1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. “Kendi özgürlüğümüze konsantre olursak en iyi gelecek bizim olacaktır”
“Kendi özgürlüğümüze konsantre olursak en iyi gelecek bizim olacaktır”

“Kendi özgürlüğümüze konsantre olursak en iyi gelecek bizim olacaktır”

Kaskanis: “Kıbrıslı Türklere bir mesajım var: geleceğiniz için düşünün. Federal bir Kıbrıs’ta, “Günün sonunda, kazanan ve kaybedenin olmaması için uğraşılıyor. Geleceğin üzerine inşa edileceği bir çözüm için çalışılıyor”

A+A-

• Kaskanis: “Kıbrıslı Türklere bir mesajım var: geleceğiniz için düşünün. Federal bir Kıbrıs’ta, A.B içerisinde bizimle beraber mi yaşamak istiyorsunuz yoksa Türkiye’nin bir vilayeti olmak mı istiyorsunuz?”

• Kaskanis: “Kıbrıslı Türklere bir mesajım var: geleceğiniz için düşünün. Federal bir Kıbrıs’ta, “Şu anda sadece Kıbrıs’ı düşünmemiz gerekiyor. Şu anda “anavatanlardan” uzak durma zamanıdır. Siz Türkiye’yi, biz Yunanistan’ı seviyoruz.  Fakat hepimiz en fazla Kıbrıs’ı sevmeliyiz”

• Kaskanis: “Kıbrıslı Türklere bir mesajım var: geleceğiniz için düşünün. Federal bir Kıbrıs’ta, “Günün sonunda, kazanan ve kaybedenin olmaması için uğraşılıyor. Geleceğin üzerine inşa edileceği bir çözüm için çalışılıyor”

Çağıl GÜNALP / Mont Pelerin

Güneyin en önemli günlük gazetelerinden Politis’in genel yayın yönetmeni, Yorgos Kaskanis ile Kıbrıs Zirvesi’nin yapıldığı Mont Pelerin’de Kıbrıs’ı konuştuk, Kıbrıslı Rumların beklentilerini, önceliklerini ve kaygılarını Kaskanis’in ağzından dinledik. Gelinen noktada Kıbrıs’ın geleceğinin her şeyin üzerinde tutulması gerektiğinin altını çizen Yorgos Kaskanis, Kıbrıslıların kendi özgürlüğüne konsantre olmaları durumunda en iyi geleceğin Kıbrıslıları beklediği düşüncesinde. Politis Genel Yayın Yönetmeni Yorgos Kaskanis’in sorularımıza verdiği yanıtlar şu şekilde:

• Bilindiği üzere, Kıbrıslı liderler, defalarca sürdürülen müzakerelerin FEDERAL bir çözüm için son şans olduğunu dile getirdiler. Sen bunu mümkün görüyor musun? Sence yürütülen müzakereler çökerse bir sonraki aşama ne olur?
• Yorgos Kaskanis:
Bugün yaşananların oldukça önemli bir aşama olduğu doğrudur. Kıbrıs’taki her iki taraf aylarca yabancı bir müdahale olmadan görüştü. Eğer ki taraflar bir çözüme ulaşmayı başaramaz ise hepimiz için her şey artık daha zor olacak. Tabii ki Federal Kıbrıs’a ulaşmak için bu son şans mı belli değil lakin sürecin yeniden çökmesi durumunda “çözüm” için başka seçenekler ile yüzleşmeye başlayacağız. Bu noktada, Kıbrıslı Türklere bir mesajım var: geleceğiniz için düşünün. Federal bir Kıbrıs’ta, A.B içerisinde bizimle beraber mi yaşamak istiyorsunuz yoksa Türkiye’nin bir vilayeti olmak mı istiyorsunuz?

