1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Hem ülkeye hem de kuruma zarar verildi”…
“Hem ülkeye hem de kuruma zarar verildi”…

“Hem ülkeye hem de kuruma zarar verildi”…

Akim, ünitelerin alınmasının ertelenmesiyle hem kuruma hem de ülkeye ciddi zarar verildiğini vurgulayarak, “Ülkemizi seven kişiler olarak, makinelerin alınması için çok çalıştık. Yatırım yapılmasını sağladık” dedi.

A+A-

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim: “KIB-TEK 146 milyon dolar zarara uğratıldı’

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, Teknecik Elektrik Santrali’nin üretim kapasitesini artıracak yeni ünitelerin, 2009 yılında UBP hükümeti programında olmasına rağmen “ilgili bakanın” bu yatırımı yapmadığını söyledi ve ekledi: ‘Bu sebeple KIB-TEK 146 milyon dolar zarara uğratıldı’

 

Ayşe GÜLER

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na 13 milyon 200 bin Euro’ya mal olacak 2 yeni santral ünitesinin çok önemli bir yakıt tasarrufu sağlayacağı açıklanırken, “Geçmiş hükümetin yapmaktan kaçındığı bu yatırım, kuruma ve ülkeye çok pahalıya mal oldu” iddiası ortaya kondu.

2 yeni ünitedeki ana makineler Teknecik Elektrik Santrali’ne ulaştı, jeneratörlerin ise yarın taşınması hedefleniyor.

Finlandiya’dan geçtiğimiz Pazartesi günü Maria isimli gemi ile Mağusa Limanı’na gelen ünitelerin montesine ise makine ve jeneratörlerin taşıma işlemlerinin tamamlanmasının ardından başlanacak. Teknecik Elektrik Santrali’nin üretim kapasitesini artıracak ve üretimde yakıt tasarrufu sağlayacak üniteler için Elektrik Kurumu, şu ana kadar 1 milyon Euro peşinat ödedi.

Ünitelerin devreye girerek üretime başlamasının 3 ay sonrasında ise taksit ödemeleri başlayacak. Kurum, 36 ay boyunca her ay yaklaşık 352 bin Euro ödeyerek ünitelere sahip olacak.

“2009 yılında alınmadı, kurum 146 milyon dolar tasarruf etmedi”

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, ünitelerin satın alınmasının 2009 yılında Ulusal Birlik Partisi Hükümeti tarafından hükümet programına yazıldığını ancak bu işlemin dönemin Ekonomi ve Enerji Bakanı tarafından iptal edildiğini söyledi.

Söz konusu durum nedeniyle kurumun 146 milyon dolar tasarruf sağlanmasının önüne geçildiğini savunan Akim, hem kuruma hem de ülkeye ciddi zarar verildiğini vurguladı.

Mayıs’ta devrede

Akim ana makine ile jeneratörlerin bölgeye taşınmasının ardından monte işlemlerine başlayacağını belirterek, Kıb-Tek tarafından 1 milyon Euro teminat ödenerek adaya getirilen ünitelerin ise maksimum 40 gün sonra, yani Mayıs ayı içerisinde devreye girmesi hedeflendiğini açıkladı.

Ayda yaklaşık 352 bin Euro ödenecek

Öte yandan ünitelerin üretime başlamasının ardından ilgili firmaya ayda yaklaşık olarak 352 bin Euro ödeneceğini dile getiren Akim, 36 ay boyunca ödemelerin yapılacağını sözlerine ekledi.

--------------------------------------------


El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer: “Elektrik Kurumu’nun önü açık, borç eritildi”

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, elektrik santraline yeni ünitelerin alınmaması ve termik santrallerin verimli çalışamaması nedeniyle Kıb-Tek’in her yıl 40 veya 50 milyon TL zarara uğradığını söyledi. 

2006 yılında Teknecik Elektrik Santrali’ne 8 ünitenin alınmasının hedeflendiğini ancak 6 ünitenin kurulduğunu belirten Cesurer, ünitelerin alımının 2009 yılında hükümet değişikliğinin ardından sürekli ertelendiğini vurguladı.

“Daha verimli çalışma, yakıt tasarrufu…”

Bu hafta içerisinde 2 ünitenin gelmesiyle birlikte termik santrallerin daha verimli çalışmaya başlayacağını belirten Cesurer, yakıt tasarrufunun da sağlanacağını ifade etti.

Cesurer, bu yatırımın yıllardır hayat bulmayı bekleyen bir yatırım olduğunu vurgulayarak, şu anda Kıb-Tek’in kendi yatırımlarını yapabilecek konuma geldiğini, 200 milyon dolarlık borcun 100 milyon dolara gerilediğini ifade etti.

Bunun  yanı sıra ülke genelinde akıllı sayaçlarla ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade eden Cesurer, yeni yönetim kurulunun ‘hayati kararlar’ aldığını ve bu kararların 2015 yılında topluma olumlu yansıyacağını sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 1872 defa okunmuştur