1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. YENİDÜZEN, köyleriyle birlikte MAĞUSA’nın nabzını tuttu
YENİDÜZEN, köyleriyle birlikte MAĞUSA’nın nabzını tuttu

YENİDÜZEN, köyleriyle birlikte MAĞUSA’nın nabzını tuttu

Gazimağusa ve köylerinde ortak görüş: CTP birinci parti – Seçim sonrası koalisyon. En rahat parti CTP – Seçim havası henüz yok – UBP ‘kurultay’da kaybetti. Ulusal Birlik Partisi ciddi oy kaybetse de, yine de ikinci parti. Demokrat Parti, özellikle karma o

A+A-

 

Sandığa ‘öfke’ yansıyacak

 

Hasan SADIKOĞLU

Gazimağusalı vatanadaşlar, “sandıktan CTP-BG birinci parti çıkar” dedi.
Ulusal Birlik Partisi’ne yönelik tepkinin, sandığa ya “boykot” ya da “karma” olarak yansıyacağını söyleyenler çoğunlukta…
Mağusalı seçmene göre, seçimin ardından bizi ‘koalisyon’ bekliyor.
En önemli koalisyon seçeneği olarak ‘CTP-DP Koalisyonu’ görülüyor.
Seçimin kaderini “karma” oyların yanı sıra, Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’nun tavrı ile UBP’ye olan öfkenin seçim gününe kadar ne kadar canlı kalacağının belirleyeceği de konuşuluyor.
YENİDÜZEN Haber Merkezi olarak, gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Cenk Mutluyakalı ile birlikte, Mağusa’nın nabzını tuttuk, sizlerle paylaşıyoruz.

***


“Yeni kafalar gelmeli”

Mutluyaka’da vatandaşın genel kanısı CTP-BG’nin seçimlerden birinci parti çıkacağı yönünde, ama köy kahvehanesinde yaptığımız sohbette vatandaşlar “çıkar siyasetinden, seçimle başa gelenlerin hiç değişmemesinden ve mevcut düzenin hep aynı kalmasından” şikâyet ediyor.
Sohbet ettiğimiz vatandaşlardan kimisi “oy kullanmaya gitmeyeceğim ya da karma oy kullanacağım” derken kimi vatandaşlar ise “mühür vururum, oyumu yakmam” dedi.
“Yeni kafalar gelmeli” yönündeki yorumlar da dikkat çekici…
CTP-BG’nin seçimlerden birinci parti olarak çıkacağı yönündeki görüş ağırlıklı, ancak, UBP’nin de “önemli bir oy oranı” ile sandıktan çıkacağına inanılıyor, “DP’nin çok oyu yok, bu seçimlerde karma oylarla bir miktar artış sağlanacak” deniyor.
Mutluyaka’daki yurttaşlar, TDP’nin de Mağusa’dan bir ya da iki milletvekili çıkarmasını bekliyor.

Sabit Altınok: Ben yenilikten yanayım, yeni isimler seçmeliyiz
“Bu seçimlerde bence UBP’lilerin pekçoğu sandığa gitmeyecek. Halkın artık yalanlara doyduğunu düşünüyorum. 76’dan beri seçimlerde halka vaat edilenler belli. Bu seçim dönemi bence en kötü seçim dönemi… Kadın başbakanımız faydalı bir şeyler yapmaya çalışır ama maalesef ömrü kısa... Artık yeni insanların, yeni yüzlerin seçilmesi gerekiyor.  Ben 70 yaşındayım hala aynı kişiler… Koltuk o kadar tatlı ki hala aynı yüzler siyasetle uğraşıyor. Ben yenilikten yanayım, yeni isimler seçmeliyiz. Kimisi karma oy verecek diyor, kimisi oy kullanmaya gitmeyecek diyor. Bence Gazimağusa milletvekili dağılımı şöyle olur: CTP-BG:4, UBP:4, DP-UG:3, TDP:2”

