1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Lefkoşa Belediyesi'nde işler iyi gitmiyor
Lefkoşa Belediyesinde işler iyi gitmiyor

Lefkoşa Belediyesi'nde işler iyi gitmiyor

2014 ile 2015 yıllarını kapsayan dönemde LTB’ye Elçilik tarafından çıkartılan 12.540.000 TL’lik ödeneğin, 255.355 TL’si kullanıldı

A+A-

Lefkoşa Belediyesi'nde 1 yılda ödenek çıkartılan 13 projenin sadece 1 tanesi tamamlanırken, 6 proje ile ilgili ‘uygulama raporu’ beklendiği ortaya çıktı. 6 projenin ise ‘uygulanmakta’ olduğu TC Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti Başkanlığı’na iletildi.

• OLGUNER: “ŞUBE AMİRLERİ, İKTİDARI ELE GEÇİRDİ”…LTB  Meclis Üyesi Onur Olguner, belediye içerisinde siyasi iktidardan çok şube amirlerinin iktidarı ele geçirdiği bir ortam olduğunu vurguladı. Belediyede alt yapıya önem verilmediğini savunan Olguner, “Küçük yapılan işler sanki büyük sorunları çözecek işler gibi gösteriliyor. Olan kaynak da değerlendirilmiyor” dedi.

 

Ayşe GÜLER

TC Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti Başkanlığı tarafından Lefkoşa Türk Belediyesi’ne 2014 ile 2015 yıllarını kapsayan dönemdeki projelerinde kullanması için sağlanan 12.540.000 TL’lik ödeneğin, 255.355 TL’si kullanıldı.

1 yılda ödenek çıkartılan 13 projenin sadece 1 tanesi tamamlanırken, 6 proje ile ilgili ‘uygulama raporu’ beklendiği ortaya çıktı. 6 projenin ise ‘uygulanmakta’ olduğu TC Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti Başkanlığı’na iletildi.

Organize Sanayi Bölgesi Doktoroğlu Önü Yağmur Suyu Dreneaj Projesi 1 yıldır bekliyor

Uygulama raporu bekleyenler arasında en dikkat çekici proje ise Organize Sanayi Bölgesi Doktoroğlu Önü Yağmur Suyu Dreneaj Projesi oldu.

2014 yılında elçilik tarafından 600.000 TL ödenek sağlanan proje yaklaşık 1 yıldır adım atılmadı.

Öte yandan Lefkoşa’nın diğer önemli sorunları arasında yer alan Gelibolu-Marmara Köprü Yapımı Projesi’nde de raporun beklendiğini belirtildi. Söz konusu proje için yine 2014 yılında 500.000 TL’lik kaynak ayrıldı.

Asfalt ve yamalamaya 1.000.000 ödenek…

Başkent Lefkoşa’nın ‘kanayan yarası’ haline gelen ve birçok vatandaşın tepkisini çeken Asfalt Yama ve Kaplama Projesi ile ilgili Elçilik tarafından LTB’ye 1.000.000 TL’lik ödenek ayrıldığı ancak 1 yıldır bu projenin de uygulama raporu beklediği belirlendi.

Yapımı için 4.400.000 TL’lik ödenek sağlanan Şht Ecvet Yusuf Caddesi’nin Düzenlenmesi Projesi de uygulama raporu bekleyen diğer projelerin arasında yer aldı.

-----------------------------------------------------------------------

2015’te 2.230.000 TL’lik ödenek

2015 yılı için belediyeye toplamda 2.230.000 TL’lik ödenek ayrıldı. Bu süre zarfında 5 proje 3’ünün uygulama raporu beklediği, diğerlerinin ise ‘uygulandığı’ belirtildi.

Kermiya Pompa İstasyonu Tadilatı Projesi ve Açık Pazar Yapım Projesi’nin uygulama raporunun beklendiği, Dr Fazıl Küçük Bulvarı Ana Su Hattı Bölge Bağlantıları Yapım Projesi ve Kültürel ,Sosyal Projelere Katkı Projesi ve K.Kaymaklı Su Kuyusuna Arıtma Tesisi Kurulması Projesi’nin ise uygulandığı kaydedildi.

----------------------------------------

LTB Meclis Üyesi Onur Olguner: “Belediye içerisinde şube amirleri iktidarı ele geçirdi”

Lefkoşa Türk Belediyesi Meclis Üyesi Onur Olguner, belediye içerisinde siyasi iktidardan çok şube amirlerinin iktidarı ele geçirdiği bir ortam olduğunu vurguladı.

Bu durumun işlerin gerektiği kadar hızlı yürüyememesine neden olduğunu savunan Olguner, dış kaynaklardan alınan projelerin de sekteye uğradığını dile getirdi.

“Yeni dönemde sadece 250 bin TL’lik yatırım yapıldı”

YENİDÜZEN’e hangi projelerin uygulandığını, hangi projelerin uygulanmasında ‘sıkıntı’ yaşandığı anlatan Olguner, projeler hakkında bilgi verdi.

Olguner,eski belediye başkanı Kadri Fellahoğlu’nun 14 ayda 8.214.813 TL’lik blokenin 5. 167.777 TL’sinin kullanıldığını ancak yeni dönemde yani 16 ayda sadece 250 bin TL’lik yatırım yapıldığını belirtti.

Belediyede alt yapıya önem verilmediğini savunan Olguner, “Küçük yapılan işler sanki büyük sorunları çözecek işler gibi gösteriliyor. Olan kaynak da değerlendirilmiyor” dedi.

