1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. İki yıllık mücadele sonuç verdi
İki yıllık mücadele sonuç verdi

İki yıllık mücadele sonuç verdi

Yaklaşık iki yıldır süren ve plajlara ücretsiz girme hakkı için Escape Beach Club ile Kervansaray Plajı işletmecilerine açılan davalar kazanıldı.

A+A-

Plajlara ücretsiz girme hakkı ile ilgili davaları kazanan avukatlardan Özgü Özyiğit YENİDÜZEN’e konuştu:
'Hakkınızı arayın'


Tanju KONURALP

Plajların herkesin malı olduğu ve plajlara giriş ücreti konusunun yasal olmadığı ile ilgili; Avukat Özgü Özyiğit, Hasan Özyiğit, Barış Mamalı ve Çağan Özatay’ın açmış oldukları davalardan ikisi sonuçlandı. Girne Belediyesi’nin işletmesinde olan Kervansaray Plajı ile Tori Turizm Otelcilik ve Restoran İşletmeciliği LTD işletmeciliğinde olan Escape Beach Club’a ücretsiz girilmesi yönünde açılan davalar sonucunda taraflar, mahkeme kararı ile bu plajlara ücretsiz girme haklarını elde etti. Deniz Kızı ve Cratos Otel’e açılan davalar ise halen sürüyor. Davacı taraflardan Avukat Özgü Özyiğit, davayı açma nedenleri ve konunun yasadaki yeri ile ilgili açıklamada bulundu.

“Dava açmamızın iki temel nedeni vardı”

Plajlara ücretsiz girme hakkı konusundaki davayı açma sebeplerinin iki temel nedeni olduğunu belirten Avukat Özgü Özyiğit, bu nedenlerin; plajların herkesin malı olması ve plajlarda anlamsız kuralların uygulanmak istenmesi olduğunu vurguladı. Uzun yıllardır plajların ücretsiz olduğunu ve herkesin ücretsiz girme hakkının bulunduğunu dile getirdiklerini ifade eden Özyiğit, artık bu konuda bir mahkeme emrinin de bulunduğunu ve bu emrin açılacak tüm davalara emsal teşkil edebileceğini belirtti. Plajlarda uygulanmak istenen anlamsız kurallara da değinen Özyiğit, bazı plajların damsız almamak gibi uygulamalarda bulunduğunu ve böyle bir hakkın, hiç kimseye yasal olarak verilmediğini açıkladı. Özyiğit, yasa gereği dileyen herkesin, servis kullanmamak ve plajı kirletmemek şartı ile istediği plaja ücretsiz girme hakkının bulunduğunun altını çizerken; bu noktada vatandaşların bilinçli hareket etmesi gerektiğine işaret etti.

“Servis ücreti konusu da yasalara aykırıdır”

Öte yandan plajlarda uygulanan servis ücretlerinin ise fahiş fiyatlar karşılığında gerçekleştirildiğini ifade eden Özyiğit, yine bu ücretin giriş ücreti olmadığına da dikkat çekti. Servis ücretinin; duş, şezlong, şemsiye ve kabin kullanılması karşılığında ödenmesi gerektiğini vurgulayan Özyiğit, bu ücretin ise yasa gereği 3 bin YTL olduğunu açıkladı. Konu ile ilgili yasanın güncellenmemesi sebebi ile bu rakamın halen yasal bir rakam olduğuna dikkat çeken Özyiğit, bu gün bazı plajların 20 TL servis ücreti aldığını ve bunun kesinlikle yasaya aykırı bir uygulama olduğunu kaydetti. Yasada geçen rakamın, 2005 yılında, paradaki altı sıfırın kaldırılması ile 0,003’e eşdeğer hale geldiğini açıklayan Özyiğit, servis kullanan vatandaşların yasal olarak ödemek zorunda oldukları rakamın bu olduğunun altını çizdi.

“Biletlerde belediye mührü var”

Servis ücretleri konusunda ise denetleyici kurumların, belediye sınırları içerisinde belediye, belediye sınırları dışında ise Kaymakamlık olduğuna dikkat çeken Özyiğit, hiçbir plajda ilgili kurumların denetleme yapmadığına vurgu yaptı. Kurumların denetimde bulunmamasının yanı sıra, yasaların çiğnenmesine de ortaklık yaptığını iddia eden Özyiğit, sözde giriş ücretlerine karşılık kesilen biletlerde ilgili belediyenin mührünün de bulunduğunu, dolayısı ile bu belediyenin de mevcut yasalara aykırı hareket etmiş olduğunu kaydetti.

“Dışarıdan yiyecek içecek getirme hakkımız var”

Yine plajlardaki bir başka uygulamanın da gayri yasal olduğuna dikkat çeken Özyiğit, birçok plajda “dışarıdan yiyecek içecek getirmek yasaktır” şeklinde uyarı levhaları bulunduğunu ve bunun da tamamı ile gayrı yasal bir uygulama olduğunu açıkladı. Özyiğit, plajlara girişin ücretsiz olduğu gibi, giren kişilerin de diledikleri yiyeceği veya içeceği beraberlerinde götürme hakları bulunduğunu vurguladı. Bu konuda vatandaşların yasa gereği, çevreyi kirletmemek şartıyla diledikleri gibi hareket edebileceklerini açıklayan Özyiğit, çevrenin kirletilmesi yani; çöplerin toplanmaması gibi durumlarda ise ilgili belediye veya kaymakamlığa bağlı memurların, 1 TL para cezası veya 6 ay hapis cezası gibi cezalandırma yetkilerinin bulunduğunu açıkladı. Ancak günümüzde bahsi geçen kurumların hiçbir denetimde bulunmadığına dikkat çeken Özyiğit, dolayısı ile plajlarda birçok yasa dışı uygulamanın hüküm sürdüğünün altını çizdi.

“Vatandaş hakkını savunmalıdır”

Kazanılan davalar sonucu yalnızca davalı tarafların, ilgili plajlara ücretsiz girebileceğini belirten Özyiğit, bu noktada her vatandaşın kendi hakkını araması gerektiğini vurguladı. Vatandaşların, plaja giriş esnasında görevli kişilere para vermeme haklarını savunmaları ve gerekirse polis çağırmaları gerektiğini ifade eden Özyiğit, bunun Anayasal bir hak olduğunun altını çizdi.

“Dünya’nın hiçbir yerinde bu uygulama yok”

Plaja ücretli giriş uygulamasının dünyanın hiçbir yerinde olmadığına dikkat çeken Özyiğit, Güney Kıbrıs’ta da plajların ücretsiz olduğuna işaret etti. Monako, Brezilya, Fransa gibi turizm ülkelerinde dahi, plajların herkese açık olduğunu belirten Özyiğit, dileyen herkesin havlusu ve şemsiyesi ile bu plajlara girebildiğini ve hiç kimsenin bu konuda soru sorma hakkının bulunmadığını açıkladı. Güney’de de aynı uygulamanın bulunduğunu ifade eden Özyiğit, birçok otelin de, otoparklarını gelen vatandaşlara açtığının altını çizerken; bu uygulamanın yalnızca Kuzey Kıbrıs’ta geçerli olduğuna işaret etti.

Bu haber toplam 16907 defa okunmuştur