1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. SEÇİMİN ARDINDAN GİRNE
SEÇİMİN ARDINDAN GİRNE

SEÇİMİN ARDINDAN GİRNE

“Mağdur veya kötü, enkaz devraldık politikası yapmak istemiyorum. Biz karşılaşacağımız sorunların farkındaydık zaten”

A+A-

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, 29 Haziran  yerel seçimlerinin ardından Girne Belediye başkanı seçilmesiyle birlikte belediyedeki projelerini, çalışandan beklentilerini ve geleceğe yönelik planlarını YENiDÜZEN’e değerlendirdi

“İstihdam için baskı var ama ihtiyaç yok”

- “Mağdur veya kötü, enkaz devraldık politikası yapmak istemiyorum. Biz karşılaşacağımız sorunların farkındaydık zaten”
- “Çok acayip baskı var. Biz seçim döneminde hemen hemen kimseye iş sözü vermememize rağmen hayırlısı olsun diye ziyaretime gelen ailelerin çoğu çocuklarına iş istiyor.”
- “Kimseyi işten atma, durdurma niyetimiz yoktur. Daha önce söylediğim gibi hepsiyle çalışmaya hazırım. Yeter ki kendileri belediyede belirlenecek kurallara uysunlar, iş disiplinine göre hareket etsinler”
- “Nisan ayında şirketteki 118 kişi belediye kadrolarına getirildi. Sayıştaylıkla temas halindeyiz. Sayıştaylıktan atamalarla ilgili görüş bekliyoruz”
- “Şuan yeni bir projemiz yok. Başlayanlar devam edecek. Biz şimdi mevcut işleri toparlamak istiyoruz.”
- “UBP’ye geçme düşüncem şuan yok, olursa paylaşacağım”

Fayka Arseven KİŞİ

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, belediyeye ziyarete gelen birçok vatandaşın istihdam talebinde olduğunu vurgularken, “Biz seçim döneminde böyle bir vaat vermediğimiz gibi belediyenin şuan istihdam ihtiyacı da yok” dedi.

Bağımsız girdiği seçimden Belediye Başkanı seçilen Nidai Güngördü, “UBP’ye geçecek” yönündeki iddialara da, “Şuan öyle bir düşüncem yok” açıklamasında bulundu.

Belediyede karşılaşacağı tabloyu az çok göreve gelmeden tahmin ettiğini belirten Güngördü, “Mağdur edebiyatı yapmak istemiyorum. İş yapmama mazereti üretmek istemiyorum” dedi.

Belediyede çalışan herkesin, iş güvencesi ve yasalara uygun çalıştırılacağını ifade eden Güngördü, işten durdurmanın ise sözkonusu olmadığını söyledi.

Ancak Nisan ayında, BEL-PAS’ta çalışan 118 kişinin kadrolanması noktasında, Sayıştaylık’tan görüş istediğini belirten Güngördü, gelecek görüş doğrultusunda hareket edeceğini aktardı.

---

YENiDÜZEN: 1 haftayı geride bıraktınız, nasıl bir belediye devraldınız?
Nidai GÜNGÖRDÜ:
Yerel seçimler gerçekleşti ve Girne halkının bize verdiği yetki ile göreve geldik.
Mağdur veya kötü, enkaz devraldık politikası yapmak istemiyorum. Biz karşılaşacağımız sorunların farkındaydık zaten. Çünkü seçim dönemi devam eden işler vardı. Müteahhitlerin hak edişleri olan faturalar vardı. Geldiğimiz gün önümüzde yaklaşık 5 milyon 100 bin TL’lik ödeme tablosu bulduk. Bu beklediğimiz bir şeydi. Bu arada da belediye bütçesinde artı olarak da yaklaşık 2. 5milyon bankada paramız olduğu bilgisini aldık. Sadece bunlarla da sınırlı değil, belediyenin geriye dönük bir takım borçları olduğunu da biliyoruz. Vergi Dairesi’ne, Elektrik Kurumu’na… Ancak ben bunları ön plana çıkarıp da iş yapmama mazereti üretmek istemiyorum.

Bel-Pas’ta da bazı sıkıntılar var. Bel-Pas’ta belediyenin önemli oranda hissesi var. Oradan aldığım bilgi ise 1 milyon 300 bin TL vergi borcunun bulunduğu. Bu kadar kısa bir sürede şirketin bu kadar borcu olması beni şaşırttı.

