1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'KAMUDA REFORM' İÇİN YOĞUN MESAİ
KAMUDA REFORM İÇİN YOĞUN MESAİ

'KAMUDA REFORM' İÇİN YOĞUN MESAİ

Bir yılı aşkın süredir komitede görüşülen ‘Kamu Reformu’ Yasa Tasarısı için bu hafta ‘tam mesai’ çalışılacak. Bir süredir çalışmaları aksayan komite, bu hafta bugün, yarın ve Cuma günü yapılacak 3 toplantı ile yasa tasarısı üzerindeki çalışmaları tamamlam

A+A-

Meclis Komitesi bu hafta 3 gün ‘Kamu Reformu’ için toplanacak, yasaya son noktayı koyacak

Meltem SONAY

Bir yılı aşkın süredir Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde görüşülen ve ‘Kamu Reformu’ olarak adlandırılan Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı bu hafta ‘tam mesai’ çalışılacak.

Bir süredir çalışmaları aksayan komite, bu hafta bugün, yarın ve Cuma günü yapılacak 3 toplantı ile yasa tasarısı üzerindeki çalışmaları tamamlama hedefinde.

Şahali: “3 verimli toplantı yapılırsa, nihai okuma haftaya yapılır”

Prensip olarak bu hafta üç toplantı çağrısı olacağını ifade eden Komite Üyesi, CTP-BG Mağusa Milletvekili Erkut Şahali, üç verimli toplantı gerçekleştirilmesi durumunda, gelecek hafta Salı günü ‘nihai okuma’ yapılabilecek duruma gelinebileceğini ifade etti.
Komitedeki bazı üyelerin, ilgili paydaşlarının gelinen nihai şekil konusunda son bir kez daha bilgilendirilmesi niyetleri de olduğunu belirten Şahali, böyle bir durumda da oylamanın ondan sonraki haftaya sarkabileceğini kaydetti.

“Önümüzdeki haftadan sonra Genel Kurul gündemine gelmesi teknik olarak mümkün”

En başta yapılan takvimde 9 Mart’ta tasarının Genel Kurul’a gelmesinin planlandığını hatırlatan Şahali, “Bu süreler aşıldı, zaman takvimi yapılırken 5 takvim günlük bir süreyi ilgili paydaşların bilgilendirilmesi için kullanalım diye bir ilke kararı almıştık. Onu yürürlükte tutacaksak, ki tutmakta da yarar vardır yasanın mutlak mutabakata yakın bir noktada kabul görmesi için, önümüzdeki hafta değilse, ondan sonraki hafta Genel Kurul gündemine gelmesi teknik olarak mümkün” şeklinde konuştu.

“Paydaşların görüşleri her adımda dikkate alındı, sürpriz yok”

Bir yılı aşkın bir süredir çalışıldığını ve ilgili tüm paydaşların görüşlerinin de her adımda dikkate alınarak devam edildiğini ifade eden Şahali, “Bizim açımızdan süreç arzu ettiğimiz hızda geçmese de, verimli ilerledi ama paydaşlar açısından da sürpriz bir bulgu söz konusu olmayacak diye tahmin ederim” dedi.

“Komite Başkanı’nın hükümetle yaşadığı sıkıntılar da engel oldu…”

Erkut Şahali, Komite Başkanı, DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz’ün zaman zaman hükümetle yaşadığı sıkıntılar, zaman zaman diğer görevleri sebebiyle oluşan zaman darlığının komite çalışmalarının arzu edilen hızda ilerlemesine engel olduğuna işaret etti.
Kimi zaman da komitenin diğer üyelerinin katılamaması nedeniyle sorunlar yaşandığını ifade eden Şahali, UBP’nin yaklaşık bir aydır devam eden boykotu nedeniyle çalışmanın etkilendiğini bunu yanı sıra hükümet partilerine mensup milletvekillerinin sıkıntılarının olduğu zaman, UBP’nin nisap konusunda yardımcı olmadığını da belirtti.

--------------------------------------------------------

Milletvekili Şahali, yasa tasarısı ile hedeflenenlerini sıraladı:

‘Atamalarda liyakat ve mülakat…’

Komite Üyesi, CTP-BG Mağusa Milletvekili Erkut Şahali, yasa tasarısı ile hedeflenenleri de sıraladı:
“En fazla tartışma konusu olan müşavirlik ve atamalar sebebiyle kalıcı menfaatlerin ortadan kaldırılması söz konusu olacak, üst kademe yöneticiliğinde kadroların tamama yakını liyakat ve Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yürüteceği mülakat metodu ile yapılacak.
Siyasi iktidarın değişmesi ile siyasi kadroların bütününün değişmesi artık gündeme gelmeyecek.

