1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. SEÇİMİN ARDINDAN YENİBOĞAZİÇİ
SEÇİMİN ARDINDAN YENİBOĞAZİÇİ

SEÇİMİN ARDINDAN YENİBOĞAZİÇİ

İlk olarak rutin işlerle göreve başladığını söyleyen Katip Demir, “çevreyi temizlemekle meşgulüz, hızlıca bozuk olan yollara asfalt döküyoruz. Sahillerin temizlenmesi harabe olan parkların yeniden halka açılması, deniz kenarındaki sahil gazinomuzun tekrar

A+A-

 

Yeniboğaziçi beldesinde  yeni döneme rutin işlerle başlandı. Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, YENİDÜZEN’e konuştu:

“Gelir kaynaklarımızı yeniden faaliyete koyduk”

 


Didem MENTEŞ

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, yeni dönemde göreve gelir gelmez rutin işlere giriştiğini belirterek, belediyeye gelir getirecek birimleri hizmete koyarak, tahsilat işlerinin artırıldığını aktardı.
Kuzey Kıbrıs’ın en güzel beldelerinden biri olan Yeniboğaziçi’nde eski belediye başkanı Katip Demir ile yeni bir dönem başladı. Yeni döneme beldeye yapacak hizmetleriyle ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Belediye Başkanı Katip Demir, geçmiş dönemdeki bazı projelerin devam edeceğini dile getirdi.

Belediyenin temel görevlerini yerine getirmekle işe başlayan Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, belediyenin mali yapısı açısından sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.

“Belediyeyi birçok sorun içerisinde buldum. KKTC ve TC’den bazı yetkili ve birimlerle irtibata geçtik” diyen Katip Demir, mali disiplin açsından sıkıntı yaşandığı zamanla çalışmaları yoluna koyarak projeleri hayata geçirmeyi planladığını belirtti.
Yeniboğaziçi Pulya Festivali’nin de devam edeceğini duyuran Katip Demir, festivalin 15 Ağustos’da başlayacağını dile getirdi.

“Rutin işlere giriştik”
Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, “istihdamlar şişirilmiş, mali yapısı tamamen bozulmuş, hiç bir şeyin ortada olmadığı, araç gerecin çalışmaz durumda, işlevi bitmiş bir belediye aldık. Mali yapısı, mali disiplini bozulmuş bir belediye aldık” dedi.
İlk olarak rutin işlerle göreve başladığını söyleyen Katip, “çevreyi temizlemekle meşgulüz, hızlıca bozuk olan yollara asfalt döküyoruz. Sahillerin temizlenmesi harabe olan parkların yeniden halka açılması, deniz kenarındaki sahil gazinomuzun tekrar çalıştırılması ve bununla birlikte bütün bölgenin refahını ve huzurunu sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

“Sorunlarla karşılaştık”
Katip Demir, “Ben 2006’da görevi bırakmıştım. 8 yıl boyunca hoyratça kullanışmış bir belediyeyle karşılaştık. Bu sürede 100’e yakın istihdam yapıldı. Gelir getirici yerler elden çıkarıldı. Tahsilat oranı nerdeyse % 5’lere düştü. Bizim gelmemizle halkta bir güven oluştu ve yavaş yavaş bizlere ödeme yapmaya başladı. Personel kadrosu çok şişmesine ve mali disiplini bozmasına rağmen uğraşmaya çalışıyoruz. Belediyenin ‘vergi, ihtiyat sandığı ve sosyal sigortalar’ gibi üç kalemden oluşan 12 milyon TL’lik borcu yanı sıra 10 milyon Euro’ya ulaşan dış borçları var. İmzası kime ait olduğu belli olmayan faturalar var. Temmuz 2006’dan beri personelin hiçbir yatırımı yapılmış değil. 2006’dan beri Vergi Dairesi’ne sunulmuş hiçbir belge yok. hiçbir şirketle ilgili belge ve kayıt yok. seçime 6 gün kala 6 kişi işe alındı, bunlardan bazıları sözleşmeli olarak işe başladı. Belediyenin sürdürülebilir yapısı için personel azaltma yönünde olabilir. Ama biz mevcut haliyle sürdürmeye çalışacağız. Şartları zorlayarak personeli mağdur etmemeye çalışacağız. Hedefimiz de bu şişik personeli sahilde, parklarda ve gazinoda çalıştırarak belediyeye gelir sağlama yönünde kullanacağız” 

Projeler
Yeniboğaziçi beldesinde yat limanı ve balıkçı barınağı yapılabilmesi yönünde projeleri bulunan Katip Demir, “Yeniboğaziçi ile sahil yolunu içine alan ve trafiğin üstten sağlanacak şekilde bir alt geçit yapılması yönünde çalışmaları bulunduğunu ifade etti.
Park, oteller ve mini bar alanlarını kapsayacak yürüyüş parkurları olan bir yer hedeflediklerini aktaran Katip Demir, Yeniboğaziçi’ne bağlı olan halk gazinosunu da faaliyete koyacaklarını dile getirdi.

“Su sorunu yaşanıyor”
Beldeye bağlı birçok köy olduğunu bu nedenle çok sayıda sorun bulunduğunu aktaran Demir, “hayvancıların su ve elektrik sorunu var. Alaniçi, Akova, Yıldırım bölgelerindeki Ağıllar Bölgesi’nin elektrik sorunuyla hızla ilgileniyoruz. Bakanlıklar ve TC Elçliğiyle temaslarımız sürüyor” dedi.
Bölgede en büyük sorunun su olduğunun altını çizen Katip Demir, yeni yerleşim alanlarına su veremediklerini, bölge köylerine ise bir depodan tek motorla su verebildiklerini aktardı. Yeniboğaziçi ve yakındaki yeni yerleşim yerlerinde hiçbir altyapının olmadığını belirten Demir, Kalecik ve Boğaz tarafından gelecek olan suyun 60 gün içerisinde verileceğini ifade etti.  Alt yapısı olmayan bölgeler için Su Dairesi ve TC Elçiliği ile birlikte görüşmelerin devam ettiğini aktardı.

