1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. YENİDÜZEN erken seçim öncesi taksicileri dinledi
YENİDÜZEN erken seçim öncesi taksicileri dinledi

YENİDÜZEN erken seçim öncesi taksicileri dinledi

“KIBHAS sayesinde biz taksiciler bittik”

A+A-

Derman PAÇA

Taksicilerin dertleri bitmiyor. Korsan taksicilerin sayısının her geçen gün arttığını ve geçmiş hükümetin bu durumu engellemek adına hiçbir çabada bulunmadığını aktaran taksiciler yeni gelecek olan hükümetten ‘korsan taksiciliği’ durdurmak adına yasa çıkartmalarını istedi. “Oteller ve gazinolar, belli sayıda araç bulundurabilirlerken, müşterilerinin taşımacılığını yapabilmek için bu sayının üstüne çıkıyorlar” diyen bazı taksiciler işlerinin her geçen gün azaldığından şikayetçi. Özellikle havaalanına yolcu taşıyan KIBHAS araçlarının, güzergahlarının dışına çıkıp yolcu aldığını iddia eden taksiciler “İşsiz kalmanın eşiğine geldik” diye konuştu. “KIBHAS araçları neredeyse vatandaşı havaalanından alıp evlerinin ‘salonlarına’ kadar bırakacak” diyen taksiciler  bu duruma isyan etti. KIBHAS araçlarının denetlenmesi ve belirlenen güzergahın dışına çıkmaması gerektiğini savunan taksiciler yeni gelecek olan hükümetten biran önce bu duruma müdahale etmesini istedi.

TAKSİCİLER NE DEDİ? TAKSİCİLER NE DEDİ? TAKSİCİLER NE DEDİ?

Mehmet Kanat (Terminal Taksi):

On beş senedir taksicilik işi ile geçimimi sağlamaktayım. Beş sene önce işlerimiz çok daha iyi idi. İşlerimizin azalmasındaki en büyük etken hükümet politikasıdır. Özellikle son yıllarda korsan taksici sayısı arttı. Hükümet ise korsan taksiciliği engellemek adına hiçbir çabada bulunmuyor. Tüm taksicilerin ortak sorunu olan KIBHAS araçları neredeyse vatandaşı havaalanından alıp evlerinin salonlarına kadar bırakacak. Belirli güzergahları olmasına rağmen güzergahın dışına çıkarak mahallelere, sokaklara kadar giden KIBHAS araçları yüzünden iş yapamaz olduk. Şikayetlerimizden bir tanesi de bizim sağ direksiyon kullanmamız zorunlu olduğu halde otobüsçülerin sol direksiyon kullanmalarına göz yumulması ve bu haksızlığı durdurmak adına bir şey yapılmamasıdır.Yaklaşan erken seçimlerde vatandaşın büyük bir çoğunluğunun ‘tenezzül bile etmeyip’ sandığa gitmeyeceklerini düşünüyorum. Nedeni ise vatandaşın artık hiçbir partiye veya siyasetçiye güveninin kalmamasıdır. Herkes gibi ben de koalisyon olacağı görüşündeyim. Vatandaş olarak mecliste statükoya dayalı olmayan genç zihinler görmek istiyoruz. Belki gençler doğru yapmayacak fakat bunlar kadar da yanlış yapmayacakları inancındayım. Yeni gelecek olan hükümetten korsan taksicileri durduracak yasa çıkarması , terminal bölgesinin çevre temizliğine önem verilmesi ve KIBHAS’ın kendi güzergahında gitmesinin sağlanmasıdır. Son olarak eklemek istediğim Sayın Mustafa Akıncı’ya teşekkürlerimizi sunuyoruz bizlere bu bankları yaptığı için. Çok zaman olmadı bu banklar yapılalı, üç sene sonra otuz senelik olacaklar.

Mahmut Erden (Terminal Taksi):

Taksicilerin nabzı 2005’ten beri durdu. En büyük sorunumuz olan KIBHAS ne yazık ki bize ekmek bırakmadı. Örnek verecek olursam, havaalanından aldığı üniversite öğrencisini KIBHAS terminalde indirmesi gerekirken öğrenciden üç lira daha fazla alıp üniversiteye kadar bırakıyor. Kısacası KIBHAS taksicilik, dolmuşçuluk gibi her şeyi yapıyor. Üstüne üstük üniversitelerde de KIBHAS reklam afişi asıp “KIBHAS’a bilet kesilir” diye de yazıyor. Yaklaşan erken seçimlerde ne CTP ne  UBP, Tayyip babanın partisi kazanacak. Vatandaşların büyük bir çoğunluğu sandığa gitmeyecek, gidenlerinde en az %30’u karma oy kullanacak.

