1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. “Sosyalizm ölmez, mücadele bitmez”
“Sosyalizm ölmez, mücadele bitmez”

“Sosyalizm ölmez, mücadele bitmez”

Türkiye solunun önemli ismi Ömer Laçiner Kanal SİM’e konuştu…

A+A-

• “Marx kafa ve kol emeği arasındaki çelişki hallolmadan insanlığın bayrakları üzerine komünizm yazılamaz demişti. Bu son derece temel, esas sorundur. Bundan önceki sosyalizm denemeleri meseleyi sadece iktisatta ve paylaşımda görmeleri yüzünden bir noktaya gelip tıkandı.”

• ‘Kıbrıs’ta henüz bir anlaşmaya ulaşılmasa da aslında sorunun çoğunlukla çözümlendiğini, barışıl bir ortamda hayatın devam ettiğini, bunun büyük bir şans olduğunu belirten Laçiner, “Aslında Kıbrıs’ta meselenin yüzde 75’i halledilmiştir” dedi.

• Ömer Laçiner röportajının tamamı bu akşam 20.00’de Kanal SİM’de yayınlanacak…

Türkiye sol hareketinin önemli isimlerinden, Birikim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, yazar Ömer Laçiner ‘sosyalizmin ölmediğini, sol düşüncenin toparlanıp yeniden insanlığa umut ışığı olacağını’ söyledi. Laçiner, sosyalizmin sadece ekonomik eşitlik ve paylaşımdan ibaret olmadığını belirtti ve “Bundan önceki sosyalizm denemeleri meseleyi sadece iktisatta ve paylaşımda gördüğü için bir noktaya gelip tıkandı” dedi.

1975’ten bu yana Murat Belge’yle birlikte çıkardıkları Birikim dergisinin yöneticiliğini üstlenen, Türkiye solunun önemli isimlerinden Ömer Laçiner Kanal SİM’e konuştu. Ömer Laçiner, Kitap Fuarı’na katılmak için geldiği ülkemizde tatilini geçirdiği Dome Otel’de Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu’nun sorularını yanıtladı.

Sol düşüncenin bugününe ilişkin çok önemli tespitler yapan Laçiner’in Kıbrıs’a dair de mesajları vardı. Ömer Laçiner, ‘Kıbrıs’ta henüz bir anlaşmaya ulaşılmasa da aslında sorunun çoğunlukla çözümlendiğini, barışıl bir ortamda hayatın devam ettiğini, bunun büyü bir şans olduğunu belirtti ve “Aslında Kıbrıs’ta meselenin yüzde 75’i halledilmiştir” dedi.

Dome Otel’de gerçekleştirilen röportajda ilk olarak dünyada sol hareketin ve sosyalizmin içinde bulunduğu duruma ilişkin açılama yapan Laçiner sosyalizmin ölmediğini, sol düşüncede zaman zaman sorunlar olsa da insanlık tarihinin başladığı günden bu yana var olduğunu kaydetti ve solun tanımını şöyle yaptı:
“İnsanlar arasında daha zor kaldırılabilir eşitsizlikleri ortadan kaldırmaktır, solun ideali olan şey budur… Yöneten ve yönetilen arasındaki çelişkiler... Marx kafa ve kol emeği arasındaki çelişki hallolmadan insanlığın bayrakları üzerine komünizm yazılamaz demişti. Bu son derece temel, esas sorundur. Mülkiyet sorunu dediğimiz herkesin sosyalizmin sorunlarına oradan baktığı yer nihayetinde bir kanuni sorundur… Ve bununla eşitliğin sağlanamadığını koca bir deneyi bize gösterdi. Bundan önceki sosyalizm denemeleri meseleyi sadece iktisatta ve paylaşımda görmeleri yüzünden bir noktaya gelip tıkandı… ”

Sosyalizmin öncelikle insanı insan yapan özellikleri geliştirmek olarak ifade eden Laçiner yapılması gerekeni bir cümle ile özetledi:
“İnsani yetileri geliştirme bakımından daha geride olanı o özelliklerini geliştirme imkânlarını yaratmak bu imkanlarını geliştirebileceği sistemler düzenler kurmaktır.”