Atamalar, eski kadrolarına dönebilecek…

Özel Kalem Müdürleri ve Müsteşarların kamu görevlisi olması halinde atama yoluyla görev yapmaları devam edecek ama kendilerinden sonra gelen bakanın, kendilerini değiştirme niyeti olursa, eski kadro görevlerine dönüş yapabilecekler. Kamu görevlileri dışından müdür, müsteşar atamak mümkün olacak. Onlar açısından hiçbir şekilde kalıcı menfaat yoktur dolayısıyla hem kamu kaynaklarının verimli kullanılması, hem de insan kaynaklarının olası en etkin sonuçları üretecek biçimde değerlendirilmesi gündeme gelecek.”

Objektif kriterlerle performans değerlendirmesi…

“Kamu görevlilerinin görev tanımları netleşmiş olacak dolayısıyla kamu görevlileri hangi koşullarda kademe ilerlemesi alabileceklerini ve o koşulları sağlamak için ne gibi süreçlerden geçmeleri gerektiğini net olarak bilecekler ve sistemin çalışmasında subjektivite sıfıra yakın noktaya gelecek. Kamu görevlileri amirleri tarafından tamamen objektif kriterlere göre değerlendirilecek ve kendileri de işin içinde olacak kimse posta kutusunda ansızın bir sürprizle karşılaşmayacak, ‘Sen şu yılda kötü performans sergiledin’ demeyecek çünkü o performans değerlendirmesinin bir parçası halinde olacak amirleri ile birlikte…”

“Yasa ‘memuriyet’ görevi yapanların… İşçi kadroları kaldırılacak değil… Tedirginlik yaratmaya çalışanlar var…”

Şahali, yasanın ‘Kamu Görevlileri’ yasası olduğunun altını çizerken, bu konuda büyük bir yanlış anlaşılma ile bir yaygara kopartıldığına da değindi.
Yasanın, devlette ‘memuriyet’ hizmeti gören personelin çalışma koşullarını düzenleyen bir yasa olduğuna dikkati çeken Şahali, kol ve beden gücüne dayalı olarak hizmet veren kamu görevlilerini, yani işçileri içeren bir yasa olmadığına vurgu yaptı.

İşçilerle ilgili bu yasada herhangi bir düzenleme olmamasının, devlette işçi kadrolarının ortadan kaldırıldığı anlamına gelmediğinin altını çizen Erkut Şahali, bu yönde bazı yorumlar ve ilgili sendikalar da dahil, tedirginlik yaratmaya çalışan girişimler olduğuna değindi, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını kaydetti.

Şu an devlet kadrosunda olan tüm kamu çalışanlarının sahip oldukları menfaatleri sürdüreceğini ve yasalar çerçevesinde tabi olacakları koşulların da belli olduğunu ifade eden Şahali, bu yasanın tanımlayacağı ‘kamu görevlileri’nin, memuriyeti anlattığını belirtti.

“Taban tabana zıt görüşler söz konusu değil”

Yasa Tasarısı üzerinde belirgin bir anlaşmazlık olmadığını ifade eden Komite Üyesi, CTP-BG Mağusa Milletvekili Erkut Şahali, “Belli başlı konularda farklı yaklaşımlar olabilir ama taban tabana zıt görüşler söz konusu değildir. O nedenle sonucu belli bir çalışma gibi bahsediyorum” şeklinde konuştu.
Şahali, tasarı üzerinde UBP’nin, CTP ile veya DP’nin CTP ile ayrıştığı ve taban tabana zıtlaştığı, sonucu ancak oylama belli olacak bir durumun söz konusu olmadığını da açıkladı.

Maddelerin bütünün tartışılarak ve uzlaşılarak geçildiğine de işaret eden Şahali, kendi açılarından geriye dönük yeniden tartışılacak konular olmadığını belirtti.

“Mesai saatleri bu yasanın konusu değildir”

Kamuda yetkili sendikaların özellikle ‘endişe’ belirttikleri mesai saatlerinin bu yasanın konusu olmadığının altını çizen Erkut Şahali, yasanın toplam haftalık çalışma saatini düzenlediğini, hangi saatler dahilinde kamu hizmetlerinin yürütüleceğine Bakanlar Kurulu’nun belirlediğini anımsattı.
Yasa Tasarısı’nın haftalık toplam çalışma saatlerini düzenlediğini yineleyen Şahali, onun da şimdikinden farklı olmadığını açıkladı.

Bu konuda da bir yanlış anlaşılma yaşandığını, haftalık toplam çalışma süresini belirleyecek yasanın şimdikinden farklı bir durum içermezken, toplam sürenin hangi saatlerde doldurulacağı konusunun Bakanlar Kurulu’nun kararı ile olduğunun altını çizen Şahali, “Bu Bakanlar Kurulu kararının da sendikalarla istişare ile alınır” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 3251 defa okunmuştur