1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Ölümlü 'iş kazası'nda hatalar zinciri
Ölümlü iş kazasında hatalar zinciri

Ölümlü 'iş kazası'nda hatalar zinciri

Gürpınar, “Bugüne kadar bu tür olaylarda polisin ve bizim tahkikatımız pek de paralel değildi. Yeterince iş birliği halinde yürümüyordu. Fakat Girne’deki kazadan sonra prensip kararına vardık” dedi

A+A-

 

Suriyeli işçinin:
• Çalışma izni yoktu
• Güney Kıbrıs’a giriş- çıkış kayıtları da yok
• İş makinesini kullanma ehliyeti yoktu
• Türkiye’den gelen teknisyen de izinsizdi

 


Meltem Sonay

İnşaatlar, çalışma alanları ve iş yerlerin yapılan yanlışlar, yeterince alınmayan önlemler, çok acı sonuçlar doğuruyor.
Mutluyaka kavşağı yakınlarında meydana gelen ölümlü iş kazasının ‘birçok üzücü tarafı’ bulunduğunu ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, kazada hayatını kaybeden Suriye uyruklu kişinin çalışma izni olmadığını açıklamıştı.

Mülteci, giriş-çıkış kaydı yok, çalışma izni yok, ehliyeti yok…
KKTC’ye 2007’de gelen Suriye uyruklu kişi hakkında bilgi veren Gürpınar, Suriyeli işçiye Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından mülteci belgesi verildiğini, söz konusu işçinin Güney Kıbrıs’a giriş- çıkış yaptığını ancak bunun kayıtlarda görülmediğini söyledi.

“İş makinesi kullanma ehliyetine sahip değildi”
Suriyeli işçinin kazanın meydana geldiği iş makinesini kullanmak için herhangi bir ehliyet sahip olmadığının tespit edildiğini de dile getiren Gürpınar, bu tür iş makinelerinin kullanılması için özel bir eğitime gerek olduğunu vurgulamıştı.

“Türkiye’den gelen teknisyenin de izni yok”
Bakan Gürpınar, Türkiye’den gelen teknisyenin de burada izinsiz çalıştığı tespitinde bulunduklarını da açıklamıştı.

-------------------------------------------------------------------

Şimdi ne olacak?..

Faaliyet durdu, para cezası kesildi…
Polisle birlikte tahkikat!

Girne’deki ölümlü iş kazasından sonra Polis Genel Müdürlüğü ile yakın bir irtibat içine girdiklerini kaydeden Gürpınar, “Bugüne kadar bu tür olaylarda polisin ve bizim tahkikatımız pek de paralel değildi. Yeterince iş birliği halinde yürümüyordu. Fakat Girne’deki kazadan sonra prensip kararına vardık” dedi, ölümlü iş kazalarında tahkikatı polisle birlikte yürüteceklerini açıkladı.
Lefkoşa-Gazimağusa anayolundaki ölümlü iş kazasını yerinde incelediğini söyleyen Gürpınar, Türkiye’den gelen ve ilgili firmanın iş makinelerinin bakım ve onarımlarını yapan teknisyenden alınan bazı ifadelerden hareketle şantiyedeki iş makineleri üzerinde araştırma yapacaklarını söyledi.
Bakanı Gürpınar, ilgili yerde sürdürülen faaliyetlerin önceki gün sabah itibarıyla durdurulduğunu söyledi.
Gürpınar, “İşverene, hem ölen kişi, hem de teknisyenden dolayı çalışma izinsiz işçi çalıştırma suçlamasıyla para cezası kesildi” dedi.

-------------------------------------------------------------------

2014’ün acı tablosu;
176 iş kazası,
172 yaralanma,
4 ölüm

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, iş sağlığı ve güvenliği, ölümlü iş kazaları, bakanlığın bu konudaki yükümlükleri ve yapılan çalışmalar konusunda düzenlediği basın toplantısında verileri de açıkladı.
2006’dan 15 Eylül 2014’e kadar olan dönemi kapsayan dökümlerde, yıllara göre iş kazası, yaralı ve ölü sayıları verildi.
2014’te 15 Eylül’e kadar meydana gelen 176 iş kazasının 172’si yaralanma, 4’ü de ölümle sonuçlandı.

