1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. CUMHURBAŞKANI AKINCI NTV’YE KONUŞTU
CUMHURBAŞKANI AKINCI NTV’YE KONUŞTU

CUMHURBAŞKANI AKINCI NTV’YE KONUŞTU

Akıncı, "Rum tarafı genellikle takvimlerden, sürelerden bahsetmeyi pek istemiyor. Bir nevi takvim fobisi var diyebiliriz"

A+A-


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümünde artık bir yol haritasının netleştirilmesi gerektiğini yineledi. Akıncı, "Rum tarafı genellikle takvimlerden, sürelerden bahsetmeyi pek istemiyor. Bir nevi takvim fobisi var diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

NTV’ye konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Çok önemli bir aşamaya geçtiğimizi düşünüyoruz. Masada Türkiye'nin de Yunanistan’ın da olacağı 5’li görüşme dediğimiz sürece geçmek üzere miyiz” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Doğal bir takvim işlemeye başladı”

“Aslında o noktadayız. Bu basın açıklamasına yansımamış olsa da aslında bilindiği gibi Rum tarafı genellikle takvimlerden, sürelerden bahsetmeyi pek istemiyor. Bir nevi takvim fobisi var diyebiliriz. Bu öteden beri böyle. Ancak doğal bir takvim işlemeye başladı. Bu takvimin en son noktası da 5’li bir görüşme olacak. Ekim’de Kıbrıs’ta yoğun bir müzakere trafiği daha bizi bekliyor. Ondan sonra farklı formatlara geçmek ve nihayetinde 5’li bir zirveye gitmek kaçınılmaz. Eğer yapılan açıklamada da ifadesini bulan 2016 hedefine bağlılığımız devam edecekse 2016 çıkmadan kesinlikle 5’li bir zirvenin yapılacağını öngörebiliriz.”

“Açıklamaya bir tarih koyamadan ayrılmak zorunda kaldık”

Akıncı, “Farklı formatlarda görüşmelerden söz ettiniz. Bunların arasında Camp David türü bir görüşme sizin Sayın Anastasiadis ile bire bir kaldığınız ve özellikle toprak-mülkiyet gibi konuları doğrudan görüştüğünüz bir süreç yaşanacak mı” sorusuna da şu karşılığı verdi:
“Oradan kastettiğim Kıbrıs sorununun bilinen altı başlığı var. Bu başlıklardan 4 tanesi üzerinde çok yoğun müzakereler yapıldı ve 4 başlıkta da epey ilerlemeler sağlandı. Hatta Genel Sekreter'in yakın zamanda vermiş olduğu bir beyanat var; ‘eşi görülmemiş ilerlemeden’ bahsetti. Kıbrıs’a döndüğümüz zaman, belki Ekim’in yarısına kadar bu 4 başlıkta arta kalan konuları da tamamlayalım diyoruz. Bizim Türk tarafı olarak bu Camp David türü dediğimiz olaydan kastımız; Kıbrıs küçük bir yer, konuşulanlar çok kısa süre içinde sızdırılıyor. Bu sızdırılan konular abartılı şekilde ertesi gün gazetelerin manşetlerinde yer alıyor. Biz Kıbrıs’ta toprakla ilgili çok hassas konuları, bir dizi toplantının yapılacağı, belki yurtdışında yapılacağı bir ortam yaratmak istiyoruz. Ve hemen onun ardından da 5’li zirvenin yer almasını istiyoruz. Ve bütün bunların önümüzdeki bir iki ay içinde olmasını istiyoruz. Biz bu tavrımızı sürdürüyoruz. Bunu Birleşmiş Milletler de biliyor. Rum tarafı da biliyor. Dolayısıyla döndükten sonra bu konuda da çok net bir şekilde durumun aydınlanmasını isteyeceğiz. Biz bunları Kıbrıs’ta da söyledik. Rum liderle de bu konuda bir anlayış tavrımız vardı. Ancak bu takvim fobisi yine nüksetti. Açıklamaya bir tarih koyamadan ayrılmak zorunda kaldık. Ancak Türk tarafı gerek takvim konusunda, gerekse hızlı hareket etme konusunda kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. Bizim hedefimiz bunun bizi bir sonuca taşıması…”

Bu haber toplam 3361 defa okunmuştur