1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. 'ELEKTRİK ZAMMINI REDDETTİK"
ELEKTRİK ZAMMINI REDDETTİK

'ELEKTRİK ZAMMINI REDDETTİK"

Başbakan, CTP – BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, United Medya Grubu ile bir araya geldi, YENİDÜZEN ve KANAL SİM’den gazetecilerin sorularını yanıtladı

A+A-

* KIB-TEK DÜZLÜĞE ÇIKACAK:  “KIB-TEK'in gelir-gider dengesi geçmişe oranla çok daha iyidir ancak tam anlamıyla düzlüğe çıkmadı, kurumdan yeni bir 'elektrik zammı' önerisi geldi ancak reddettik.”

* "ÇÖZÜM SÜRECİ BÖYLE İLERMEZ"… “Cumhurbaşkanı Eroğlu, Amerika'ya gidiyor ama hükümete ya da Dışişleri Bakanı'na bilgi vermedi. Hükümeti ya da aslında onun temsil ettiği iradeyi sürekli dışlayarak bu süreç ilerleyemez. Duvara vurursa, o zaman gelmesin”

* "İTTİFAK KENDİNİ ÇÖKERTTİ”… “UBP-DP ittifakı kendini çökertti, CTP’yle ne ilgisi var? İskele'de Eroğlu, Belediye Başkanı Halil Orun'u veto edince ayrı aday çıkmadı mı? Girne'de UBP adayı 'bağımsız, gömleğiyle adalığını duyurmadı mı?”

* “GEÇİCİ MEMUR KALMAYACAK”… “Kurultay İstihdamları’nda tavrımız değişmedi, 88 kişi sınavı geçmediği için işten durdu, 2 kişi de istifa etti. 90 isim işçi statüsünde. Yaklaşık 180 geçici memur kaldı. Ülkenin ihtiyaçlarına göre anlamlı sayıda münhal açılacak, ki 300 kadar, bunların da önemli çoğunluğu sağlık ve eğitimdir. Bu sınavlarda başarılı olanlar kalacak, gerisine teşekkür edilecek.”

* “YEREL SEÇİM VE SARAY”… ‘Yerel seçimlerde 12’nin altını başarısızlık kabul ederim, hedef 14 + ! Cumhurbaşkanı adayımızı yerel seçim sonrasında konuşmak doğru olacak. Benim gönlümdeki isim Talat, ancak kararı parti yetkili kurulları verecek.”

* KABLOYLA ELEKTRİĞE TARAFIZ… “Elektrik konusunda eğer geleceği doğru okuyamazsak sınıfta kalırız. Kabloyla elektrik gelmesine de bu nedenle tarafız. KABLOYLA elektrik projesinin uygulanması halinde şartların imkan vermesiyle doğal gaz ya da güneş enerjisi sayesinde belki de aynı kablo üzerinden Türkiye’ye elektrik satacağız.”


YENİDÜZEN (Özel)

Başbakan, CTP – BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, United Medya Grubu ile bir araya geldi, YENİDÜZEN ve KANAL SİM’den gazetecilerin sorularını yanıtladı

KIB-TEK'in gelir-gider dengesinin geçmişe oranla çok daha iyi durumda olduğunu ancak tam anlamıyla düzlüğe çıkmadığını kaydeden Başbakan “ Kurumdan yeni bir 'elektrik zammı' önerisi geldi ancak reddettik” dedi.

Türkiye’den kabloyla elektrik getirilmesi konusuna sıcak baktığını açıklayan Başbakan bu konuya şu cümleler ile açıklık getirdi : “Elektrik konusunda eğer geleceği doğru okuyamazsak sınıfta kalırız. Kabloyla elektrik gelmesine de bu nedenle tarafız. KABLOYLA elektrik projesinin uygulanması halinde şartların imkan vermesiyle doğal gaz ya da güneş enerjisi sayesinde belki de aynı kablo üzerinden Türkiye’ye elektrik satacağız.”