Bununla ilgili de tedbirleri koydum. Ben bir prensip koydum; belediyede kimse kaçak işçi olarak çalıştırılmayacak, güvencesiz olmayacak, çalışacak olan herkes çalışma yasalarına uygun olarak çalışacak. Çalışanların mutlaka iş güvenliği olacak, sosyal sigorta, ihtiyat sandığı yatırılacak. Ben şirketin gelir-gider dengesi tamamdır diye düşünüyordum ama manzarayı görünce üzüldüm. Daha rahat şirket bulmayı ve Girne’deki gençlerden biraz istihdam yapabilmeyi umuyordum. Ancak bu durumda bunu da bir müddet askıya almamız gerekecek.

YENiDÜZEN: Belediyenin istihdam sorunu, istihdam gereksinimi var mı?
GÜNGÖRDÜ:
Çok acayip baskı var. Biz seçim döneminde hemen hemen kimseye iş sözü vermememize rağmen hayırlısı olsun diye ziyaretime gelen ailelerin çoğu çocuklarına iş istiyor. Bu da ülkenin bir gerçeği ya da eski alışkanlıklar mı deyim bu da beni şaşırtan bir konu oldu. 

Ancak şuan belediyenin istihdam ihtiyacı yok. Nisan ayında şirketteki 118 kişi belediye kadrolarına getirildi. Ancak onunda ne olacağı belli değil. Sayıştaylıkla temas halindeyiz. Sayıştaylıktan atamalarla ilgili görüş bekliyoruz. Eğer yasal ise sorun yok yasal değil ise de ne yapabilir de yasal hale getirebiliriz  bakacağız. Kimseyi işten atma, durdurma niyetimiz yoktur. Daha önce söylediğim gibi hepsiyle çalışmaya hazırım. Yeter ki kendileri belediyede belirlenecek kurallara uysunlar, iş disiplinine göre hareket etsinler ve en önemlisi işyerindeki saatlerinde verimli olsunlar. Ne benim ne de belediye meclis üyelerinin başka bir talebi yoktur.

Girne halkından topladığımız paralar ile maaşları ödüyoruz. Bu nedenle bu halka hizmet etsinler.

Bize seçim süresince en fazla gelen eleştiriden biri de belediyedeki personelin vatandaşlara zaman zaman üzücü davranışlar sergilediği yönündeydi. Bunu da hizmet içi eğitim ile aşacağız. Gelen vatandaşa güler yüzlü yaklaşmalarını ve çözülebilecek sorunların ivedi şekilde çözülmesini isteyeceğiz arkadaşlardan.

Bu konuda belediyede örgütlü olan DEV-İŞ yetkilileri ile görüştüm. Bir sıkıntı yaşamamak için sadece işverenin değil, işçinin de iyi niyetle, iş kuralları içerisinde hareket etmesini istedim. Ben daha önce üyesiydim ancak şimdi başkanım ve bana yardımcı olmalarını istedim. İş barışının sağlanması için bana gerekli yardımı yapacaklarını söylediler. Çok düzeyli ve yararlı bir toplantı oldu. 

YENiDÜZEN: Belediyelerdeki yönetim değişikliklerinde, personelin her zaman görev değişikliği ve görev tanımı noktasında endişeleri olur. Siz nasıl bir yol izleyeceksiniz?
GÜNGÖRDÜ:
Belediye yasalarla idare edilir. Herkesin maaş bordosunda hangi görevde olduğu ne kadar maaş aldığı yazar. Yani geçmiş dönemde geçmiş idare, idari bir tasarrufla yolu süpürürken sizi kamyona vermiş olabilir ama biz kimin esas hangi kadroda olduğunu görmek istiyoruz. O nedenle idari tasarrufla olanlarda düzenleme yapılabilir. Bu konuda şube amirlerinin bana doğru bir kılavuzluk yapmasını istiyorum. Ama kadrolu memur ve kadrolu işçiyi yerinden oynatmamız mümkün değil.

YENiDÜZEN: Kentte ilk yaptığınız iş ne oldu?
GÜNGÖRDÜ:
Temizlik kampanyası başlattık. Oscar Bölgesi’nde 30 arkadaşımız temizlik yapıyor. Arıtmayla ilgili kapasite değil, şehre yayılan bir koku öncelikli sorunumuz. Onu nasıl giderebiliriz, araştırıp, kısa vadede bir çözüm bulmak için adım attık.

Belediyedeki şubelerle yaptığımız toplantıda en önemli konu trafik master planı olduğu gündeme geldi. Trafik master planını hızlandıracağız ve acil çözüm bulacağız.

