1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Limanda ‘laboratuar’ için sona doğru
Limanda ‘laboratuar’ için sona doğru

Limanda ‘laboratuar’ için sona doğru

2013 yılından itibaren Kuzey Kıbrıs ile Türkiye arasında imzalanan protokol bütçesine konulan ancak bir türlü hayata geçemeyen sınır kontrol noktası projesi için 2.000.000 TL bütçe ödeneği ayrıldı. Proje, TC yardımlarıyla finanse edilecek alt yapı projele

A+A-

Mağusa Limanı’nda yapılması öngörülen ‘sınır kontrol sistemi’ne yönelik laboratuarla ile ilgili uzun süredir devam eden yer arayışında sonuca yaklaşıldığı açıklandı.
 

Hem ithalatta hem de ihracatta gıda analizlerinin yanı sıra yaş meyve, hayvansal gıdalar ve canlı hayvanların da kontrollerinin yapılması hedeflenen laboratuar ile ilgili hazırlanan projenin kısa sürede hayata geçmesi öngörülüyor


Ayşe GÜLER

Kuzey Kıbrıs ve Türkiye arasında imzalanan ‘2013-2015 Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı’nda yer alan Sınır Kontrol Sisteminin hayata geçmesi için düğmeye basıldı.

Mağusa Limanı’na yapılması öngörülen ancak 2013 yılından itibaren protokol bütçesine konulmasına rağmen yer konusunda sıkıntı yaşanması nedeniyle uzun süredir ‘bekletilen’ sınır kontrol noktasına yönelik incelemeler sürüyor.
Hem ithalatta hem de ihracatta gıda analizlerinin yanı sıra yaş meyve, hayvansal gıdalar ve canlı hayvanların da kontrollerinin yapılması hedeflenen laboratuar ile ilgili Eski Eserler ve Müzeler Dairesi geçtiğimiz hafta içerisinde Mağusa Limanı’nda inceleme yaptı.
Ekipler, Tarım Bakanlığı tarafından önerilen 2 farklı noktada yapılan araştırmaların ardından en uygun olanda sınır kontrol noktasına yönelik projenin hayata geçmesi öngörülüyor.

YENİDÜZEN’e konuşan Tarım Dairesi Müdürü Emine Solyalı, Mağusa Limanı’nda yapılması planlanan sınır kontrol noktası ile ilgili uzun süredir devam eden yer arayış çalışmalarının önümüzdeki günlerde çözülmesinin hedeflendiğini söyledi.
Öte yandan Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Fuat Azimli ise geçtiğimiz hafta içerisinde ilgili bakanlık tarafından sınır kontrol noktasının yapılması için kendilerine iki farklı noktanın önerildiğini ve bu noktalarda inceleme yapıldığını söyledi.

Önerilen yerler 2 kez reddedilmişti…
Hatırlanacağı üzere daha önce Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı tarafından kontrol noktalarının kurulması için öngörülen yerler,  Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından 2 kez reddedilmişti.
Kurul, kontrol noktası için öngörülen yerlerin surlara çok yakın olduğunu ve tarihi dokya zarar vereceğini savunmuştu.

2.000.000 TL’lik bütçe ödeneği…
Proje, 2013 yılında TC yardımlarıyla finanse edilecek alt yapı projelerinde yer aldı. Buna göre proje için 2013 yılında 1.300.000 TL devir ödeneği ayrıldı. 2014 yılında ise 700.000 TL bütçe ödeneğinin ayrıldığı proje için 2014 yılı sonunda belirlenen bütçe ödeneği toplamda 2.000.000 TL oldu.

Mağusa İnisiyatifi eylem yapmıştı…
Hatırlanacağı üzere, Mağusa İnisiyatifi, Mayıs 2014’te surların ve limanın dokusunu bozacak yapılaşmaya izin verilmemesini istemişti.
İnisiyatif adına yazılı açıklama yapan Nurcan Gündüz, UNDP-PFF kontrolünde tadilatına başlanan tarihi Othello Kalesi’nin liman tarafına uzanan surlarına yaslanan gecekondulaşmanın liman boyunca sürdüğüne dikkat çekerek, uyarıda bulunmuştu.


--------------------------------------------------------------------------------------------


Tarım Dairesi Müdürü Emine Solyalı: “Yer bulma arayışı önümüzdeki günlerde çözülecek”

Tarım Dairesi Müdürü Emine Solyalı, Mağusa Limanı’nda yapılması planlanan sınır kontrol noktası ile ilgili uzun süredir devam eden yer arayış çalışmalarında sona gelindiğini, önümüzdeki günlerde bu sorunun çözülmesinin hedeflendiğini söyledi.
Solyalı, sınır kontrol noktasının kurulması ile hem ihracatta hem de ithalatta gerekli kontrollerin yapılacağını dile getirdi.
Sadece bitkisel kökenli gıdaların değil, yaş meyvelerin, hayvansal gıda ve canlı hayvanlara yönelik de kontrollerin yapılacağını kaydeden Solyalı, bunun yanı sıra Lefkoşa’ya da karantina laboratuarının kurulmasının öngörüldüğünü ifade etti.

----------------------------------------------------------------

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli : “2 farklı noktadan biri seçilecek”

Öte yandan Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Fuat Azimli ise geçtiğimiz hafta içerisinde ilgili bakanlık tarafından sınır kontrol noktasının yapılması için kendilerine iki farklı noktanın önerildiğini ve bu noktalarda inceleme yapıldığını söyledi.
Azimli, yapılacak projenin surlara yakın olmamasının önemli olduğuna değinerek, önerilen 2 farklı nokta ile ilgili çalışmaların sürdüğünü aktardı.
Söz konusu iki noktadan en uygun olanda sınır kontrol noktasına yönelik projenin hayata geçeceğini belirten Azimli, geçmiş dönemde yaşanan sıkıntılar ile ilgili de bilgi verdi.
Azimli, ilgili bakanlığın Mağusa Limanı’na sınır kontrol noktası yapılması için geçmişte 2 farklı nokta önerisinde bulunduğunu ancak bu yerlerin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından surlara yakın olması nedeniyle reddedildiğini hatırlattı.

Bu haber toplam 2154 defa okunmuştur