• Kıbrıslı Rumların önceliği nedir? Kıbrıs sorunun çözümü mü, ekonomi mi veya başka bir şey mi?
• Yorgos Kaskanis: 
Evet, ekonomi Kıbrıslı Rumlar için çok önemlidir fakat insanlar şunu anlamalıdır ki ekonominin geleceği Kıbrıs Sorunu’nun içerisinden geçiyor. Uzun zamandan toplumun büyük bir kısmı müzakerelerin sonucunu bekliyor. Referandumda EVET veya HAYIR mı denileceği konusunda bir karar vermediler. Karar vermeden önce ortaya çıkacak olan planı görmek istiyorlar. Şunu söyleyebilirim ki durum 2004’ten daha iyi durumdadır.

• Gayet açıktır ki barış ve çözüm çok farklı iki kavramdır. Bu noktada barışa ulaşılması için ne yapılmalıdır. Adamızı çok kültürlülüğün ve ortak yaşamın, ortak algının ve empatinin merkezi nasıl yapabiliriz?
• Yorgos Kaskanis: 
Öncelikle şunu anlamalıyız ki Kıbrıs hepimizin TARHİDİR. Bu noktada diğer toplumların acılarını, karşılaştığı problemleri ve kaygılarını iyi anlamalıyız. Bu barışı inşa etmek için tek yoldur. Benim her zaman söylediğim bir şey vardır: Herkesin ulaşmak için kavga vermediği bir çözüm bir günde yıkılabilir. Bu noktada en önemlisi birbirimizi düşünmemiz ve yeni nesiller için sorumluluk sahibi olmamızdır. Eğer ki Kıbrıs’ı değiştirmek istiyorsak kendimizi değiştirmekten buna başlamalıyız


• Bilindiği üzere, Türkiye uzun zamandır ülkedeki politik kaosun yıkımını yaşıyor. Bu durumun adamız üzerinde etkisi nasıl olabilir? Sence bu belirsizlikten ötürü çözüme her zaman olduğundan daha fazla ihtiyacımız yok mu?
• Yorgos Kaskanis:
Şu anda sadece Kıbrıs’ı düşünmemiz gerekiyor. Şu anda “anavatanlardan” uzak durma zamanıdır. Siz Türkiye’yi, biz Yunanistan’ı seviyoruz.  Fakat hepimiz en fazla Kıbrıs’ı sevmeliyiz. Şu anda Türkiye’de yaşananlar büyük bir korkuya sebep olmuştur. Bu korku Türkiye ve Yunanistan’da yaşananlara daha fazla bağımlı olmamamız gerektiğini bize göstermiştir. Sadece kendi ülkemiz için çalışmalıyız. Kendi özgürlüğümüze konsantre olursak en iyi gelecek bizim olacaktır.”

• Bilindiği üzere liderler Mont Pelerin’de toprak konusunu görüşmeye başladılar. Bilindiği üzere Güzelyurt Kıbrıs Rum Liderliği için kırmızı çizgi olarak Kabul ediliyor. Diğer yandan Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı’nın bugüne kadar Güzelyurt ile ilgili net bir tavrı yok. Eğer ki Güzelyurt ile ilgili herhangi bir yakınlaşma yaşanamaz ise Güzelyurt için hiçbir kurucu devletin kontrolü altında olmayan federal bir kanton seçeneği masada olabilir mi?
• Yorgos Kaskanis:
Bırakalım liderler kendi yolunu bulsun. Bizim grevimiz iyi bilgi vermek ve insanları bilgilendirmek olmalıdır. Müzakereler elbette zor geçecektir. Fakat bizim amacımız spekülasyon yapmak ve gerginlik yaratmak olmamalıdır. Güzelyurt, evet önemli bir unsurdur. Bilinmelidir ki ne kadar Kıbrıslı Rum göçmen evine dönerse referandumda o kadar iyi sonuç alınacaktır. Evet, Kıbrıslı Türklerin de kaygılarını anlıyorum Fakat Kıbrıslı Rumların da kaygıları anlaşılmalıdır. Günün sonunda, kazanan ve kaybedenin olmaması için uğraşılıyor. Geleceğin üzerine inşa edileceği bir çözüm için çalışılıyor. Bu haftanın sonunda çözüme gidip gitmeyeceğimiz belli olacaktır. Buradaki zirvenin sonunda güzel haberler alacağımızı unut ediyorum

Bu haber toplam 2932 defa okunmuştur