1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. GEÇİTKALE'DE GÜNDEM: MEZAR HIRSIZLIĞI
GEÇİTKALEDE GÜNDEM: MEZAR HIRSIZLIĞI

GEÇİTKALE'DE GÜNDEM: MEZAR HIRSIZLIĞI

Geçitkale’de mezardan ‘kafatası hırsızlığı’, bölge halkında huzursuzluk yarattı.

A+A-

 

 

Bakanlar Kurulu’nun, Kamu Sağlığı Yasası’nın kendisine verdiği yetkiyle, Geçitkale’de önceki gün açılan mezardan ‘kafatası’ çıkmaması, bölge halkını tedirgin etti. Vatandaşlar, yetkililere seslendi:

'Huzurumuz kaçtı, suçlular cezasını çeksin'


Hüsnü Bezirgancıoğlu: “Huzursuzuz”
Mehmet Salih Çete:  “72 yaşındayım, böyle bir olayla ilk kez karşılaştım”
Turgay Gamar:  “Yapanın yanına kalmasın”
Hasan Aktuğralı: “Kim yaptıysa cezasını çekmelidir”
Hüseyin Baybora: “Yasaların gereği ne ise o yapılmalıdır”
Lütfi Çobanoğlu: “Bu olay herkes tarafından kınandı”
Günay Kılgın: “ Şaşkın ve tedirginiz”
Raif Nizamer: “Böyle bir şey yapmışsa, cezasını çekmelidir”

Ayşe GÜLER

Geçitkale’de mezardan ‘kafatası hırsızlığı’, bölge halkında huzursuzluk yarattı.
Bakanlar Kurulu kararınca Savcılık, polis, belediye yetkilileri ve ekipleri huzurunda gün açılan mezarda kafatası bulunamaması, vatandaşları tedirgin etti.
YENİDÜZEN’e konuşan vatandaşlar, böylesi bir olayla ilk kez karşılaştıklarını belirtti.
Birçok vatandaş ise söz konusu mezarın ortaya atılan iddiaların ardından daha önceden açılarak, inceleme yapılması gerektiğini ifade etti.

‘Kim yaptıysa cezasını çeksin’
Bölge halkı, ‘kafatası hırsızlığı’ olayında suçluların cezasını çekmesi gerektiğini vurguladı.
Mahkeme sürecinin hızlı bir şekilde ilerleyerek, davanın sonuçlanmasını isteyen vatandaşlar, “yapanın yanına kar almasın. Kim yaptıysa cezasını çeksin” şeklinde konuştu.

‘Ceza gülünç’
Öte yandan birçok vatandaş ise böylesi bir suçun cezasının ‘3 aya kadar hapislik cezası’ veya 10 TL para cezası veya her ikisine birden olmasının gülünç bir durum olduğunu kaydetti.
Yasa’da değişiklik yapılması gerektiğini savunan vatandaşlar, bu kadar az bir ceza verilmesi kabul edilemez. Bu konuda düzenleme yapılmalıdır” şeklinde konuştu.


---------------------------------------------------------


Vatandaşlar ne dedi? Vatandaşlar ne dedi?  Vatandaşlar ne dedi?
 
• Hüsnü Bezirgancıoğlu: “Yaşanan olay nedeniyle bölge halkı huzursuzdur. Uzun süredir bu mezarın açılmasını bekliyoruz. Ortaya atılan iddiaların ardından kafatasının mezarda olmadığına inanıyorduk. Çünkü belediyede ciddi sorumsuzluk vardı.  Yaşananları ‘balık baştan kokar’ olarak değerlendiriyoruz. Bu işi yapanlar, kim isterse olsun, cezasını çekmelidir. Ama cezaların da caydırıcı olduğunu düşünmüyorum. Böyle bir olaya 3 ay hapislik veya 10 TL’lik bir para cezası verilmesi gülünçtür. Yani ben de gidip bir mezarı kazsam, 10 TL ceza mı alacağım? Bu işin peşini bırakmasınlar”

• Mehmet Salih Çete: “72 yaşındayım, böyle bir olayla ilk kez karşılaştım. Bölgemizde bugüne kadar bu durum hiç yaşanmamıştı. Kafatası hırsızlığından dolayı bölgedeki vatandaşlar oldukça tedirgindir. Yapanın yanına kar kalmasın”

• Turgay Gamar:  “Bu olayın yapanın yanına kalmasını istemiyoruz.  Cezası ne ise çekilsin. Ancak ülkedeki cezalar oldukça yetersiz. Eski belediye başkanının böyle bir şey yapacağına ihtimal veriyordum. Eski belediye başkanı, belediye çalışanlarını da susturmuştur”

• Hasan Aktuğralı: “Hak yerini buldu. Kim yaptıysa cezasını çekmelidir. Şu anki belediye başkanı cesaretli davranırsa, daha birçok şey ortaya çıkacaktır. Daha önce böyle bir şey ne duymuş, ne de yaşamıştık. Herkes gibi bizde çok huzursuzuz”

• Hüseyin Baybora: “Hoş olmayan bir durumla karşı karşıyayız. Yasaların gereği ne ise o yapılmalıdır. Ancak böyle bir suça verilecek ceza oldukça gülünçtür. 3 ay hapislik veya 10 TL’lik para cezası kabul edilemez. Bu kadar az ceza alınacaksa, bizde mezar açıp, kafatası alalım. Böyle bir şey kabul edilemez. Söz konusu olayla ilgili iddialar ortaya atıldığında ben doğru olduğundan emindim. Çünkü belediye başkanına güvensizlik vardı, yapabilirdi”

• Lütfi Çobanoğlu: “Mezarın içerisinde kepçe izine rastlandı. Yani mezarın açıldığı bellidir. Bu olay herkes tarafından kınandı. Bunu yapan kişiler, yargılanmalı ve cezasını da çekmelidir”

• Günay Kılgın: “ Mezar açıldı, kafatası çıkmadı. Bu olay karşısında şaşkın ve tedirginiz. Gerekli adımların atılmasını istiyoruz. Kim yaptıysa, cezasını çekmelidir”

• Raif Nizamer: “Ölüye bile saygı kalmadı. Eski belediye başkanının böyle bir şey yapabileceğine inanıyordum. Çünkü oğlu doktordur. Ama böyle bir şey yapmışsa, cezasını çekmelidir”

---------------------------------------------------------------


Olay nasıl ortaya çıkmıştı?

Geçitkale Belediye Başkanı Kıvanç Buhara’nın, o dönemde “Diş Hekimliği” eğitimi gören oğlu için, belediye işçisi üç kişiye, bir mezar açtırıp mezardan kafatası aldığının iddia edilmişti. 2011 yılında yaşandığı söylenen olayı yaşayan görgü tanıkları konuşmuş polis konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı. 
Mezarı alarak kafatasını aldığını iddia eden belediye işçilerinden Sonuç Kunna, gazetemize ulaşarak, yaşananları sindiremediğini ve olayı tüm kamuoyu ile paylaşmak istediğini belirtmiş ve yaşadıklarını paylaşmıştı.

“Kafatasını kendi elimle Kıvanç Buhara’ya verdim” diyen Kunna’nın ürperten iddiaları kamuoyunda şok etkisi yaratmıştı. 
Olayın basına yansımasının ardından ise mezarda yatan kişinin ailesi de bir açıklamada bulunarak, gerekenin yapılmasını ve olayla ilgili suçluların derhal yargıya taşınması talebinde bulunmuştu.

Bu haber toplam 2343 defa okunmuştur