1. HABERLER

  2. SEKTÖR

  3. Creditwest Bank’ın yüksek seviyedeki notu (AA+)
Creditwest Bank’ın yüksek seviyedeki notu (AA+)

Creditwest Bank’ın yüksek seviyedeki notu (AA+)

Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Japan Credit Rating (JCR) Eurasia, Creditwest Bank’ın 2016 derecelendirme notunu açıkladı

A+A-

 

Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Japan Credit Rating (JCR) Eurasia,  Creditwest Bank’ın 2016 derecelendirme notunu açıkladı. JCR raporuna göre Creditwest Bank  ‘Çok yüksek düzeyde yatırım yapılabilir.’ kategorisinde değerlendirilerek rating notu “AA+” olarak teyit edildi.   JCR Eurasia Rating kuruluşu tarafından düzenlenen Creditwest Bank’a ait derecelendirme kurulu raporu ve sonuçları resmi web adresi www.jcrer.com.tr ve Türkiye basınında yayınlandı.  JCR Eurasia Rating raporuna göre; Creditwest Bank verimlilik ve varlık kalitesinden ödün vermeksizin sektör ortalamasının üzerindeki kesintisiz büyümesini devam ettirdi. Raporda, 22 bankanın faaliyet gösterdiği sektörde Creditwest Bank, aktif büyüklüğü bakımından en büyük 2 nci banka konumunu güçlendirerek devam ettirdi.

Raporda, Creditwest Bank’ın esas bankacılık faaliyetlerinden sağladığı sürdürülebilir gelir akımlarıyla desteklenen yüksek iç kaynak yaratma kapasitesi ve yaratılan içsel kaynakların büyük bir bölümünün bünyede bırakılması ile sürekli büyümesini fonladığı açıklandı. Bankanın özkaynaklarını güçlendirdiği,  mevcut sermayeleşme düzeyi ile likit varlıklarının seviyesini makro ekonomik göstergelerdeki dalgalanmalar ile arızi veya sistemik risklerin yaratacağı kayıpları karşılayacak seviyede olduğu kaydedildi.

Raporun devamında, Creditwest Bank’ın ortakları tarafından desteklenme arzusu ve ortakların finansal güçlülük düzeyleri (2), Banka’nın üstlendiği riskleri kendi imkânlarına dayanarak yönetebilme yeteneğine ilişkin bağımsızlık kategorisindeki notu ise (A) olarak belirlendi.  Bağımsızlık kategorisindeki (A) notu JCR Eurasia Rating’in notasyon sisteminde ”en yüksek” düzeyi işaret etmekte olup kurumun dış destek olmadan da yükümlüklerini rahat bir şekilde yerine getireceğini gösterirken, destek kategorisindeki (2) notu da dış destek ihtimalinin “yeterli” seviyede olduğunu göstermektedir.

Bankanın aksine sektörün sorunlu krediler oranının son iki yıllık dönemde artış gösterdiği kaydedildi. Bankanın, kalitesi düşük varlıkların büyük kısmına karşılık ayrılması da aktif kalitesine katkı sağlamakta olup ayrılan karşılık oranı Kuzey Kıbrıs Bankacılık sektör ortalamasının üzerinde olduğu kaydedildi. Raporda, Banka üst yönetimindeki devamlılık, rasyonel organizasyon yapısı, etkin ve başarılı yönetim uygulamaları, iş süreçlerinin standardize edilmiş olması ve görece yüksek kurumsal yönetim uygulamaları da bankaya pozitif katkı yapan diğer faktörler olduğu kaydedildi.

Erol:  Başarımız bağımsız kuruluşlarca tekrar teyit edildi 

Creditwest Bank Genel Müdürü Dr. Süleyman Erol, bankaların faaliyetlerinin her yıl sonu mali tabloları üzerinden düzenli olarak bağımsız otoritelerce denetlenmesinin ve denetim sonuçlarının halkla paylaşılmasının önemli bir sorumluluk olduğunu, diğer ülkelerde bunun yasal bir zorunluluk haline getirildiğini, Creditwest’ın yıllık faaliyetlerini son 7 yıldır düzenli bir şekilde denetletip yayınlamak suretiyle örnek bir davranış sergilediğini kaydetti.

Creditwest’in aldığı rating notunun Türkiye’nin ve Dünyanın en prestijli bankalarıyla yarıştığını da ifade eden Erol, gelişmiş ekonomilerde yaşanan finansal istikrarsızlığın 2015 yılından itibaren gelişmekte olan ekonomilere de yansımaya başladığını belirtti. Dr. Süleyman Erol,  bu ülkelerde eski büyüme oranlarına ulaşmasının çok zor hale geldiği, son dönemde hemen hemen tüm bankacılık sektöründeki büyüme ve karlılık oranlarını olumsuz etkilediğini ancak Creditwest Bank’ın verimliliğe odaklı yapısıyla kesintisiz büyümesini 2015 yılında da sürdürdüğünü ekledi.

Creditwest Bank Genel Müdürü Dr. Süleyman Erol, yeni dönemde bankacılık sektöründe teknoloji kullanımının daha da yaygınlaşacağını, bankaların verimliliklerini yeniden gözden geçirmek zorunda olduklarını, ülkemizde de banka ve şube sayılarına ilişkin doğru politikaların tartışılması gerektiğini de söyledi.
 

Bu haber toplam 2351 defa okunmuştur