Günümüzde insan hayatında esas olanın bireylerin insani vasıfları geliştirip bilgi eksikliğini ortadan kaldırmak olduğunu söyleyen Laçiner, Türkiye’deki sola ilişkin umut ışığı olup olmadığı sorusuna şu yanıtı verdi:
“Umut ışığı görmek zorundasınız Hanniball’ın bir sözü vardır Roma’yı alırken söylemişti, çok ünlüdür: Ya bir yol bulacağız ya bir yol yapacağız. Biz de öyle, o ışığı yakacağız.”

Ömer Laçiner, sosyalizm hareketinin insanların kendilerini özne hissetmesi anlamına geldiğini, Türkiye’de bu duygunun biraz esik olduğunu kaydetti.
15 Temmuz darbe girişimini de değerlendiren Laçiner, son dört yıldır AKP ve cemaat arasındaki iktidar ilişkilerinin bozulduğunu hatırlattı, şunları söyledi:
“Darbeyi yapan askeri personel bunların içerisine cemaatin sızmaya çalıştığı, bunun için en çok mücadele eden kurum olduğu da malum. Bütün bunlara rağmen hatırı sayılır bir cemaat mensubu orada yüksek rütbelere kadar gelmiş olabilir. Bu insanların Türkiye’de darbe teşebbüsüne iştirak etmesi elbette mümkün kendileriyle yıllardır mücadele eden iktidar devrilecek. Benim bu noktada esas itiraz ettiğim cemaatçilerin orada olup olmaması değil. Onlar orada elbette var başka türlü olmaz. Bu işe gönüllü katılanlar onlar… Ancak ordunun içinde bunu organize edenler sıradan ordu subaylarıdır.”

KIBRIS’TA YÜZDE 75 SORUN HALLEDİLDİ

Kıbrıs konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Laçiner, Kıbrıslıların içinde bulundukları durumu kıyaslayarak düşünmeleri gerektiğini salık vererek Kıbrıs’ın çok barışçıl bir yer olduğunu belirtti.  Laçiner şöyle dedi:
“Çözüm olur ya da olmaz umutsuzluğa kapılacak bir şey yok. Rum arkadaşlarla da karşılaşıyoruz. Yüzlerindeki rahatlık, elbette sorun çözülsün, pürüzler kalksın isteniyor ama kinin ve nefretin artık yaşanmıyor oluşu iki tarafta da bunların ne kadar yakışıksız olduğunu biliyor olması Kıbrıslılar için hayal kırıklığını ortadan kaldıran nedenler olmalı. Tabii ki yürümekte olan çözüm hızlansın, Kıbrıslılar da rahat nefes alsın ama bu olmazsa da dünyanın sonu değil. Kıbrıslılar bu yolun dörtte üçünü yapmışlar zaten.  Şu anda da Kıbrıslı Türk ve Rumlar arasındaki sorunların da yüzde 75’i halloldu. İnsanların birebirlerine karşı nefret duymadıkları bir ortamın olması iyi ama sorunlar var. Bu çok normal… Kıbrıslı Türlerin de kendi arasında sorunlar var. Mesele sorunları nasıl çözdüğünüzdür. Burada iki medeni topluma yakışmayan bir sorun var ama iki taraf da bu sorunu kendilerine yakışır biçimde çözme iradesine sahip. Umuyoruz ki yakın zamanda olsun.”

Laçiner Türkiye’nin de Kıbrıs’taki barışçıl ortamı örnek alarak, sorunları bu şekilde konuşmaya başlaması gerektiğini de vurguladı, “Biz Kıbrıslılardan sükûnet konusunda çok şey öğrenmeliyiz. Biz Türkiye’de çok ağır ve elektrikli bir havada yaşıyoruz. Hele de bu olaylar oldukça… Herkes bunun bir sonraki adımı ne diye soruyor”  dedi.

Birikim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yazar Ömer Laçiner’in röportajının tamamı bu akşam (Perşembe) 20.00’de yayına girecek.

Bu haber toplam 3328 defa okunmuştur