1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. ‘Hatır gönül işiyle izinler verildi, ses kirliliği hiç düşünülmedi’
‘Hatır gönül işiyle izinler verildi, ses kirliliği hiç düşünülmedi’

‘Hatır gönül işiyle izinler verildi, ses kirliliği hiç düşünülmedi’

Evren, hazırlanan yeni Çevre Yasa Tasarısı ile artık izin veren makamların denetimden de sorumlu olacağına dikkat çekti.

A+A-

Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, özellikle büyük şikayetlere neden olan ses kirliliği konusunda artık hazırlanan yeni Çevre Yasası Tasarısı’nın Meclis’ten geçmesiyle denetimin izin verecek makamlara da düşeceğini belirtti

• “Hatır gönül işleri ve popülizm ile uygunsuz izinler verildi, denetimi yapılmadı. İnsanlar da buralard rahatsız olma noktasında.  Restoran açma, işletme izni veren makam, izinleri verirken ses kirliliği de düşünmelidir.”

• “Bu yıl 750 bin fidan dikimi yapılmaktadır. Gelecek yıla da 750 bin fidan fidanlıkta hazırlanmaktadır. Zaruri inkişaf ve kesimin gerçekleştiği yerlerde Orman Dairesi muhatap kişi veya kuruluşla kesilen ağacın fazlasının fidan dikimini sağlamaktadır.”

• “Katı atık kirliliği konusunda ülkemizde uzun yılların getirdiği ihmalin sonuçları vardır. Katı atık çöplerinin şehirlerden transfer istasyonları dediğimiz bir yapıda toplanıp bunların güvenli bir şekilde Güngör’e devamlı transferi gerekmektedir.”

• “Mağusa’da 2012 yılında bir transfer istasyonu AB katkıları ile yapıldı. Ne yazık ki vahşi çöp alanları kapatılıp transfer istasyonu ile Güngör’e transfer uygulamasına halen daha geçilemedi.”

• “Hem tiyatro salonlarının hem de senfoni konserlerinin verilebileceği salonları bulunan bir binayı projelendirmeyi planlıyoruz. Umarız devlet tiyatrolarının yanma yıl dönümüne gelen Şubat ayı içinde TC kaynaklı fon ile bu işin başlayacağına inanıyoruz.”

Fayka Arseven KİŞİ

Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, ‘hatır gönül’ işleri ile bugüne kadar birçok uygunsuz işletme iznin verildiğini ifade ederek, “Restoran açma, işletme izni veren makam, izinleri verirken ses kirliğini de düşünmelidir” dedi.

Evren, hazırlanan yeni Çevre Yasa Tasarısı ile artık izin veren makamların denetimden de sorumlu olacağına dikkat çekti.

Yılda 750 bin ağaç dikimin yapıldığını kaydeden Evren, zaruri ağaç kesimi yapan kişi ve kuruluşlara da Orman Dairesi tarafından ağaç dikimi yaptırıldığını söyledi.

Ormanlarda Orman Dairesi tarafından yaşı gelmiş ağaç kesimlerinin yapıldığını ancak bunun dışında kaçak kesimlerin de olduğu ifade eden Evren, “Bunlar için soruşturma açılıyor, suçlu bulunmaları halinde ceza veriliyor” dedi.

“Katı atık kirliliği konusunda ülkemizde uzun yılların getirdiği ihmalin sonuçları vardır. Mağusa’da yapılan çöp istasyonu da işletilmedi” diyen Evren, “Ne yazık ki vahşi çöp alanları kapatılıp transfer istasyonu ile Güngör’e transfer uygulamasına halen daha geçilemedi” vurgusunda bulundu.
Çevre bilincinin oluşması için küçük yaşlardan eğitimin başlaması gerektiğinin önemine dikkat çeken Evren, “İlkokullarda bu çerçevede Çevre Dersi’nin müfredata girmesi için karar alındı” dedi.

Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, yeni bir tiyatro binası için çalışmaların sonuna geldiğini ifade ederek, “Proje hem tiyatro salonu hem de senfoni konserlerinin verilmesine imkan sağlayacak bir bina olacak. Bina 4-5 dönümlük arazi içerisinde yer alacak. TC kaynakları ile yapılacak” dedi.

• ‘Su’ konusunu Ankara’da görüşecek bakanlar arasında yer alıyorsunuz. Ankara’da ne olacak? Su konusu bitirilecek mi?
• Kutlu EVREN:
Yapılan müzakereler sonrasında ortaya çıkan son ve olması gereken taslakla ilgili olarak TC yetkilileri ile görüşülecek.  Türkiye’de son şekli verilecek ve su konusu orada bitirilecek.