-----------------------------------------------------------------


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Sonay Adem: “İşveren kesimi de denetimi engelliyor”

Yaşanan iş kazalarının, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın tam anlamıyla uygulanamamasının yarattığı sonuçlar olduğu görüşünü belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Sonay Adem, yasanın AB uyum yasaları çerçevesinde 2009-2012 döneminde, 6 tüzüğü ile birlikte çıkarıldığını hatırlattı.
Yasanın diğer tüzüklerinin de geçirilip birlikte yürütülmesi gerekliliğine işaret eden Adem, “Demek ki devlet kendi üzerine düşen görevi yapmıyor” dedi.
İşveren kesiminin de engellemesiyle, yasanın ilgili tüzüklerinin çıkarılması ve yürütülmesi ve etkin denetimlerin yapılmasını önüne geçildiğini belirten Adem, “Yaşam devam ettiği için bu süreçte maalesef iş kazaları da devam ediyor, insanlar canından oluyor, sakat kalıyor. Bundan üzüntü duyduğunu ifade edenler de gerçekten üzüntü duyar noktada değil ki üzerine düşeni yapmıyor” dedi.

“İşveren maliyetler artacak diye itiraz ediyor”
Uygulamada işverenlerinde çok ciddi itirazları olduğunun bilgisinde olduğunu aktaran Sonay Adem, “İşverenlerin gerekçesi de güvenlik tedbirlerinin artırılması durumunda maliyetlerinde çok artacağı konusunda” şeklinde konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çok büyük görev düştüğüne vurgu yapan Sonay Adem, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı korkmadan, çekinmeden bu konunun üzerine gitmeli” dedi.

“Bu şirkete bir daha devlet ihalesi verilmemelidir”
Pazar günü yaşanan iş kazasında göçmen olarak ülkeye giren bir kişinin ölümüyle sonuçlanan bir iş kazasının yaşandığına işaret eden Adem, “Suriye’den ölümden kaçtı, ölümle Kuzey Kıbrıs’ta tanıştı. Bu utanç vesilesidir”şeklinde konuştu.

-----------------------------------------------------


DEV-İŞ Genel Başkanı Seyis: “Çalışma yaşamı tamamen başıboş!”

Ülkedeki çalışma yaşamının ‘tamamen başıboş’ bir halde olduğunu savunan DEV-İŞ Genel Başkanı Mehmet Seyis, “Denetim yapılmamasını bir kenara bırakın, önceden bilinen konularda bile önlem alınamıyor” dedi.
Girne’de iş kazası meydana gelen inşaatla ilgili önceden tespitler olmasına karşın kapatılmadığına ve sonucun ‘vahim’ olduğuna işaret eden Seyis, Pazar günü meydana gelen iş kazasının daha da vahim olduğunu belirtti.

“Tek kuruş ödenmeden ihale iptal edilmeli”
İlgili şirketin ülkeye tamamen kaçak yollardan giren bir kişiyi çalıştırırken iş kazasını meydana geldiğini vurgulayan Seyis, “Tutulur tarafı yok… Keşke bu devleti cezalandıracak biri olsa” dedi.
Mehmet Seyis, denetimlerin yapılabilmesi için, özel sektörde sendikalaşmanın zorunlu hale getirilmesi gerekliliğine vurgu yaptı.
“Çok kızgınız…” diyen DEV-İŞ Genel Başkanı Mehmet Seyis, “Bu insan Suriye’den kaçıp gelirken ölümden kurtulduğunu sanmıştı… Kaçak yollardan bu ülkeye bir şekilde girdi ve ne yazık ki ölüme itildi” şeklinde konuştu.
İş kazalarında kaybedilen geçlerin geriye gelemeyeceğine ancak artık her türlü tedbirin alınması gerektiğine vurgu yapan Seyis, “Sorumlular ciddi ciddi cezalandırılmalıdır. Ama öyle 3-5 asgari ücret değil, hapislikse hapislik… Ortada ‘İnsan hakları ihlalleri’ vardır. Sorumlular cinayetle yargılanmalıdır” dedi.

Bu haber toplam 4393 defa okunmuştur