmesini istemiyoruz” dedi.

Özgür, televizyonların kendi ayakları üzerinde durabilecek mali yapısı olması gerekliliğini vurguladı.

E-devlet konusuna kendisinin de rahatsızlık duyduğunu kaydeden Özgür, bu uygulamanın hayata geçmesinin kayıt dışı ekonomiyle mücadele için de şart olduğunu vurguladı.

İmzalanacak protokollerin daha spesifik olacağını da söyleyen Özgür, “195 milyon TL’lik kaynağı değerlendirmedik. Bu protokollerde muallaklık olmaması için reform kaleminde hangi adımın karşılığı ne olacak, bu belirlenecek. Bu da daha planlı olmamızı sağlayacak” dedi.

KKTC’nin yerel ve dışarıdan sağladığı kaynağa, reformlar için aldığı desteğe işaret eden Özgür, bunun Kıbrıslı Türklerin kendi ayakları üzerinde durabilmesi, kültürünü, kimliğini, onurunu koruyabilmesi ve geliştirmesi için yapıldığını söyledi. Özgür, “Halkın bu katkıyı takdir etmesini istiyoruz” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından tasarılar onaya sunuldu ve oy çokluğuyla onaylandı.

Bu haber toplam 1843 defa okunmuştur