‘UYGUNSUZ İZİNLER VERİLDİ, DENETİMİ YAPILMADI’

• İlgili kesimlerle birlikte Çevre Yasa Tasarısı’nı hazırladınız. Tasarı’nın önemi nedir? Uygulamaya ne zaman girecek?
• Kutlu EVREN:
Tasarı başta ilgili muhataplar ile paylaşılacak, Başsavcılık ve Mevzuat Dairesi’nin incelenmesine gönderilecek. Tasarının uygunluğu denetlenecek ve prosedür işleyecek. Biz tasarının ivediliğini isteyeceğiz. Sosyal ve ekonomik yaşamada çevre ile ilgili süratle düzenlenmesi gereken birçok konu var.
Örneğin ses izinlerinin denetim ve ceza konusunda yetki başka makamlara da devredildi. Ülkemizde artık restoranlarda da canlı müzik yapılıyor.  Ancak hatır gönül işleri ve popülizm ile uygunsuz izinler verildi, denetimi yapılmadı. İnsanlar da bunlarda rahatsız olma noktasında.  Restoran açma, işletme izni veren makam izinleri verirken ses kirliliği de düşünmelidir. Bu olmaması halinde Çevre Dairesi de zor durumda kalır. Çevre Dairesi personeli ile bunların denetimini yapmak mümkün değildir.  Bu yasanın geçmesiyle birlikte çalışma izni veren makam, bunun ses kirliliğini de denetleme yetkisine sahip olacaktır.

• Geçtiğimiz haftalarda Dereboyu’nda kesilen 2 ağaç birçok tartışmayı da gündeme taşıdı. İnşaatlaşmanın arttığı ülkemizdeki ağaç dikimi, bakımı, denetimi ne noktadır?
• Kutlu EVREN:
Bu yıl 750 bin fidan dikimi yapılmaktadır. Gelecek yıla da 750 bin fidan fidanlıkta hazırlanmaktadır.  Kimi kurum ve kuruluşlar  doğaya olan hassasiyetlerinden dolayı kendi istekleriyle Orman Dairemizden parasını ödeyerek, fidan alıp dikmektedir. Ciddi kurumların ciddi talepleri sözkonusudur.
Zaruri inkişafın gerçekleştiği ve kesimin gerçekleştiği yerlerde Orman Dairesi  muhatap kişi veya kuruluşla kesilen ağacın fazlasının fidan dikimini sağlamaktadır.

• Ormanlarda kaçak ağaç kesimlerinin yapıldığına yönelik iddialar da var. Bu konuda herhangi bir araştırmanız tespitiniz oldu mu?
• Kutlu EVREN:
Ormanlardaki yaşı dolmuş ağaçlar 1 yıl boyunca Orman Dairesi tarafından kesilip yakacak olarak Orman Dairesi depolarında biriktirilmesi gerekir. Bu uygulama ile hem ormanların temizliği yapılır hem de diğer ağaçların rahat nefes almasına imkan sağlar hem de yeni fidan dikimleri tekrardan yapılır. Yaşı dolmuş ağaçların kesimiyle de ülkedeki yakacak ihtiyacı da karşılanmış olur. Fakat 1 yıl içinde sürekli Orman Dairesi’nin ağaç kesme imkanı personel ve bütçe yetersizliğinden dolayı yoktur. Şimdi gelecek yıl için bunun planlanmasını yapıyoruz ve yaşı dolmuş ağaçların 1 yıl içerisine kesimlerinin yapılmasını sağlamak için çalışıyoruz.

Bu arada bu boşluktan yararlanan bazı kesimlerin ormanlarda kaçak kesimler yaptığı bilgimize gelmektedir. Kaçak kesimlerin tespit edilmesinde veya muhtarların, duyarlı kişilerin, bölge halkının bize ihbar yapması üzerine de kaçak kesim yapan kişiler için soruşturma başlatıyoruz. Suçu ispatlanması halinde cezai muayedeler uygulanmaktadır.

‘FİLTRE MUTLAKA TAKILMALI’

• Teknecik Elektrik Santrali’ndeki ‘filtre’ sorunu çözülemedi. Çevre açısından risk değerlendirmesi yapıldı mı?
• Kutlu EVREN:
Geçen yılın sonuna kadar yüzde 3.5 kükürt oranıyla ithal edilen akaryakıt uzun yıllar çevre kirliliği yarattı. Bakanlar Kurulu’nun yeni aldığı karar ile artık yüzde 1’in üzerindeki kükürt oranlı akaryakıtın ülkeye girişi yasaklandı. Dolayısıyla geçen yıllara göre daha az ve daha düşük çevreye zarar verecek. Ama bu filtre takılma zorunluluğunu yine de ortadan kaldırmış değildir. Filtre mutlaka takılmalıdır.