Kıbrıs sorunu ve müzakere sürecini de yorumlayan Yorgancıoğlu “Çözüm süreci böyle ilerlemez" diyerek bazı eleştirilerde bulundu.  Yorgancıoğlu  “Cumhurbaşkanı Eroğlu, Amerika'ya gidiyor ama hükümete ya da Dışişleri Bakanı'na bilgi vermedi. Hükümeti ya da aslında onun temsil ettiği iradeyi sürekli dışlayarak bu süreç ilerleyemez. Duvara vurursa, o zaman gelmesin” diye konuştu. 

İç politikada yaşanan sancılı sürece değinen Başbakan  UBP-DP ittifakının kendi kendine çöktüğüne vurgu yaptı. Yorgancıoğlu “Bunun CTP’yle ne ilgisi var? İskele'de Eroğlu, Belediye Başkanı Halil Orun'u veto edince ayrı aday çıkmadı mı? Girne'de UBP adayı 'bağımsız, gömleğiyle adalığını duyurmadı mı?”  şeklinde konuştu.

United Medya Grubu ile buluşmaya Başbakanlık Müsteşarı Alpay Afşaroğlu, Özel Kalem Müdürü Hüseyin Gürşan ve Basın – Halkla İlişkiler Müdürü Sedat Kılıç da katıldı.

 


KIBRIS SORUNU

‘Duvara vurursa gelmesin”

“Eroğlu kendi yetkilerini Özersay'a mı devretti, bilemiyorum. Sıkıntı Kıbrıslı Rum liderliğinin daha sık görüşmeyi reddetmesidir. Bugüne kadar elde edilen olumlu sonuçlarda hükümetin, CTP'nin ve özellikle de Dışişleri Bakanı Özdil Nami'nin rolü vardır. Bunun dışında da ne yazık ki şu anda ciddi bir görüşme süreci yoktur.”

“Eroğlu hem işbirliği yapmıyor, katkı kabul etmiyor, hem de hükümeti devre dışı bırakıyor, ancak günün sonunda duvara vurursa o durumda yanımıza gelmesin.”

“Cumhurbaşkanı Eroğlu görüşmeler için Amerika'ya gidiyor ama hükümete ya da Dışişleri Bakanı'na bilgi vermedi. Hükümeti ya da aslında onun temsil ettiği iradeyi sürekli dışlayarak bu süreç ilerleyemez.”


UBP-DP

‘İttifak Kendini Bitirdi’

* Özgürgün diyor ki, UBP-DP yerel seçim ittifakını CTP bozdu. Ne münasebet!. Biz rahatsızlığımızı söylemiştik ancak ittifak kendini bitiridi. SERTOĞLU ittifakın ortak adayıyken Zorlu Töre gezip gezip aleyhine propaganda yapmadı mı? İskele'de Eroğlu, Belediye Başkanı Halil Orun'u veto edince ayrı aday çıkmadı mı? Girne'de UBP adayı bağımsız gömleğiyle ortaya çıkmadı mı?


HÜKÜMET KRİZİ…

“S.Denktaş’la üç kez görüştüm”

“En son süreçte Serdar Denktaş’la üç kez yüz yüze görüştüm. Fonları verdik, deniyor… Görüştüğümüz konular Kalkınma Bankası, 366 istihdamı, LAÜ ve hükümet programında yer alan diğer başlıklardı.”

KALKINMA BANKASI

“Tosunoğlu ismine şerh koyduk”

Kalkınma Bankası’nda başkanlık için Hasan Tosunoğlu’nun ismine şerh koyduk. Burada kişisel bir gerekçe aranmaması gerekir. Bu tavrımızın sebebi nettir. Avrupa Birliği'yle 'davalı' birisidir. ‘Müteahhitler Birliği’ sürecinde ciddi iddialar ortaya konmuştur. Kalkınma Bankası'yla ilgili şerhimiz devam ediyor, ancak, Yönetim Kurulu'nun toplantı ve çalışmalarını yapmasına bir engel yoktur, Yönetim Kurulu toplanıyor, karar üretiyor. Başkanlık seçimi bu dönemde biraz ileriye alınmıştır.

