1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. “Tahsilatı % 65’lere çıkardık”
“Tahsilatı % 65’lere çıkardık”

“Tahsilatı % 65’lere çıkardık”

YENİDÜZEN, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya’yı ziyaret ederek hem belediyenin durumunu hem de Lefke bölgesini konuştu

A+A-

Didem MENTEŞ

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, belediyenin tahsilat oranını yüzde 30’lardan 65’lere çıkardıklarını belirterek, personel ödemeleri ve yatırımlarının düzene konulduğunu dile getirdi. Büyük borçla teslim aldığı belediyede, şuanda dengenin sağlandığını belirten Aziz Kaya, birçok proje üreterek bölgenin kalkınması için büyük uğraş vermeye çalıştıklarını belirtti. Bölgenin eğitimde iyi bir noktaya geldiğini ancak tarım ve turizmde gelişime ihtiyacı olduğuna değinen Aziz Kaya, üretim konusunda farklı alternatifler sağlayarak ayakta durmayı hedef aldıklarını, turizm konusunda da önemli projeleri hayata kazandırmak için çalışmaların yürütüldüğünü dile getirdi.

YENİDÜZEN, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya’yı ziyaret ederek hem belediyenin durumunu hem de Lefke bölgesini konuştu.

------------------------------------------------------

“Personel ödemeleri düzene girdi, güven sağlandı”

Büyük borçla devir aldığı Lefke Belediyesi’nde borç yükünün halen devam ettiğini dile getiren Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, ilk olarak personelin daha verimli çalışması ve kötü durumda olan araç-gereçlerin giderilmesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Kaya, ikisi çöp arabası olan 4 tane de kamyon satın alındığını, hasarlı olan araçların da tamir edildiğini belirterek, alınması gereken birkaç araç daha olduğunu aktardı. Personel ödemelerinde 2 ay gerilik yaşandığını ama daha sonra 8 maaş birden ödendiğini vurgulayan Kaya, personelin geçmişten kalan sosyal hakları ve ek mesailerle birlikte 200 bin TL ödediklerini kaydetti. Personelin geçmiş dönemde çok az alacağı kaldığını aktaran Kaya, “bu anlamda personele bir güven geldiğine inanıyorum” dedi.  

Aziz Kaya, emekliye çıkan personelin sosyal haklarını alamadığını, bunun maliyetinin 2 milyon TL’ye denk geldiğini aktaran Kaya, yeni bütçeden elde edebilecek borç edinme kapasitesine göre emekliye çıkan 17 kişi ve çıkacak olanları ödemeyi planladıklarını aktardı.

Borçlar
Lefke Belediyesi’nin Sosyal Sigortalar Dairesi, İhtiyat Sandığı Dairesi, Vergi Dairesi ve Elektrik Kurumu’na borcu bulunduğunu hatırlatan Aziz Kaya, şunları aktardı: “Sigorta ve İhtiyat Sandığı için bakanlığın yeni bir yasa çalışması var. Yeni yasayla devlet katkısı düzenlenecek. Devlet katkısının artırılması on koşul olarak da borcunu 1 ay ödemeyen belediyenin, ikinci ay borcunun devlet katkısından kesilmesi gibi. Çalışmanın ikinci boyutu da; borçların yapılandırılarak 15 yıl kadar kredilendirilmesi. Tabi bu 15 yılda her ay ödenecek miktar da büyük bir rakam çünkü her taksit için 100 bin TL ister. Bu nedenle biz 15 yıl daha yukarıya çıkarılmasını istedik.”

“Mali konularda denge sağlandı”
Mali konularda belediye bir dengeye getirildiğini söyleyen Aziz Kaya, geçmişten devir alınan 750 bin TL değerindeki geri dönmüş çeklerin ödenmesini düzene koymaya çalıştıklarını aktardı. Yeni dönemde yapılan harcamalarla ilgili ödemelerde de bu çekleri dikkate alarak, aksatmadan karşılandığını belirten Aziz Kaya, geçmiş dönemde yazılan ve Aralık 2016’ya kadar süren 4 milyon TL’lik çeklerle ilgili de bir ödeme planı sağlandığını aktardı. Kaya, bu çeklerle ilgili Mahkeme sürecinin de sürdüğünü belirtti. Personelin Ocak ayı sosyal sigorta yatırımlarının yapılacağını, 1-2 sonra da ihtiyat sandığıyla birlikte yatırımların yapılmasını sağlayacaklarını belirten Aziz Kaya, geriye dönük yatırımları da Çalışma Bakanlığı’nın hazırladığı yasaya göre yapılandırılarak sağlanacağını hatırlattı.

