1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar YENİDÜZEN’e konuştu
Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar YENİDÜZEN’e konuştu

Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar YENİDÜZEN’e konuştu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar YENİDÜZEN’e konuştu, çok sayıda belediye çalışanın yaşadığı soruna çözüm geleceğini söyledi: “2 ay yatırım yapılmazsa, bakanlık devreye girecek”

A+A-

Ayşe GÜLER

Belediyelerde ‘sosyal güvenceden yoksun’ çalışan emekçiler için yeni yasa değişikliği bekleniyor.
“İhtiyat sandığı ve sosyal sigorta” yatırımları yapılmayan çalışanlar adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı devreye girecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar YENİDÜZEN’e konuştu, çok sayıda belediye çalışanın yaşadığı soruna çözüm geleceğini söyledi.
Belediyelerin sosyal güvenlik borçlarına dikkat çeken Gürpınar, bu konuda İçişleri Bakanlığı ile ortak çalışma yürüttüklerini dile getirdi.
Gürpınar, çalışanların sosyal güvenlik haklarının korunması adına İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Belediyeler Yasası Değişiklik Tasarısı’na müdahil olduklarını belirtti.

Yasanın hayata geçmesi ile belediyelerin üst üste çalışanlara 2 ay yatırım yapmaması halinde bakanlığın devreye gireceğini söyleyen Gürpınar, Maliye Bakanlığı tarafından belediyelere yapılan devlet katkısından kesinti yapılarak, primlerin yatırılacağını açıkladı.

Gürpınar, devlet kaynaklarıyla çıkılan ihalelerde de ayni uygulamanın geçerli olacağını ifade ederek, “ihale işlerinde devletin her ödeme aralığında o ihaleyi sürdüren işletmenin çalışanları için sosyal güvenlik haklarını yatırıp yatırmadığını kontrol ettireceğiz. Eğer yatırım yapılmazsa, devletin aktaracağı kaynaktan kesip yatıracağız” dedi.

“Sosyal güvenlik fonları güçlenecek”

Gürpınar, yasanın hayata geçmesi ile belediyelerin ödeme kapasitesine göre borçların yapılandırılacağını dile getirerek, yapılandırmada 15 yıla kadar imkan verildiğini kaydetti.

Böylelikle çalışanların hak ve menfaatlerinin korunacağını söyleyen Gürpınar, sosyal güvenlik fonlarının da güçleneceğini dile getirdi.
Gürpınar, belediyelerin yatırım yapmaması nedeniyle Sosyal Sigortalar Dairesi ve İhtiyat Sandığı’nda önemli borç biriktiğini belirterek, söz konusu borçların ilgili kurumların mali tablolarında olumsuz bir etki yarattığına dikkat çekti.

 

------------------------------------------------------------------------------


‘Hakkı yenen çalışan’ için yeni mekanizma gündemde

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, İş Değişiklik Yasa Tasarısı, İş Uyuşmazlıklarının Çözümlenmesi Yasa Tasarısı ve Sosyal Değişiklik Yasa Tasarı’sının bakanlığın gündeminde olduğunu, Meclis tatilinin sona ermesinin ardından çalışmaları Genel Kurul gündemine getireceklerini açıkladı.

Gürpınar, İş Uyuşmazlıklarının Çözümlenmesi Yasa Tasarısı ile çalışma hayatındaki mevzuatlara uyulmaması veya işçi- işveren arasında uyumsuzlukların yaşanması halinde haksızlığa uğrayan kişilerin haklarını arayabilecekleri hızlı ve etkin çalışabilecek mekanizmaların öngörüldüğünü dile getirdi.

Mevcut sistemde yasal mevzuatın ‘iyi durumda’ olmasına rağmen uygulama noktasında sıkıntıların yaşandığını vurgulayan Gürpınar, “mevzuatın ihlal edildiği durumlarla karşılaşıyoruz. Ne yazık ki bu noktalara yeterince müdahale edemiyoruz” dedi.

Gürpınar, Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde uzun bir süredir çalışmaların devam ettiğinden bahsederek, tasarıların uyum programı çerçevesinde 2014’ün ikinci yarısında gerçekleştirileceğini aktardı.
 

Öte yandan asgari ücretin belirlenememesine yönelik de açıklama yapan Gürpınar,  Asgari Ücretler Yasası’na göre asgari ücretin belirlenebilmesi için komisyondan karar üretilmesi gerektiğini vurguladı.


Hak gaspına uğrayan çalışanlara yeni mekanizma

Gürpınar, İş Değişiklik Yasa Tasarısı, İş Uyuşmazlıklarının Çözümlenmesi Yasa Tasarısı ve Sosyal Değişiklik Yasa Tasarı’sının bakanlığın gündeminde olduğunu söyledi.

Gürpınar, İş Uyuşmazlıklarının Çözümlenmesi Yasa Tasarısı ile çalışma hayatındaki mevzuatlarına uyulmaması veya işçi- işveren arasında uyumsuzlukların yaşanması halinde haksızlığa uğrayan kişilerin hakları arayabilecekleri hızlı ve etkin çalışabilecek mekanizmaların öngörüldüğünü dile getirdi.

Mevcut sistemde yasal mevzuat konusunda ‘iyi durumda’ olunmasına rağmen uygulama noktasında sıkıntıların yaşandığını vurgulayan Gürpınar, “mevzuatın ihlal edildiği durumlarla karşılaşıyoruz. Ne yazık ki bu noktalara yeterince müdahale edemiyoruz” dedi.