 

KURULTAY İSTİHDAMI 366 KİŞİ…

“Tavrımız değişmedi”

“Kurultay İstihdamları’nda tavrımız değişmedi, 88 kişi sınavı geçmediği için işten durdu, 2 kişi de istifa etti. 90 isim işçi statüsünde. Yaklaşık 180 geçici memur kaldı. Ülkenin ihtiyaçlarına göre anlamlı sayıda münhal açılacak ki 300 kadar, bunların da önemli çoğunluğu sağlık ve eğitimdir. Bu sınavlarda başarılı olanlar kalacak, gerisine teşekkür edilecek. Geçici memur kalmayacak. Bu sürecin temmuz sonuna kadar tamamlanmasını bekliyorum.

“Ülkenin ihtiyaçlarına göre 'münhal' açıyoruz, 300'e yakın münhal planlandı ki, bunların çoğu sağlık ve eğitimle ilgilidir. Günün sonunda Temmuz sonu gibi anlamlı oranda münahller tamamlanmış ve geçici memurların da durumu netleşmiş olacak.”

LAÜ…

“LAÜ'deki başkanlık sorunu çözülecektir”

“Lefke Avrupa Üniversitesi'yle ilgili şöyle bir sıkıntı oldu, hükümet protokolünde DP'ye bağlı bir kurum olarak konuşuldu ancak yasal olarak Başbakanlık altındadır. LAÜ'deki başkanlık sorunu çözülecektir, önemli olan yönetimin çalışmasıdır. Başkanlık seçimi de önümüzdeki süreçte yapılır.”

İSKELE’DEKİ SEÇİM

“Adayımızın yanındayız, iddialıyız”

“İSKELE'de bir ay kadar önce 'bağımsız' bir aday üzerinde işbirliğimizi yapabileceğimizi konuşmuştuk, ancak parti olarak adayımızı açıkladık. Şu anda CTP olarak adayımızın yanındayız ve seçimde iddialıyız.”

DP İLE KOMİTE

“Süratli davranmak adına komite”

“DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ile bir uzlaşı sağladık,  bekleyen ve hükümet programında yer alan yasa tasarıları için daha süratli davranmak adına bir komite oluşturulmasını kararlaştırdık. Örneğin, Siyasi Partiler Yasa Tasarısı'ndaki sorun aşılacak...”

NE DEĞİŞTİ?

“Ciddi tasarruf yaptık”

“UBP dönemine kıyasla çok ciddi değişimler var, daha da olacak. Meclis sürekli bir üretim içerisinde, yasalar bir biri ardına gündeme geliyor. YEREL iş gücünün desteklenmesinde kapsamında 700 kişi istihdam edildi, bu çok önemlidir. Belediyelerde sosyal yatırımları yapılmayan emekçiler için çalışma yapıldı, eğer bu yatırımlar olmazsa, belediyelerin katkı payından kesilerek, işçilerin eksik yatırımları tamamlanacak.

* “Maliye Bakanımız, eleştiriliyor, doğrudur. Ama unutulmasın ki tek bakandır ki, sürekli kaynak bulması gerekiyor.”

* “Ek mesaiden tasarruf yapılması yönünde bir iddiamız vardı, ancak yakın süreçte hemen mümkün olmuyor. Bu hükümet çok ciddi bir tasarruf yaptı, özellikle izaz ikram ve akaryakıt gideri gibi harcamalarda geçmişe göre olağanüstü bir fark vardır.”


KIB-TEK – ELEKTRİK ZAMMI

“'Elektrik zammı' önerisini reddettik”

“KIB-TEK'in gelir-gider dengesi geçmişe oranla çok daha iyidir ancak tam anlamıyla düzlüğe çıkmadı, kurumdan yeni bir 'elektrik zammı' önerisi geldi ancak reddettik.”

