1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Kahvede ‘seçim’ havası
Kahvede ‘seçim’ havası

Kahvede ‘seçim’ havası

YENİDÜZEN bu kez siyaset tartışmalarının yoğun olduğu kahvehaneleri gezerek, kahvehane sahipleri ve vatandaşın nabzını tuttu

A+A-

"CTP birinci parti, yeni kabineden memnunuz"

Derman PAÇA


Seçimlere az bir zaman kaldı, hemen hemen her yerde seçim konuşuluyor. Yaklaşan erken seçimlerde CTP-BG’nin birinci parti olacağı görüşünde olan kimi vatandaş, karma oyların da seçimlere büyük bir etkisinin olacağı vurguladı. “Bu defa ‘masayı’ iki kişi tutacak” diyerek koalisyona da kesin gözüyle baktıklarını aktardılar. Seçimin yaz mevsimine gelmesinin kötü olduğuna işaret eden yurttaşlar “En sakin seçim dönemini yaşıyoruz” yorumunda bulundu. Kahvehanelerde de eskisi kadar siyaset konuşulmadığını dikkat çeken kahveciler ise bu durumun şaşkınlığını yaşadıklarını ifade etti. YENİDÜZEN olarak kahvehaneleri gezip işletmecileri ve vatandaşların “seçim” nabzını tuttuk.

Kahveci ve vatandaş ne dedi? Kahveci ve vatandaş ne dedi?


Fehim Kadıoğlu Kahvesi(Göçmenköy Işıkları)

Fehim Kadıoğlu(Kahveci):
Yaklaşık yirmi senedir, eşim ile birlikte kahvecilik yaparak geçimimizi sağlıyoruz. Son iki yıldır müşteri sayısı azaldı. Kahvehaneye günde beş veya altı kişi ya gelir ya gelmez. Emekli olduktan sonra da kahvecilik işini yapmaya devam ettim. Kahvehanede kimse kime oy vereceğini konuşmuyor. Hükümete vergi parası ödemekten ne yazık ki bana para kalmıyor. Yaklaşan erken seçimlerde hangi parti veya kim gelirse gelsin tek isteğim ülkeyi birlik ve beraberlik içinde tutması ve bu devleti yaşatmasıdır.

Eren Çetinkaya:
Yaklaşan erken seçimlerde sandığa gitmeyi düşünmüyorum. Nedeni ise Vatandaş yollarda bariyer olmamasından dolayı karşı yola geçip, ölüyor. Bakanlar ise koltuk derdindeler, yeni bakan arabası derdindeler. Eğer sandığa gidersem de CTP-BG’ ye oy vermeyi düşünüyorum. CTP ve DP-UG arasında koalisyon olacağı görüşündeyim. Bağımsız adaylar arasından Barış Mamalının belki bir şansı olabilir. Vatandaş olarak mecliste artık yeni yüzler görmek istiyoruz. Özellikle CTP-BG’ nin Lefkoşa milletvekili listesinde ilk yedide genç adayların isimlerinin olması ve genç adaylara öncelik verilmesi dikkatimi çekti. CTP’nin kadın milletvekili adaylara da önem verip, yer vermesi ve engelli bir adayın da CTP’ den milletvekili adayı çıkması ve örnek alınması gereken bir durum diye düşünmekteyim. UBP’ nin ise kendi yapmadığı işleri sanki kendi yapmış gibi reklam afişlerinde yer vermesini doğru bulmuyorum.

Mehmet Erdem:
Yaklaşan erken seçimlerde sandığa gidip oy vermeyi düşünmüyorum. Erken seçimlerden bir gün önce ailemle birlikte altı kişiyiz, tatile gideceğiz. Benim için hangi parti veya kim gelirse gelsin fark etmiyor. Seçimlere gidip neden oy vereyim ki? Ailemden bir kişi bile hükümet işinde işlemiyor. Bundan sonrada devlet dairesine alsalar girmem. Bu yüzden de erken seçime gidip oy vermeyeceğim. Seçim sonuçları ne olur diye sorarsanız CTP-BG’ nin birinci parti çıkacağını ve DP-UG ile aralarında koalisyon olacağını düşünmekteyim. Bağımsız adayların şansı az.