---------------------------------------------------------------

“Tahsilatı artırdık”

Aziz Kaya, belediye binasının yanındaki kullanılmaz vaziyetteki binanın da 150 bin TL’lik bir harcama yapılarak yeniden restore edildiğini ve belediyenin kullanımına kazandırıldığını aktardı. Çöp toplama ve su konusunda düzene girildiğini vurgulayan Kaya, spor kulüplerine ve festival etkinliklerine ciddi katkılarda bulunduklarını ifade etti. Tahsilatı yüzde 35’lerden yüzde 65’lere artırdıklarını söyleyen Aziz Kaya, gecikme zamlarının indirimi konusunda alınan Bakanlar Kurulu kararının etkisi olduğunu söyledi.

“Hukuka başvuruyoruz”
Lefke Belediyesi’nin 2006’dan beri Sayıştay raporunun yayınlanmadığından söz eden Aziz Kaya, kendi döneminde bir denetim yapıldığını ancak henüz sonuçlanmadığını ifade etti. Kaya, “Biz kendimiz çalışma yaptık ve belediyi ciddi zarara uğratan olguları hukuka taşıyacağız. Zaten bunun argümanını halka vermiştik. Bu uzun süreçli bir araştırmaydı ve önümüzdeki haftalarda bu işlemi gerçekleştireceğiz” dedi.

---------------------------------------------------------

Projeler

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, şuanda Lefke bölgesinin turizme yönelik değerlerinin tanıtılması kapsamında yürütülmekte olan iki tane Avrupa Birliği projesi olduğunu belirtti. Kaya, bölgedeki eski eserlerin restorasyonu ve maden müzesi yapımının yürütüldüğünü aktardı. Bölgeye duyulması beklenen ilgi açısından sıkıntı yaşandığını aktaran Kaya, turizm, tarım ve eğitim alanında bölgeye ilginin artırılabileceğini kaydetti. Lefke bölgesinin ‘turizm’ alanında ada genelinde % 1’lik bir payı olduğunu belirten Başka Aziz Kaya, bölgenin turistik değerlerinin tanıtılmasına yönelik bir proje hazırladıklarını ve Çukurova Yatırım Ajansı’nın cevabını beklediklerini söyledi.

TC Yardım Heyeti’nden alınacak kaynakla da bazı projelerin hayata geçirileceğini aktaran Aziz Kaya, şunları aktardı: “Bağlıköy Eko Turizme yönelik iki etaplı proje var ve ihale aşamasına gelmiş durumdayız. 2 km yakın bir taş duvar projesi var ve uygulama aşamasına geliyoruz. Gençlik Merkezi Projesi var ve mimari aşamadadır. Denizli Sahil Şeridi’nin ilgili bir projemiz var. Belediye binasının restorasyonuyla ilgili proje var. Doğancı’da piknik alanı projesi var ve çalışmasını başlatıyoruz. Yine köylerin iyileştirilmesi (alt yapı- asfalt v.s) projesi var. Bunlar hep kabul edilmiş projelerdir. Çöp transfer istasyonuyla ilgili proje sunduk ama devletin çöplerin toplanmasında elektrik üretilmesiyle ilgili bir çalışması var, bununla nasıl bağdaştıracağımız tam kesinlik sağlanmadı.” 


------------------------------------------------------------

“Bölgede yetişen ürünler için her hafta pazar düzenliyoruz”

Eğitim alanında son iki yıldır LAÜ’nün yol kattetiğini söyleyen Aziz Kaya, tarım ve hayvancılıkla ilgili her türlü olumsuz şarta rağmen insanlar bu faaliyetlerini sürdürmeye devam ettiğini ifade etti. Bölgede ‘avakado ve mango’ gibi başka bölgede üretilmeyen ürünler olduğuna dikkat çeken Aziz Kaya, tüm meyve ve sebze çeşidinin bölgeden sağlandığını anlattı.

Nüfusun yüzde 5’ine sahip olduklarını aktaran Kaya, aynı paralellikte bölgenin yüzde 5’lik bir alanı kapladığını ve üretimin %20- 25 alanında sağlandığını belirtti.