Osman Özgen: CTP tek başına gelir
“CTP-BG’nin tek parti olarak iktidar olacağına inanıyorum. En fazla UBP oy kaybedecektir. 2009 seçimlerinde sanırım UBP 110 oy, CTP-BG ise 90 oy aldı. Bu seçimler ise tam tersi olacaktır. UBP, Mutluyaka’da 40-45’e yakın oy kaybetti. Koalisyon olacağını düşünmüyorum. CTP-BG tek başına iktidar olur. Bence Gazimağusa milletvekili dağılımı şöyle olur: CTP-BG:6, UBP:3, DP-UG:2, TDP:2”

Hakkı Çelebi: En fazla UBP oy kaybeder
“Sandığa gitmeyen çok olacak, UBP’ye kırgın olanlar sandığa gitmeyecek. Bu seçimler en çok UBP oy kaybedecek. Bu kaybolan oylar ne olacak derseniz, insanlar baraj olduğundan oyunu yakmaması için aynı partilere oy verir.”

***


“Çocuğum işe girsin diye oy verme işi bitmeli”

Mormenekşe Köy kahvehanesindeki sohbetimizde vatandaşların genel kanısı, 28 Temmuz’daki seçimlerde UBP çok oy kaybedecek, CTP-BG ise birinci parti çıkacak. “Bugüne kadar iktidar olan partiler bir doğru yaptı ise üç yanlış yaptı” diyen Mormenekşe sakinleri, ‘siyaset kurumu’na fazlasıyla öfkeli…
“Kimseye güvenimiz kalmadı” görüşü sıklıkla dile getiriliyor.
Şu anki geçiş hükümetinden ise genel bir memnuniyet var.
“Herkes benim oğlumu da işe alsın diye bir partiye oy veriyor, bu amaç için oy verilmemeli, doğru uygulamalar ve yapıcı yasalar için bir partiye oy verilmeli.” diye konuşan bir vatandaş, her partinin kendi yandaşının çıkarlarını gözettiğini savundu.
“UBP Kurultayı milleti duman etti”, “Bu kadar vurdumduymazlık olur mu” gibi görüşler de sıklıkla tekrar ediliyor.
Seçmenin beyninde genelde bir parti olduğunu ve “sorgulama” ihtiyacı hissetmeden “ölene dek” aynı partiye oy verdiğini de anlatıyor, Mormenekşe sakinleri…
Bir yurttaş, “İlla ki öndeki çobanın peşine takılıyoruz, kuyuya düşse, hep beraber düşeceğiz” diye düşüncelerini özetliyor.
CTP’nin “birinci parti” göründüğünü, UBP ile DP’nin oy oranını kestirmenin ise “zor” olduğunu söylüyorlar…

***

“CTP daha rahat… UBP-DP belirsiz”

Kıbrıs Türk Liman İşçileri Sendikası önündeyiz… Mağusa’da CTP’nin daha rahat olduğu konuşuluyor, UBP ile DP’de ise “belirsizlik” olduğu…
“CTP önde” görüşü çok ağırlıklı…
Seçim sonucuyla ilgili farklı tahminler var…
“5 CTP, 4 DP, 3 UBP, 1 TDP” diyenler de var, Demokrat Parti’nin Ulusal Birlik Partisi’ni geçeceğini söyleyerek… Yine aynı dağılımı, UBP ile DP’nin yerini değiştirerek söyleyenler de… 6 CTP, 3 UBP, 3 DP, 1 TDP yönünde tahminler de…
UBP’ye yönelik tepkili kesimin, hem DP’nin oylarını belirleyeceği, hem de CTP’nin ne kadar fark yaratacağı açısından belirleyici olacağı söyleniyor.