Ömer Çavuşun Yeri(Gönyeli)

Ömer Çavuş(Kahveci):

Geçmiş yıllarda Kardeş kardeşle kavga ediyordu biri UBP’yi biri CTP’yi desteklediğinden dolayı. Eskiden kahvehanelerde siyaset daha çok konuşulurdu. Şimdi ise seçime dört gün kalmasına rağmen vatandaşta eski heyecan yok. Nedeni ise vatandaşın siyasetçilere karşı güvenlerini yitirmesidir. CTP-BG’ de 2003’te iktidara gelmiş ama o da yapamayarak bırakmıştı. Artık herkes oğlunu veya kızını işe koymak için herhangi bir partiyi destekleyip arkasından yürüyor. Şuan ki geçici hükümeti beğenmekteyim. Yeni gelecek olan hükümetten beklentim dik durmaları ve eğilmemeleridir.

Ömer Menderes:
Kahvehanede birçok vatandaş, CTP-BG’ nin birinci parti çıkacağı görüşündeler. %99’ da CTP ve DP-UG arasında koalisyon olacağı, CTP-BG ve UBP arasında ise koalisyonun imkânsız olduğu nedeninin ise CTP’nin tabanının buna razı olmayacağını eğer böyle bir durum gerçekleşirse CTP’nin bölüneceği düşünmekteyim. Seçim sistemi yüzünden bağımsız adayların kazanma şansları ne yazık ki yok.

Hüseyin Ergüdenler:
Siyaset ve siyasetçilerde aynı benim gibi yaşlandılar. Yaklaşan erken seçimlerde ne olur bilemem ama benim tavsiyem eski siyasetçilerin artık bırakıp, gençlerin önünü açmalarıdır. Partilerin yenilenmesi ve gençlere öncelik tanımaları gerekli, bu ülkenin yenilikçi fikirlere ve genç beyinlere ihtiyacı var.


Çiko’nun Kahvesi(Gönyeli):
 

Mustafa Kanlı(Kahveci):
Kahvehanelerde artık eskisi kadar siyaset konuşulmuyor. Çevremde duyduklarım ve vatandaşın kahvehanede ki konuşmalarından yola çıkarak CTP-BG’ nin birinci, UBP’ nin ikinci ve DP’ nin üçüncü parti çıkacağını düşünüyorum. Birçok vatandaşın da sadığa gidip oy vermeyeceğini dile getiriyor. Özellikle karma oy kullanacak vatandaş sayısı çok fazla ve seçime büyük bir etkisinin olacağı görüşündeyim. Vatandaşların büyük bir çoğunluğu da mecliste yeni yüzler görmek istediklerini söylüyorlar. Gençlere önem verilmesi ve artık mecliste genç milletvekillerinin de yer alması gerektiğini düşünmekteyim.

Niyazi Ilık:
Yaklaşan erken seçimlerde bu defa ‘masayı’ iki kişi tutacak. Yani %100’de yüz koalisyon olacağı görüşündeyim. CTP-BG ve DP-UG arasında koalisyon olma olasılığı daha yüksek, UBP ve DP-UG arasında ise koalisyon pek mümkün gibi gözükmüyor. Son yaşanan olaylardan dolayı UBP büyük bir darbe almasına rağmen taraftarları tarafından destekleneceğini düşünüyorum. Seçim günü sandığa gitmeyecek vatandaş sayısının yüksek olacağı ve %30 karma oy kullanılacağı görüşündeyim. Özellikle karma oyların seçimi çok etkileyeceğini düşünüyorum. Vatandaşların bu sefer genç siyasetçileri destekleyeceği inancındayım.

Hüseyin Özlütaş:
Yaklaşan erken seçimler de sandık başına gidip oy vermeyeceğim. Kaç seçim geçti gitmedim, bu seçimlere de gitmeyeceğim. Nedeni ise sağlık sigortamı vermediklerinden dolayı bilinçli olarak gitmiyorum. Ne gelecek olan hükümete ne de milletvekiline güven duymuyorum.

Bu haber toplam 2702 defa okunmuştur