• Çevre duyarlılığı konusunda neredeyiz? Devlet olarak, vatandaşlar olarak çevreye ne kadar sahip çıkıyoruz?
• Kutlu EVREN:
Katı atık kirliliği konusunda ülkemizde uzun yılların getirdiği ihmalin sonuçları vardır. Katı atık çöplerinin şehirlerden transfer istasyonları dediğimiz bir yapıda toplanıp bunların güvenli bir şekilde Güngör’e devamlı transferi gerekmektedir. Mağusa’da 2012 yılında bir transfer istasyonu AB katkıları ile yapıldı. Ne yazık ki vahşi çöp alanları kapatılıp transfer istasyonu ile Güngör’e transfer uygulamasına halen daha geçilemedi.

Geçen gün Bakanlık olarak AB yetkilileri ile yaptığımız 3 saatlik ciddi bir toplantıda bu ve Güzelyurt-Mevlevi  Bölgesi ile İskele’ye 2 transfer istasyonun yapılmasını talep ettik. Bu konudaki görüşmelerimiz devam ediyor. Bu istasyonların olması ile kaçak çöp alanlarının  önüne geçmiş olacağız. Onun dışında ceza vermekle bu işin önüne geçemeyiz.

Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız çalışma sonrası kitabıyla, kaynağıyla Çevre Dersi’nin müfredata girmesi kararlaştırıldı. Bakan Kemal Dürüst’e hassasiyeti için ayrıca teşekkür ederim. Küçük yaşlardan çevre bilincini oluşturarak, küçüklerin büyüklere de örnek olması amaçlarımızdan biri olacak.

Ayrıca çevre bilincini yaratmak için ilk defa olarak etkili ve duyarlı çevreci kişi ve kuruluşlarla yaptığımız çalışmalar ile Çevre Danışma Kurulu oluşturarak,  çevre sorunlarını tartışmak ve çözmek adında rutin toplantılara başlıyoruz.

‘YENİ TİYATRO BİNASI PROJELENDİRİLİYOR’

• Yanan devlet tiyatrosu binasının yerine bugüne kadar bir tiyatro binası yapılamadı. Çeşitli kez gündeme geldi ama hayat bulamadı. Sizin bakanlığınız döneminde tiyatro binası hakkındaki çalışmalar ne aşamada?
• Kutlu EVREN:
12 yıldan beridir projelendirilmiş yeni bir tiyatro binasının inşaatıyla ilgili yorumlar var. Bakanlığım döneminde yaptığım incelemede mevcut tiyatro binasının olduğu yerin 10’lu, 20’li yıllarda bu ihtiyaca cevap verecek nitelikte olmadığı kanısına vardım. Çünkü diğer binaların arasına sıkışmış nefes alamayan, park yeri olmayan bir arazide.  Bunun yerine biz İçişleri Bakanlığı’ndan 4-5 dönümlük bir arazinin, uzun yıllar hizmet edecek bir binanın yapılması için tahsis edilmesi konusunda yardım almış bulunmaktayız.  Bu konuda bize yardımcı olan, duyarlı hareketlerinden dolayı Sayın Bakan Asım Akansoy’a da teşekkür ederim.

Şimdi hem tiyatro salonlarının hem de senfoni konserlerinin verilebileceği salonları bulunan bir binayı projelendirmeyi planlıyoruz. Umarız devlet tiyatrolarının yanma yıl dönümüne gelen Şubat ayı içinde TC kaynaklı fon ile bu işin başlayacağına inanıyoruz.

• Yeni tiyatro binası projesinin maliyeti ne olacak?
• Kutlu EVREN:
Geçtiğimiz yıllarda hazırlanan projelerin maliyeti yaklaşık 6 milyon TL idi. Ancak şimdiki projenin maliyeti henüz netleşmedi.

• Başka bir proje var mı gündeminizde?
• Kutlu EVREN:
Bu yıl yine TC kaynakları ile Atatürk Kültür Merkezi’nin artık ihtiyaçlara cevap vermemesi nedeniyle orada da restorasyon işlemleri yapılacak. İhalesine çıkıldı,  sanırım 1-2 hafta içerisinde restorasyon işlemleri başlayacak.

Bu haber toplam 2894 defa okunmuştur