Teoman Koyuncu (Terminal Taksi):

1986’ta Türkiye’den Kıbrıs’a geldim. Yaklaşık otuz yıldır burada yaşıyorum. Çocuklarım burada doğdu, burada büyüdü, burada okudular ve üniversiteye gittiler. Kazandıklarımla buraya yatırım yaptım . Ev ve araba aldım. Son bir senedir taksicilik yaparak geçimimi sağlamaya çalışıyorum. Paramın bir kısmını bu işe yatırıp araba aldım.  Taksiciliğe başladığıma bin pişman oldum. Bazen hiç müşteri olmadığı günler oluyor. Ne yazık ki artık eve ekmek götüremeyecek duruma geliyoruz. Yaklaşan erken seçimler hakkındaki düşüncem ise senelerdir UBP’yi desteklemiş biri olarak inşallah bu seçimlerde ‘CTP birinci parti olur’dur. Nedeni ise CTP iktidara geldiği dönemde sosyal sigorta haklarımızı korudu ve hakkımızı savundu. UBP iktidar oldu olalı ekonomi daha da kötüye gitti. Otuz senedir bu ülkeye hizmet etmeme ve kazandıklarımla bu ülkeye yatırım yapmama rağmen vatandaş yapılmadım . Seçimlerde de oy kullanamama rağmen CTP’yi destekliyorum.

Adnan Sağdeniz (Ankara Taksi):

Dört senedir taksicilik işiyle uğraşmaktayım. Taksiciliğe başladığım ilk yıllarda işlerimiz çok daha iyi idi. Oteller ve Gazinolar müşterilerinin taşımacılığını kendileri yaptığından dolayı bizim işlerimiz de oldukça azaldı. Oteller ve Gazinolar, özel sanatçısı geldiği zaman kendisi taşımacılığını yapsın fakat  her gelen müşteriye aynı muamele yapılırsa biz nasıl para kazanacağız? Korsan taksici sayısının da artması bizi etkiledi. Polisi arayıp plakayı vermemize rağmen para alıp verirken ki esnada yakalanmadığı sürece korsan taksicilerin suçu ne yazık ki ispatlanamıyor. Tüm taksicilerin ortak sorunu olan KIBHAS ise güzergahının dışına çıkıp ara sokaklara kadar girerek müşteri alıyor.Bu durum dolmuşçuluğa taksiciliğe girer. Seçimlere az bir süre kalmasına rağmen vatandaşta eski coşku yok. Vatandaş seçimlerden usandı. Nedeni ise gelenin aynı gidenin aynı olmasıdır.  CTP ve UBP arasında koalisyon olacağını düşünmekteyim. Sandığa gitmeyecek veya sandığa gidip de karma oy kullanacak vatandaş sayısı yüksek olacak. Bana soracak olursanız herkesin sandığa gidip oy vermesi gerek.

Niyazi Güler (Ankara Taksi):

On iki senedir taksicilik işiyle uğraşmaktayım. Özellikle son yıllarda korsan taksici sayısı arttı. Hükümetin bir an önce korsan taksicilere karşı önlem alması gerek. Bu durum bizim işlerimizi de  çok etkiliyor. Oteller ve gazinolar, belli sayıda araç bulundurabilirlerken müşterilerinin taşımacılığını yapabilmek için bu sayının üstüne çıkıyorlar. Bizim otellere ve gazinolara götürdüğümüz müşterileri, geri onlar havaalanına bırakıyor. Bizi işsiz bıraktılar.  Özellikle KIBHAS, biz taksicileri mahvetti. Kıbrıs Türk Havaalanın da otobüs servisi vardı ama böyle rezillik olmazdı. Belli başlı saatleri vardı o saatlerde yolcuları alır, güzergahının da dışına çıkmazdı. KIBHAS ise neredeyse mahallere kadar girerek yolcu almakta. Araç sayısını da arttırdı. KIBHAS sayesinde biz taksiciler bittik. Yaklaşan erken seçimlerde birçok vatandaş oy kullanmayacağını söylüyor. Her vatandaş sandığa gidip oy kullanması gereklidir. CTP-BG, DP-UG ve UBP; her üç partinin de başa baş gideceğini düşünüyorum. Karma oy kullanacak olan vatandaşlar ise yanlış düşünüyorlar. Bir görüşün var ise o görüşü yansıtmalısın. Karmada ne yazık ki bu mümkün değil.

Bu haber toplam 2621 defa okunmuştur