***


“CTP önde, UBP saklı…”

“Bandabuliya”da, çok farklı siyasi görüşlerden bir grup Mağusalı’nın seçim sohbetine ortak oluyoruz.
Ortak görüş, bu seçimlerden, CTP-BG’nin birinci parti çıkacağı yönünde…
“Ulusal Birlik Partisi’nin oy kaybı ise hem kötü yönetime yorumlanıyor, hem de ‘Kurultay’ sürecine…
“Mağusa’da çok fazla karma oy kullanılacak” görüşü destek buluyor…
Yine “boykotçu” seçmenin fazlalılığına da dikkat çekiliyor.
Tabii, farklı görüşler de var:
“Önce boykot düşüncesiyle başlıyor, sonra karmaya dönüşüyor. Bu seçmenin bir kısmı, zamanla, mühür kararını da verecek…”
UBP’li seçmenin “saklı” olduğu da bir diğer görüş…
İddialar, hem Başbakan Küçük, hem de Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun “baskısından” korkulduğu…
Özellikle, son dönemde istihdam edilen kimi isimlerin ailelerine “eğer bize çalışmazsanız…” gibi baskılar olduğu öne sürülüyor.
Tahminler farklı farklı…
CTP’nin 5 ya da 6 milletvekiline ulaşacağı söyleniyor…
Karma ya da boykotçuların artması halinde, CTP’nin Mağusa’da 7 milletvekiline ulaşabileceği hesapları da yapılıyor…
UBP’nin, tüm öfkeye rağmen, yine de “yıkılmadığı” üzerinde duruluyor…
UBP için 3 ya da 4 milletvekili ile sandıktan çıkacağız tahmini var…
“UBP ile DP’nin oyları hükümet kurmaya yeterse, birleşebilirler” gibi senaryoları da duyuyoruz, Bandabuliya’da…
İzlenim, UBP’nin “mahcup”, CTP’nin çok daha “görünür” olduğu yönünde…
UBP’nin “Formüller cebimizde” sözü unutulmamış…
Özellikle Türkiyeli mahallelerinde, 300-400 kadar ismin yaylaya tatile gittiği, seçimlerde adada olmayacağı da sohbetin gündemi arasında…


***

“En fakir dönemi yaşadık”

İnönü kahvehanesindeki kısa sohbetimizde köy halkı seçmenin kararsız olduğunu, %20’nin oy kullanmayacağını düşünüyor. En çok UBP’nin oy kaybedeceğini düşünen vatandaşlar, “1.300 TL olan asgari ücretle geçinmek çok zor, gençler işsiz, köye her sene 3 tane ev yapılırdı, bu sene hiç yapılmadı… En fakir dönemi geçirdik, tabii ki UBP oy kaybedecek” diye konuşuyor…
Köylülerden biri, özellikle “CTP-UBP Koalisyonu” senaryolarına öfkeli… “Eğer böyle olacaksa, CTP hiç girmesin. Ya da tek başına hükümet olsun, buna uğraşalım” diyor yurttaş…
CTP’nin ‘önde’ olduğu görüşü hakim…
Köy kahvesine gelen bir yurttaş, şu sözlerle anlatıyor durumu: “Bugüne kadar UBP dışında hiçbir partiye oy vermeyen babam çağırdı, CTP’ye oy vermemi istedi…”

***


“En sessiz seçim dönemi”


Gazi köy kahvehanesinde sohbet ettiğimiz vatandaşlar en sessiz seçim dönemini geçirdiklerini ve köyde tarihi bir olay yaşandığını, geçen gün CTP-BG’li adayların UBP lokalini de ziyaret ettiklerini,  UBP’li vatandaşlarla fotoğraf çektikleri bilgisini verdi. Köyde CTP-BG’li gençler ile UBP’li gençlerin beraber oturup siyaset konuştuklarını anlatan vatandaşlar, “barışçıl bir seçim dönemi geçiyor” dedi. Köy halkı CTP-BG’nin birinci parti çıkacağı ama koalisyon hükümeti kurulacağı yönünde görüş belirtti. Gaziköy’de de “karma” oy kullanacak ya da “sandığı boykot edecek” çok isim olduğu da söylendi.

Bu haber toplam 2762 defa okunmuştur