“Yaşlı Hizmet Birimi geçici olarak durduruldu”
Yaşlı Hizmet Birimi’nin geçici bir süreliğine durdurulduğunu aktaran Katip Demir, “eğer bir birimde yasal olarak bir hemşire yoksa olmaz. Geçmiş dönemde istenmeyen bazı rahatsızlıklar yaşandı. Ne zaman belediye bütçesi yeterli olur o zaman bir hemşire ve doktoruyla Yaşlı Hizmet Birimi devam edecek” dedi. Acil olarak ihtiyaç duyulan her tür isteğin karşılıksız kalmadığını, belediyenin kapısının tüm vatandaşlara açık olduğunu aktaran Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, Gelirinizin yüzde 100’ü personele giderse yatırım yapamazsınız. Eğer araçlarınıza 15 yıldır bakım yapılmıyorsa hizmet veremezsiniz. Belediyeyi düzlüğe çıkarmak için hem KKTC hem de TC’deki bazı birimlerle irtibata geçtim. Bu halk bizi 8 yıl sonra bu koltuğa getirmişse, burada bir sıkıntı vardı. Bu amaçtan dolayı bu sıkıntıları çözmemiz ve güvendikleri için buradayız”
Amacımız vatandaşın sağlığı, refahı ve güvenliği olduğunu vurgulayan Katip Demir, “Her ne sorun olursa olsun belediye halk için vardır. Belediye insanlara yön vermek zorundadır. Herkesi yönlendirmeye, yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bundan vatandaşın kuşkusu olmasın” dedi.

“Cittaslow projesi devam edecek”
Yeniboğaziçi Cittaslow projesinin farklı bölgelerde farklı kişiler tarafından yapılmaya çalışıldığını ancak bu projeden sadece belediyenin sorumlu olduğunu söyledi. Projeyle ilgili olarak belediye mimar ve mühendislerini görevlendirdiğini belirten Demir, geçmiş dönemde farklı kanallardan bu projenin yürütüldüğünü ancak bundan sonra belediyenin kontrolü altında projenin süreceğini aktardı. Bununla ilgili olarak bazı üniversitelerden hizmet almak için görüşmelerin sürdüğünü aktaran Demir, “geçmiş dönemde gözle görülür bir proje hayata geçirilmedi. Projeyle ilgili olarak görüştüğüm kişiler bana somut şeyler ortaya koymadı. Belediye bu işi takip ediyor ve bunu yürütmeye kararlıyız”” dedi.

Vatandaşların beklentileri

Öte yandan YENİDÜZEN’e konuşan belde halkı yeni dönemde başkandan asli belediye hizmetlerinin yerine getirilmesini beklediklerini söyledi. Özellikle bölgede büüyk bir su sorunu yaşandığını, bu sorunun biran evvel giderilmesini isteyen yöre halkı, çevre temizliğinin de yapılması talep etti. Çukur yolların tamir edilmesini bekleyen vatandaşlar, turistik bölge açısından birçok hizmetin yapılması gerektiğine dikkat çekti. 


Hüseyin Arat:
“Bölgedeki su sorunu çözülmesi gerekir. Daha önce tuzlu su verilirdi, bunun çözülmesi gerekir. Ayrıca genel bir temizlik yapılması gerekir. Bir belediyede en önemli şey temizlik ve sudur. Okul yolu üzerinde karşıya geçmek için bir çember yapılması gerekir. bu başkanın projeleri içerisinde yer alıyor bunun hayata geçirilmesi çok önemlidir. Yeniboğaziçi Mormenekşe arası bir alan çöplük yapıldı. Geçen dönem orası kaldırılarak ağaçlandırma yapıldı ama şimdi başka yer çöplüğe dönüştürüldü. Yeni başkanın oraya giderek incelemesi gerekir”

İbrahim Bekir Ercem:
“Mormenekşe- Yeniboğaziçi arasında bir zibillik var. ben ailemle birlikte oraya yakın bir yerde oturuyoruz. O zibilliğin olduğu yere getirilip hayvan fışkısında bırakılıyor. 30 senedir bu çöplüğün yakınında yaşarız. Torunlarım küp düşen sineğinden dolayı her akşam ağlarlar. Yeni başkandan bu zibilliğe çare bulmasını bekliyoruz. Ayrıca bahçelerimize giden yollar çukur dolu bunların da kapatılmasını istiyoruz”

Eray Cambaz:
“Öncelikle su ve genel temizlik büyük problem. Su sorunun çözülmesi gerekir çünkü parayla bile su bulamıyoruz. Ayrıca Yaşlılara Hizmet Birimi kapatıldı. Neden kapatıldığını bilmek istiyoruz?”
İsmail Benzincioğlu:
“Yeni Belediye Başkanı’ndan çok şeyler bekliyoruz. Köyün temizliği bakımı en büyük problemler arasında yer alıyor. Su sorunumuz da var. Yeteri kadar su sağlanamıyor”

Muhammet Türker:
“Belediye devamı yönünde artıya gidilmesini bekliyoruz. En kısa zamanda negatif olan belediyenin durumunu pozitif çevrilmesini bekliyoruz. Normal belediye hizmetleri halihazırda yerine getirilmesi gerekir. turistlik bir bölge olduğumuzu hatırlatmak isterim”

Bu haber toplam 2791 defa okunmuştur