1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yapı denetimi başlıyor
Yapı denetimi başlıyor

Yapı denetimi başlıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, bakanlık, inşaat encümeni, belediyeler ve İnşaat Mühendisleri Odası’nın yer alacağı mekanizma da inşaatların başından sonuna kadar her aşamada yapı kontrol mühendisi tarafından denetleneceğini söyledi

A+A-

Çalışma Bakanlığı, ülkede yaşanan iş kazalarının önüne geçebilmek için inşaatlarda yapı ve kontrol emniyetini devreye koymayı planlıyor.  Bakanlar Kurulu’nda üretilen karar, 3 hafta içerisinde yasal prosedüre bağlanacak

Ayşe GÜLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ülkede ardı ardına yaşanan iş kazalarının önüne geçebilmek adına yapı ve kontrol emniyetini devreye sokuyor.
Bakanlar Kurulu’nda üretilen karar, 3 hafta içerisinde yasal prosedüre bağlanacak. Karara göre inşaatlar başından sonuna kadar her aşamada yapı kontrol mühendisi tarafından denetlenecek, inşaatlardaki bir sonraki aşama yetkili mühendisin onayı ile devam edecek.
Bakanlığın yanı sıra inşaat encümeni, belediyeler ve İnşaat Mühendisleri Odası’nın da yer alacağı mekanizma ile yapı denetimlerinin sağlanması hedefleniyor.

Gürpınar: “ 3 hafta içerisinde yasal prosedüre bağlanacak”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, inşaatlarda yapı ve kontrol emniyeti sisteminin devreye gireceğini belirtti.

İnşaatların her aşamasında kontrol mühendisinin görev alacağını ve onayı olmadan bir sonraki aşamaya geçilemeyeceğini söyleyen Gürpınar, Bakanlar Kurulu’nda bu yönde bir karar üretildiğini ve 3 hafta içerisinde de bu kararın yasal prosedüre bağlanacağını dile getirdi.

Gürpınar, yaratılacak mekanizma içerisinde bakanlıkla birlikte İnşaat Encümeni, belediyeler ve İnşaat Mühendisleri Odası’nın da yer alacağını kaydetti.
“Herkes kendi sorumluluklarını bilerek, üstelenerek hareket edecek. Bu olay çok ciddidir” diyen Gürpınar, “ Ortak sorumluluk taşıyacak mekanizma yaratılmalıdır” dedi.

Hem Girne’de hem de 1 ay önce Gönyeli’de beton dökümü sırasında yaşanan çökmelerin yapı emniyeti sisteminin bir an önce kurulması gerektiğini ortaya çıkardığını söyleyen Gürpınar, şu anda böyle bir sistemin tam olarak oturtulamadığını belirtti.

“Tüm belediyelerde devreye girecek”

İnşaatlarda kontrol mühendisliğinin her aşamada yapılması gerektiğini dile getiren Gürpınar, bu konuda Lefkoşa Türk Belediyesi’nde böyle bir mekanizmanın kurulduğunu, diğer belediyelerde de aynı sistemin devreye gireceğini söyledi.

“Müfettişler, iş güvenliği denetimi yapıyor”

Öte yandan Çalışma Dairesi’ne bağlı müfettişlerin inşaatlarda iş güvenliği denetimi yaptığını dile getiren Gürpınar, bu denetimlerin yapı emniyetinin yerini tutmadığını kaydetti.

Gürpınar, “yapı emniyeti inşaatın genel sağlamlığı ile ilgilidir. Bu konuda Çalışma Bakanlığı’nın müfettişlerinin yetkisi yoktur. İnşaatının statik emniyet ve sağlığı mühendislik işidir” şeklinde konuştu.

“Kazanın nedenleri ortaya çıkmadan faaliyete geçilmeyecek”

Bunun yanı sıra Girne’de önceki gün Kıbrıs İnşaat’a ait otel inşaatında 5 ay arayla ikinci kez yaşanan iş kazasıyla ilgili de açıklama yapan Gürpınar, ilgili inşaatın faaliyetinin durdurulduğunu söyledi.

Gürpınar iş kazasının nedenlerinin ortaya çıkarılmadan inşaattaki faaliyetlerin başlamayacağını belirtti.
Kazanın yaşandığı inşaatta kontrol mühendisi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanının da bulunduğuna dair kendilerine bilgi geldiğini dile getiren Gürpınar, Çalışma Dairesi’ne bağlı müfettişlerin ilgili kişilerle görüşemediğini söyledi.