Gerek seçimde söylediğimiz gerekse söylemediğimiz halktan gelebilecek ortak akıl dediğimiz çıkacak sonuçlarla hizmet vereceğiz.

YENiDÜZEN: Kent konseyleri oluşturacağınızı söylemiştiniz…
GÜNGÖRDÜ:
Büyük bir aksilik olmazsa Kasım ayında kent konseyi yapmayı düşünüyoruz. Eylül-Ekim’de de mahalle konseylerini oluşturacağız, sivil toplum örgütlerinin görüşlerini alacağız ve Kasım ayında Kent Konseyi’ni gerçekleştireceğiz.

Kasım ayının olmasının nedeni de istediğimiz sonucu alabilirsek, ihtiyaçları belirleyip  2015 bütçesinde yer vermek istiyoruz.
O nedenle yurt içi ve yurt dışından gerek eski belediyecilerin, kent bilimcilerinin, öğretim üyelerinin, muhtar, azalar, sivil toplum örgütlerinin katılımıyla bu konseyi gerçekleştireceğiz.

Belki öncesinde, “Bu belediye başkanından beklentileriniz nelerdir? Nidai’yi seçtiniz ama ne yapmasını istersiniz, eskiden yanlış ne idi, belediye meclisinden ne beklersiniz” diye anket belki kamuoyu araştırması da yapabiliriz, Belediye Meclisi karar alırsa.  Anket sonuçlarına göre de kendimize rota çizeriz. Girne halkının beklentileri nedir biliyorum ama bize ulaşamayan, görüşlerini söylemekte çekinenlerde olabilir, bunları harmanlayacağız.

YENiDÜZEN: Geçmiş dönemde başlayan büyük ihaleler vardı. Onlar devam edecek mi? Kısa zamanda büyük projeniz var mı?
GÜNGÖRDÜ:
Şuan da yeni bir projemiz yok. Başlayanlar devam edecek. Biz şimdi mevcut işleri toparlamak istiyoruz. Falan başkan başlattı diye projeyi durdurmak istemeyiz. Sadece kale arkası ile ilgili sıkıntı var. O konuda mühendislerinde farklı görüşleri ortaya çıktı. Kale arkasındaki düzenlemenin daha basit, anlaşılır düzenleme ile sonlandırmayı düşünüyoruz. Sadece bir seyir terası ve buraya gelecek olanlara hizmet edecek bir adet büfe...  Kış gelmeden bu düzenlemeyi yapmak istiyoruz. Biliyorsunuz orada firma belediyeyi, belediye firmayı dava etmişti. Bunlar hoş değil, çağırıp firma ile görüşeceğiz.

YENiDÜZEN: Girne Belediyesi’nin düzenlediği pek çok festival vardı. Bunlar devam edecek mi?
GÜNGÖRDÜ:
Yerel bütün festivaller devam edecek. Önümüzde zeytin festivali var, onun için ilk  çalışmalarımızı başlattık. 4 yıldır kesintiye uğratılan Uluslar arası Karikatür Yarışması’nı da Zeytin Festivali kapsamında yapacağız.

YENiDÜZEN: Seçime bağımsız aday olarak girip, seçimi kazandınız. Ancak UBP Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün sizi UBP’de görürse mutlu olacağını söyledi. UBP’ye geçme düşünceniz var mı?
GÜNGÖRDÜ:
Şuan da gündemimde yok. Olursa paylaşacağız.

YENiDÜZEN: Seçim bütçeniz ne kadardı?
GÜNGÖRDÜ:
Henüz derleyip, toparlamadık, ödemelerimiz de var. Birkaç gün içerisinde açıklayacağız.

YENiDÜZEN: Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Nedir öngörünüz?
GÜNGÖRDÜ:
Kıbrıs Türk halkının ve toplumunun beklentileri var. Cumhurbaşkanlığı makamı da çok önemli bir makam. Toplumun beklentilerine cevap verecek, görüşmeler neticesinde halkımızın hak ettiği, dünyada hak ettiği yeri almasını sağlayacak bir antlaşmaya imza atmasını isteyen, bir Cumhurbaşkanı istiyoruz.  Artık Kıbrıs sorunu çözülmeli. Bakın belediyeye geliyorsunuz AB projelerine başvuracaksınız, ‘Rum toprağıdır’ deniliyor. Tamam da yol da Rum toprağı ama kanalizasyon ne olacak? Yerel idareciler açısından da bu yönde sıkıntı var.

Bu haber toplam 2684 defa okunmuştur