“Yargıdan önce idari mekanizma oluşturulacak”

Gürpınar, şu anki sistemde hak ihlallerin yasal yargı yoluyla elde edilmesinin öngörüldüğünü ifade ederek, “hak gaspına uğrayan çalışanlar düşünüldüğünde, yargıya başvurmak ülkemizde çok pahalıdır. Ayrıca sonuç verilebilmesi bakımdan uzun bir süre almaktadır” diye konuştu.
Meclis’in tatilinin sona ermesiyle birlikte yasallaşmasını planladıkları düzenleme ile hak gaspına uğrayan çalışanların yargı öncesinde başvurabilecekleri çözüm mekanizmalarının öngörüldüğünü açıklayan Gürpınar, yargı yoluna gitmeden daha kısa sürede çözüme gidilmesi için idari mekanizmaların oluşturulmasının gündemlerinde olduğunu söyledi.

“1 ay veya 45 günde karar üretilecek”

Gürpınar, bilirkişilerden oluşacak idari mekanizmaların tarafsız bir şekilde çalışmasının hedeflendiğini ifade ederek, yasa tasarısı ile hak gaspına uğradığına inan kişilerin ilgili kurullara başvurabileceğini söyledi.

Kurulun 1 aylık veya 45 gün içerisinde önüne gelen konuları sonuçlandırmasının planlandığını anlatan Gürpınar, karara bağlanan konulara itiraz edilmediği sürece mahkeme hükmünde değer taşıyacağını, itiraz gelmesi halinde de kararın bozulması için yargı yoluna başvurulacağını belirtti.
“ Çalışan için çok zor olan süreç tersine dönecek. İlgili kurul bir karar üretecek, itiraz gelirse kararı bozmak için yargı yoluna başvurulacak” diyen Gürpınar, böylelikle hızlı çalışan etkin ve sonuç alıcı bir mekanizmanın devreye gireceğini vurguladı.

-----------------------------------------------------------------

“Yargının üzerindeki yük azalacak”

Çalışma hayatındaki birçok anomalinin böylelikle çözümlenebileceğini ifade eden Gürpınar, yaşanan sorunların yüzde 70’inin yargıya başvurmadan aşılacağını da kaydetti.
Gürpınar, mekanizmaların oluşturulmasıyla yargının üzerindeki yükün azaltılacağını savundu.


“İş yeri hacze düşer veya iflas ederse çalışanların hakları garanti altına alınacak”

Gürpınar, şu anda yürürlükteki İş Yasası ile ilgili AB uyum çerçevesinde bir takım değişikliklerin öngörüldüğünü söyleyerek, bu kapsamda part time çalışmalarda düzenleme getirileceğini belirtti.

İş yerinin hacze düşmesi ve iflası durumunda çalışanların haklarının garanti altına alınmasına yönelik bazı değişikliklerin planlandığını kaydeden Gürpınar, çalışma sürelerinde referans süreye göre ortalama değerlendirme yapılmasına olanak sağlayan yeni bir sistemin hayata geçeceğini açıkladı.

Gürpınar, bu konu ile ilgili çalışmaların 1 yıldır devam ettiğini söyleyerek, değişikliklerin Eylül’de AB’den gelecek uzmanlarla son kez gözden geçirilmesinin ardından kamuoyu ve sivil toplum örgütlerinin bilgisine getirileceğini ve Bakanlar Kurulu’nun ardından Meclis’in gündemine getireceklerini dile getirdi.

----------------------------------------------------------------------


“Asgari Ücret Tespit Komisyonu karar üretmeli”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından ve sonuçsuz kalan toplantıya da atıfta bulunan Gürpınar, Asgari Ücretler Yasası’na göre asgari ücretin belirlenebilmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan karar üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Gürpınar, Komisyon’da karar üretilmemesi halinde Bakanlar Kurulu’nun veya bakanlığın inisiyatif alarak, asgari ücret belirlemesinin ve Resmi Gazete’de ilan etmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, “Komisyon, bu konuda asgari ücret belirlemediği ve Bakanlar Kurulu’na önermediği sürece değişiklik yapılması mümkün değildir” dedi.

Toplantıda neler yaşandı?

Toplantının içeriği ile ilgili de bilgi veren Gürpınar, ilk oylamada işçi kanadından gelen bin 920 TL’lik önerinin oylandığını, işveren ve devlet kanadının ret, işçi kanadının ise kabul oyu ile önerinin kabul edilmediğini dile getirdi.

Gürpınar, ikinci oylamada ise işveren kanadının tavrının yeniden görüşüldüğünü ve hiçbir artış yapılmaması yönünde öneri ortaya koyduğunu aktardı.

Söz konusu önerinin işçi ve devlet kanadı tarafından kabul görülmediğini söyleyen Gürpınar, toplantıda son olarak devlet tarafından önerilen bin 638 TL teklifin, bin 645 olarak artırıldığını ancak oylama sonucunda 5 devlet temsilcisinin kabul oyuna karşılık, 3 işçi 3 de işveren temsilcisinin ret oyu ile önerinin reddedildiğini ifade etti.

Gürpınar, asgari ücret belirleme sistemine yönelik yapısal değişiklikleri yılsonundaki toplantıda gündeme getirip, masaya yatıracaklarını açıkladı.

Bu haber toplam 2872 defa okunmuştur