1. HABERLER

  2. SEKTÖR

  3. "DÜNYADA BİR İLK"
DÜNYADA BİR İLK

"DÜNYADA BİR İLK"

KKTC Merkez Bankası Yurtiçi Elektronik Ödeme Sistemi’nin resmi açılışı yapıldı

A+A-

 

KKTC Merkez Bankası’nın kendi imkanlarıyla ve personeliyle oluşturduğu, “4 farkı para biriminden para transferi yapabilen tek ödeme sistemi” olarak gösterilen yurtiçi Elektronik Ödeme Sistemi’nin (EÖS) resmi açılışı bugün yapıldı.

Vatandaşların bir banka hesabından diğer bankadaki hesabına para transferini internet üzerinden yapabilmesini sağlayacak sistemin ilk uygulamasını Maliye Bakanı Birikim Özgür gerçekleştirdi.

“BANKACILIK ALANINDA GÜZEL GELİŞMELER YAŞANIYOR”

Şu an 13 bankanın dahil olduğu Elektronik Ödeme Sistemi’nin KKTC Merkez Bankası Başkanlığı’ndaki ilk uygulamasında bir konuşma yapan Birikim Özgür, ülkede bankacılık alanında güzel gelişmeler yaşandığını vurguladı.

“RAHAT, HIZLI VE KOLAY İŞLEMLER…”

Özgür, elektronik sistemlerin mali ve finansal dengelerin hızlı oluşmasına katkı sağladığını söyleyerek, “Bu sistemlerin bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de uygulanabilmesi, kullanabilmesi büyük önem taşıyor. Elektronik Ödeme Sistemi ile bankalar, yurttaşlar ve iş insanları bankacılık işlemlerini rahat, hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirecek” dedi.

“SİSTEM SAYESİNDE ZAMANDAN KAZANACAĞIZ, İŞLEMLER DE HIZLI GERÇEKLEŞECEK”

Merkez Bankası’nı ve bu konuda çalışma yapanları tebrik eden Birikim Özgür, “Bugünden itibaren yurttaşlarımız banka veznelerinde beklemek zorunda kalmayacak, internet ortamında kendi banka hesaplarından diğer banka hesaplarına kolay şekilde aktarma yapacak. Bu sayede hem zamandan kazanacağız hem de işlemlerimizi daha hızlı gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

Özgür sistemin Kıbrıs Türk halkı, bankacılık sistemindeki taraflar ve devlet için hayırlı olmasını diledi.

BİLAL SAN: “İŞLEM YAPILABİLMESİ İÇİN HER İKİ BANKA DA EÖS’YE DAHİL OLMALI”

KKTC Merkez Bankası Başkan Bilal San da ilk uygulama sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

San, transferin gerçekleşmesi için hem hesabın bulunduğu bankanın hem de paranın transfer edileceği bankanın Elektronik Ödeme Sistemi’ne dahil olması gerektiğini vurguladı.

“DÜNYADA BİR İLK… SİSTEMİ KENDİ PERSONELİMİZLE VE KENDİ İMKANLARIMIZLA YAPTIK”

Çalışmanın 2 yılı aşkın süredir devam ettiğini kaydeden San, “Biz bu sistem için dışarıdan hazır paket almadık. Bu sistemi kendi personelimizle ve kendi imkanlarımızla yaptık. Bu dünyada 4 para biriminden para transferi yapabilen tek ödeme sistemidir. Bu sistemi yaratanlar kendi personelimiz olduğu için konuya dair iyileştirmeleri de arkadaşlarımız yapacak” dedi.

13 BANKA SİSTEME DAHİL…14’ÜNCÜ TEST AŞAMASINDA

San, sisteme 13 bankanın dahil olduğunu kaydederek, “14’üncü bankamız da test aşamasındadır” ifadesine yer verdi.

“BANKALARIN BİLİŞİM ALTYAPILARINDA YAPMALARI GEREKEN İŞLEMLER VAR. ‘SİSTEME GİRMEK İSTİYORUZ’ DEMEKLE OLMUYOR”

Diğer bankaların önümüzdeki haftalarda sisteme gireceğine dair bilgileri olduğunu söyleyen Bilal San, “Onlar da gerekli gayreti gösteriyor fakat ‘biz sisteme girmek istiyoruz’ demekle olmuyor. Bankaların kendi bilişim altyapılarında yapmaları gereken işlemler var. Bu biraz zaman alıyor, bankalar ancak testleri geçtikten sonra sisteme dahil edilebiliyor” şeklinde konuştu.

YENİ BİR SİSTEM DAHA… KAMU ELEKTRONİK ÖDEME SİSTEMİ

EÖS ile ilgili resmi açılışı vatandaşların farkındalığını artırmak için yaptıklarını söyleyen San, bankasından bu hizmeti alamayan vatandaşın bununla ilgili talepte bulunabileceğini belirtti; gecikme olacaksa da vatandaşın bankasını bu çerçevede yeniden değerlendirmesi kanaatini dile getirdi.

Üzerinde çalıştıkları yeni bir sisteme daha işaret eden Bilal San, bunun Kamu Elektronik Ödeme Sistemi (KEÖS) olduğunu söyledi.

“KEÖS, KAMU ÇALIŞANLARININ MAAŞLARININ ANINDA HESAPLARINA İNTİKAL ETMESİNİ SAĞLAYACAK”

KKTC Merkez Bankası Başkan Bilal San, şu bilgileri verdi:

“Kamu Elektronik Ödeme Sistemi, başta Maliye Bakanlığımız olmak üzere ilgili kamu kuruluşlarıyla ortaklaşma bir çalışma yapıp kamu çalışanlarının maaşlarının anında hesaplarına intikal etmesini sağlayacak bir sistem olacak.

Sadece bununla yetinmeyeceğiz, Elektronik Ödeme Sistemi’nin sağlayacağı başka kolaylıklar da olacak. Bu bir başlangıçtı ve olmazsa olmazdı.”

“TÜRKİYE’DE YAPILABİLİYOR. BURADA NEDEN YAPILAMASIN?”

Vatandaşların vergi ödemeleri için de bankalarda beklediğini söyleyen Bilal San, Kamu Elektronik Ödeme Sistemi hakkında şu açıklamaları da yaptı:

“Eğer başta Sayın Maliye Bakan olmak üzere bu konuda talimat verilir, belirli bankalarla anlaşılırsa insanlar kuyrukta beklemeksizin evlerinden iş yerlerinden vergi ödeme gibi işlemleri rahatlıkla yapabilecek. Bu Türkiye’de yapılabiliyor. Burada neden yapılamasın?”

İLK PARA TRANSFERİ ÖZGÜR’DEN… ARTIK BANKA BANKA DOLAŞMAK YOK…”

Açıklamaların ardından Maliye Bakanı Özgür, sisteme dahil iki bankanın birinden diğerine para transferi yaptı.

“Artık Banka banka dolaşmaya gerek yok” diyen Özgür, işlemin 30 saniye gibi bir sürede gerçekleştiğini belirtti.

KKTC Merkez Bankası nezdinde oluşturulan Yurtiçi Elektronik Ödeme Sistemi (EÖS) bu akşam Golden Tulip Otel’de düzenlenecek resepsiyonla da tanıtılacak.

(TAK)

Bu haber toplam 2196 defa okunmuştur