“Buhar tribünlerinin üretim maliyeti yüksek... Bu nedenle yeni bir yatırım gündeme geldi. Ancak, öncelikle GÜNEYLE elektrik alış-verişi konusunda bir uzlaşıya ihtiyaç var. Daha sonra üç ya da dört jeneratör alınırsa, bir miktar tasarruf sağlanacak. KURUM bir yatırım planı ve çalışması yaptı, bu yatırım için finans kaynakları önemlidir.”

“FARKLI üretim alternatiflerine yönelik arayışlara da girmemiz kaçınılmazdır, güneş enerjisi gibi… Yenilenebilir bir enerji tüzüğümüz var. 2024'e kadar AKSA’ya alım güvencesi verilmiş.,. Şimdi bir de atıklardan enerji elde etmek için bir adım atacağız. Bu nedenle, enerji üretimi yapan tüm etkenleri değerlendirmek durumundayız.”

“Kabloyla elektriğe tarafız”

“Elektrik konusunda eğer geleceği doğru okuyamazsak sınıfta kalırız. KABLOYLA elektrik gelmesine de bu nedenle TARAFIZ.”

“Bu ülkenin enerji planlamasını sadece KIB-TEK üzerinden okumak doğru olmaz. KIB-TEK özerk bir kurum olarak bir etken olacak ancak enerji planlamasına çok daha geniş bakmamız kaçınılmazdır.”

* “TÜRKİYE'nin elektrik iletim sisteminin standardı Avrupa düzeyindedir ve bu nedenle Avrupa'ya bağlıdır. Bu sisteme bizim de bağlanmamız enerji güvenliğimizi artıracaktır.”

-  “KABLOYA karşı çıkılan nokta ‘fizibilite çalışması’ yapılması yönündedir.
2009'da bir etüd çalışması yapıldı, "rasyonel" bulunmadı. Bugün geldiğimiz noktada hem teknolojideki gelişme hem de artan üretim nedeniyle 'koşullar' değişti. Türkiye'de üretim maliyeti 14,16 kuruş, bizde 34-35 kuruş...”

“KABLOYLA elektrik projesinin uygulanması halinde şartların imkan vermesiyle doğal gaz ya da güneş enerjisi sayesinde belki de aynı kablo üzerinden Türkiye’ye elektrik satacağız.”

 

YEREL SEÇİMLERDE HEDEF 14 +

“12’nin altını başarısızlık sayarım”

* ‘Yerel seçimlerde 12’nin altını başarısızlık kabul ederim, hedef 14 + ! Cumhurbaşkanı adayımızı yerel seçim sonrasında konuşmak doğru olacak. Benim gönlümdeki isim Talat, ancak kararı parti yetkili kurulları verecek.”

* “Cumhurbaşkanlığı konusundaki adaylık süreci yerel seçim sonrasında gündeme gelecek. Şimdi yerel seçimlere yoğunlaşmamız gerekiyor, ctp'nin çağdaş belediyecilik anlayışı çok daha genişletmek önemlidir.”

“Benim kişi olarak gönlümden geçen sayın Talat'ın bir dönem daha cumhurbaşkanlığı yapmasıdır. Ancak elbette partimiz tavrını tahmin ediyorum yerel seçimler sonrasında konuşarak ortaya koyacaktır.”

HÜKÜMETİN GELECEĞİ…

“İlla ki sırf hükümette kalalım diye de uğraşmayız”

“HİÇBİR Koalisyon hükümeti, yani tek partiyle gelmemiş hükümet, görev süresini tamamlayacağını söyleyemez. 'Bu hükümet bozulsun' diye bir uğraşımız yoktur ancak ileride koşullar devamını mümkün göstermezse, illa ki sırf hükümette kalalım diye de uğraşmayız.”


ASKERLİK…

“Askerlikte komite kararını destekleyeceğim”

“Askerlik konusu komitededir. Komitelerde 100’e yakın tasarı vardır, askerlik konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Ben komitenin alacağı kararı destekleyeceğim”

Bu haber toplam 3197 defa okunmuştur