Lefke Belediyesi olarak bir takım çıkışlar aradıklarını ve bu bağlamda 25 Aralık’ta ‘Lefke Ürünler Pazarı’ altında bir festival başlattıklarını anlatan Aziz Kaya, bu etkinliğin her Pazar günü yapılacağını duyurdu. Tamamen bölgede yetişen ürünlerin satılabileceği bir Pazar oluşturmaya çalıştıklarını vurgulayan Başkan Kaya, bunun sürekliliğini sağlamaya çalışacaklarını ifade etti.

Bölgedeki köylerde yapılan farklı festivallerin organizasyonlarını da belediyede oluşturulan kurulun yönetimiyle girişim sağlandığını belirten Aziz Kaya, her birinin farklı enerji sarf etmesine ve farklı kaynaklar kullanmasını minimuma indirmek açısından bir gereklilik olduğunu aktardı. 1930’lu yıllarda bölgede ‘Lefke Portakal Panayırı (Yafa Portakal) yapıldığını söyleyen Aziz Kaya,  sulama sistemi ve toprağından dolayı farklı bir tadı olan Yafa portokal ile ilgili Nisan ayında bir etkinlik yapılacağını söyledi.

---------------------------------------------------

“Bölgeli hastanenin işlevsel duruma getirilmesini istiyor”


Cengiz Topel Hastanesi konusunda insanların psikolojik olarak çok etkilendiğini söyleyen Aziz Kaya, ön görülen 16 milyon TL ile yeni bir hastane yapılamayacağını dile getirdi. Bölge insanın yeni hastane yerine Cengiz Topel Hastanesi’nin daha işlevsel bir duruma getirilmesini istediğini aktaran Kaya, Güzelyurt ve Lefke arasına yeni bir yol güzergahı yapılacağını, daha kısa mesafede hastaneye ulaşılabileceği için ekonomik açıdan da bunun değerlendirilebileceğini belirtti.

Hastaneyle ilgili birtakım taleplerde bulunulduğunu ancak bunların yerine getirilmediği için bir güvensizlik ortamı oluştuğunu söyleyen Aziz Kaya, “110 çalışan 5 doktor olmaz. Hastanenin fiziki ve doktor yapısının daha iyi olduğu dönemlerde çok ciddi görevleri oldu. Ancak şimdi çalışma yüzdeliği düştüğü için bunu argüman olarak gösteriyorlar. Ama bölge insanı hastanenin geliştirilmesinden yana” dedi.
Yıllardır gündeme gelen Aplıç Barikatı’nı gündemde tutmaya çalıştıklarını söyleyen Kaya, ekonomik getiri anlamda pek etkisi olmasa da bölge insanın bu psikolojiden çıkması gerekiyor bu nedenle Aplıç Barikatı’nın açılması gerekir” dedi. Kaya, şunları aktardı: “Lefke’ye gelirsiniz bir noktadan dönmek zorunda kalırsınız. Tören olur yol kapanır, tek gidiş yolda çift gidişe açılır. Askerin kullanımında olan bir yol var o kapalıdır. Onun açılması için ilgili ercilere temasa geçtik. Onlar da olumlu bakıyor, bu yolun açılması halinde Lefke daha fazla nefes almış olacak. Ayrıca Lefke’nin batısında geçen bir yol var. Bu yolun asfaltlanması için bir öngörümüz var. Ama Aplıç Kapısı olmazsa olmaz”

----------------------------------------------------

CMC konusu

CMC konusunda sıkıntı yaşandığını söyleyen Aziz Kaya, 49 yıllığına bir firmaya verildiğini, temizlenmesi çeşitli amaçlarla kullanılması ve limanın faal duruma getirilmesi gibi bir çalışma öngörüldüğünü hatırlattı. Ancak 8 yıl geçmesine rağmen şirketin kayda değer bir çalışma yapmadığını belirten Aziz Kaya, “sadece çift şerit yol çalışmasındaki hafriyat çalışmalarından çıkan bir miktar toprak, atık alan üzerine döküldü” dedi. Kaya, herhangi bir çalışma yapılmayacaksa devletin buna el koyup iptal etmesini ve yapabilecek başka birine verilmesi gerektiğini söyledi.

Bu haber toplam 3156 defa okunmuştur