“Soruşturma bugün devam edecek”

Gürpınar, kaza ile ilgili soruşturma ve incelemenin müfettişler tarafından bugün devam edileceğini dile getirerek, “kazada ihmal var mı yok mu ona bakılacak. Eğer kazada ihmal varsa, kimin gerçekleştirdiği detaylı bir şekilde soruşturulacak” dedi.
Gürpınar, iş kazasında yaralanan 6 işçinin ve ilgili firmaların da kayıtlı olduğunu ifade etti.

5 ölümlü iş kazasının dosyası Başsavcılık’ta…
Öte yandan daha önce de ayni iş yerinde 19 yaşındaki Cuma Cemiloğlu’nun hayatını kaybettiği iş kazasına yönelik soruşturmanın tamamlanarak, dosyanın Başsavcılığa  sevk edildiğini hatırlatan Gürpınar, 2014’te toplamda 5 ölümlü iş kazası ile ilgili dosyanın Başsavcılığa iletildiğini belirtti.

--------------------------------------------------------------

Taşçıoğlu:  “İş kazaları ile ilgili korkunç cezalar verilmeli”

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği eski Başkanı ve Yönetim Kurulu üyesi Emir Taşçıoğlu iş kazaları ile ilgili Türkiye’de ciddi cezalar verildiğini söyleyerek, ülkemizde de bu konuda ‘korkunç cezaların’ verilmesi gerektiğini savundu.

Taşçıoğlu, Çalışma Dairesi’nin inşaatlara sürekli ve adil denetim yapması gerektiğini ifade ederek, belli başlı inşaatların değil, tüm inşaatların denetime tabi tutulmasının şart olduğunu söyledi.

Müteahhit ve işçilere ‘devletin denetim yapmasını beklemeden, siz denetim yapın’ şeklinde çağrıda bulunduğunu hatırlatan Taşçıoğlu, ne yazık ki yapılan çağrıların dikkate alınmadığını belirtti.

---------------------------------------------------------

İŞ KAZALARINDA KORKUNÇ TABLO: 

Son 4 yılda; 920 yaralanma, 22 ÖLÜM

• 2011: 270 yaralı, 6 ölü.
• 2012: 214 yaralı, 4 ölü.
• 2013: 230 yaralı, 7 ölü.
• 2014: 205 yaralı, 5 ölü.
• 2015: 1 ölü

5 ay arayla ikinci iş kazası

Girne’de Eylül ayında 19 yaşındaki Cuma Cemiloğlu’nun yaşamını yitirdiği Kıbrıs İnşaat Şirketi’ne ait otel inşaatında 5 ay sonra ikinci iş kazası yaşandı, 6 işçi yaralandı.

İş kazası, önceki akşam inşaatta bodrum katı tavanının beton dökümü yapılırken kalıp çökmesi sonucunda, o esnada kalıp üzerinde çalışan 34 yaşındaki Shotraqt Dohsyanov, 25 yaşındaki Muhammat Afzaal, 21 yaşındaki Atajan Sorayev, 24 yaşındaki Nadeem Nazır, 50 yaşındaki Ahmet Boybay ve 19 yaşındaki Ömer Gezer’in düşerek yaralanması sonucu yaşandı.

Girne Akçiçek Hastanesi’ne kaldırılan yaralı işçiler, tedavilerinin ardından dün taburcu oldu. 

3 gün önce Murat Yalçın yaralanmıştı

Hatırlanacağı üzere 4 gün önce de Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren, “Özsapmaz Möble” isimli iş yerinde çalışan 42 yaşındaki Murat Yalçın, merdivenden düşerek sert zemine başını çarptı, ağır yaralanmıştı.

Önceki gün saat 13:30 sıralarında, cam ölçüsü almak için çıkığı merdivenin üçüncü basamağından düştüğü öğrenilen 42 yaşında Adana doğumlu Murat Yalçın hayati tehlikesi olduğu belirtilmişti.


Son dört yılda 22 kişi hayatını kaybetti

Çalışma Bakanlığı’nın son verilerine göre son dört yılda meydana gelen iş kazarlarında 920 kişinin yaralandığı, 22 kişinin ise hayatını kaybettiği görüldü.

2011 yılında meydana gelen iş kazalarında 270 kişinin yaralandığı 6 kişinin öldüğü görülürken, 2012’de bu rakam 214 kişinin yaralanması 4 kişinin ise hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı. 2013 yılında ise 230 kişinin yaralandığı görülürken ölü sayısının 7’ye çıktığı kaydedildi. 2014 yılının ilk on ayında ise meydana gelen iş kazalarında 205 kişinin yaralanarak, ölü sayısının ise 5 olduğu belirtildi. 2014 yılının Ekim ayına kadar iş kazalarıyla ilgili Başsavcılığa toplam 32 dosya havale ederken, bu dosyalardan 5 tanesinin sonuçlandığı kayıtlara geçmişti.

 

Bu haber toplam 3205 defa okunmuştur