Olguner, “Şube amirleri veya idari personelle birlikte değil, uzmanları da alarak komite içerisinde projeler hazırlanarak ilerlemesi gerekiyor. Geçtiğimiz yıl Teknik Komite en fazla çalışan komiteydi. Ama bu yıl özellikle teknik konular komitenin gündeme getirilmiyor. Şube amirlerine gidiyor konu. Bu durum bazı komiteler için geçerli” şeklinde konuştu.

“Tamamlanan projelerinin ihalelerinin yüzde 70’i Fellahoğlu döneminde”

2011’den beridir tamamlanan projelerinin ihalelerinin yüzde 70’inin eski belediye başkanı Kadri Fellahoğlu döneminde tamamlandığını söyledi.

Eski belediye başkanı Fellahoğlu’nun yağmur suyu drenaj çalışmaları için yaklaşık 2 milyon TL kaynak yaratıp, 1,5 milyon TL’sini kullandığını hatırlatan Olguner, bu dönemde daha uzun süre geçmesine rağmen söz konusu çalışmalara 250 bin TL harcandığını kaydetti.

“Olaylara müdahil değiliz”

TC Yardım Heyeti’nin yollar için 4.4 milyon TL bloke çıkarmasına rağmen, aylardır Şht Ecvet Yusuf Caddesi ile ilgili projenin hazırlanıp sunulamadığını dile getiren Olguner, “İdare bunu şubelerle yapmak istiyor, bizi olaya müdahil etmiyor. Ben Trafik Komitesi başkanıyım ama hiçbir projenin içerisinde yoğum” dedi.

Olguner, ayrıca uygulama raporu bekleyen projelerin birçoğunun projesinin hazırlanmasında sıkıntılar yaşandığını kaydetti.

“Örneğin, Organize Sanayi Bölgesi’ne 600 bin TL bloke hazırlandı. Bu rakam yağmur soruna ciddi bir soluk getirilebilir. Söz konusu bloke Kadri Fellahoğlu döneminde onaylanmıştı” diye konuşan Olguner, “Yağmurlar başlıyor. 16 ayda sadece 250 bin TL’lik yatırım yapıldı. Bu yanlıştır. Bakıldığında eski dönemde 14 ayda 2 milyon TL’lik bloke çıkartılacak, 1.5 milyon TL’lik yatırım yapılacak, diğer taraftan da 16 ayda 250 bin TL’lik yatırım yapılacak, 600 bin TL bloke de kullanılmayacak” dedi.

Bu yılki kaynak 2.230.000 TL…

Olguner, bu yıl TC Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti Başkanlığı tarafından LTB’ye 2.230.000 TL kaynak ayrıldığını söyledi.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın görevde olduğu 16 aylık sürede yağmur suyu ile ilgili ihaleye sadece Hamitköy’de çıkıldığını belirten Olguner, Müteahhitler Birliği’nin LTB’deki ihalelerle ilgili boykotuna devam ettiğini dile getirdi.

Olguner, Lefkoşa Sanayi bölgesindeki salhane projesi ile ilgili ödemenin yapılmaması nedeniyle bu boykotun olduğunu ifade etti.

“Gelibolu-Marmara Köprü Yapımı Projesi ile ilgili çalışma yok”

2014 yılında 500.000 TL ödenek çıkarılan Gelibolu-Marmara Köprü Yapımı Projesi ile ilgili çalışma olmadığını söyleyen Olguner, 1.000.000 TL’lik Asfalt Yama ve Kaplama Projesi’nin ise yeni tamamlandığını dile getirdi.

Olguner, uygulanmakta olduğu görülse de Cumhuriyet Parkı Ana İshale Hattı Yenileme Projesi ile ilgili ihaleye çıkılmasına rağmen Müteahhitler Birliği’nin boykotuna takıldığını kaydetti.

600.000 TL kaynak ayrılan Organize Sanayi Bölgesi Doktoroğlu Önü Yağmur Suyu Drenaj Projesi ile ilgili de adım atılmadığını dile getiren Olguner, uygulanmakta olduğu görülse de Surlariçi’nin Düzenlenmesi ve Geliştirilmesi Projesi’nde keşif bedelinin yüksek çıktığını ifade etti.

“Şht Ecvet Yusuf Caddesi’nin düzenlenmesi projesinde proje hazırlanmadı…”

Olguner, Hamitköy İlkokulu çevresinde selden yıkılan istinad duvarlarının tamiri projesinin uygulandığı belirtilse de projede sorun yaşandığını, imzaların atılmadığını dile getirdi.

4.400.000 TL kaynak ayrılan Şht Ecvet Yusuf Caddesi’nin düzenlenmesi projesinde ise henüz projenin hazırlanmadığını vurgulayan Olguner, Hamitköy Kaldırım ve Drenaj İşleri Projesi’nin ise tamamlandığını kaydetti.

K.Kaymaklı su kuyusuna arıtma tesisi kurulması projesinde de uygulanama olmadığını belirten Olguner, Kermiya Pompa İstasyonu Tadilatı Projesi’nde ise karar alınmasına rağmen uygulanma yapılmadığını söyledi.

Olguner, Dr Fazıl Küçük Bulvarı Ana Su Hattı Bölge Bağlantıları Yapım Projesi’nin ise 2015 yılı projeleri arasında yer aldığını, ancak tamamlanmayacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

Olguner, geçtiğimiz dönem harcanan para ile bu dönem harcanan paranın ortada olduğunu söyledi.

Bu konuda Teknik Komite Başkanı olarak Müteahhitler Birliği’nin kendisine ulaşması üzerine projelendirilmesi ve uygulanması konusunda öneri götürdüğünü belirten Olguner, idare tarafından kendisine beklemesi gerektiğinin söylendiğini aktardı.

 

 

Bu haber toplam 5392 defa okunmuştur