1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Bakırcı Marsilya gezisiyle ilgili açıklama yaptı
Bakırcı Marsilya gezisiyle ilgili açıklama yaptı

Bakırcı Marsilya gezisiyle ilgili açıklama yaptı

Çevre Bakanı Bakırcı, YENİDÜZEN’in Marsilya gezisi ile ilgili soruları da yanıtladı.

A+A-

Çevre Bakanı Bakırcı, YENİDÜZEN’in Marsilya gezisi ile ilgili soruları da yanıtladı. Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, tartışmalı ‘Marsilya ziyareti’ne yönelik “bu konuda polemik yapmak isteyenler” olduğunu söyledi,  “Bu ziyaret karşılığında kimseye menfaat sağlamadım” dedi.

İşte, Bakan Bakırcı ile YENİDÜZEN Haber Editörü Meltem Sonay arasındaki diyalog:

Meltem SONAY: Marsilya ziyaretiniz çok tartışıldı, tartışılmaya da devam ediyor…
Hamit BAKIRCI:
Ben cevabımı bir kere verdim, bu olayı irdeleyeceksen basında da çıktı. Gerekli cevap oldu diye düşünüyorum. Bu işi polemiğe sokmak isteyenler var, sokmak istemiyorum.

Meltem SONAY: Siz niçin polemiklerin öncesinde bir açıklama yapmadınız? Çok yazıldı, çizildi, eleştirildi günlerce ve devam ediyor…
Hamit BAKIRCI:
Çünkü doğru olmayan bir şeyi umursamanın anlamı yok. Ülkede o kadar sorun dururken böyle ıvır zıvır işlerle konuşmak… Yok ki, gerçeklik payı yok zaten. Ama baktım ki süreç uzuyor, bunun üzerinden reyting mi yapmaya çalışıyorlar, farklı bir amaçları mı var, sonunda dedik ki bir açıklama yapalım da herkes bilsin. Bizim ağzımızdan çıkan kelimeleri en azından herkes görsün, zaten yorum yapmak isteyen herkes yapıyor. Yapmıyor mu?

Meltem SONAY: Gerçeklik payı yok dediniz ama siz kendi açıklamanızda gidildi, davetliydik, kendi masraflarımızı karşıladık diyorsunuz…
Hamit BAKIRCI:
Menfaat mı sağlamışız?

Meltem SONAY: Ziyaretin amacı neydi peki… Niçin gidildi?
Hamit BAKIRCI:
Şimdi bakın… Burada bir şirket var 96 yılından beri izinleri var. Biz bunlara yeni bir izin vermedik ki… Ama bunlar doğru bir taş ocağı işletmeciliğinin dediler ki biz size yardımcı olalım görün, davet ettiler. Biz de teknik ekibimle birlikte, müdürümle birlikte gittik, yerinde gördük. Gerçekten de adamlar bu işi güzel yapıyor. Bunun neresi abes?

Meltem SONAY: Teknik bir gezi miydi?
Hamit BAKIRCI:
Peki ben bunun karşılığında menfaat mı sağlamışım, onlara izin mi vermişim? Hayır,  iddia edildiği gibi öyle bir şey yok. Veya rehabilitasyon yapılacakmış taş ocaklarına… Basında çıkan haberlerden kaynaklanan şeyleri söylüyorum, biz buna verecekmişiz rehabilitasyonu ve bunlara para kazandıracakmışız. Var mı öyle bir şey, yok.
 

Meltem SONAY: Şirketin terk edilmiş bir taş ocağında amfi tiyatro şeklinde rehabilite edeceğini açıkladınız…
Hamit BAKIRCI:
Onu, onlar bizim ziyaretimizde dediler ki biz bu işin nasıl yapıldığını burada size gösterdik, bir de sizin orada, kendinizin belirleyeceği bir ocakta size gösterelim, bu da bizim katkınız olsun ülkenize… Ve örnek teşkil etsin. Ekim ayında kendi uzmanlarıyla gelip bizim uzmanlarımızla birlikte bir değerlendirme yapılacak ve onlar kendileri üsteleniyorlar tüm masrafları. Yani bizim sizin ülkenize bir katkımız, hem de bir kültürel miras olarak kalsın şeklinde… Eğer yapılabilirse o ocakta, amfi tiyatro şekline dönüştürelim, öyle kullanılsın.

Meltem SONAY: Önce şirket burada yapacak, sonra anlaşma aşamasına mı geçilecek?
Hamit BAKIRCI:
Anlaşma değil, bize teklifi şu, ‘Biz gelelim taş ocağınızı rehabilite edelim, tüm masraflarını da biz karşılayalım’.

Meltem SONAY: Şirket neden böyle bir teklif sunuyor?
Hamit BAKIRCI:
Çünkü burada taş ocakçılığının ne kadar gündemde olduğunu, kendi taş ocaklarının da olduğunu ve onların amaçlarının yani bunu işletirken kötü bir olaya dönüşmesinin değil, sonuçta güzel bir şey olacağını, ‘biz yaptık yıllarca burada gelin görün’ dedikleri ocağı gördük. Bir tane de örnek size orada biz yapalım dediler… Hayır diyelim mi? İnsanlar bu katkıyı koymak istiyorlar.

Meltem SONAY:  Tamamen katkı amaçlı yani…
Hamit BAKIRCI:
Tabi ki… Bizim hiçbir masrafımız yok, gelip kendileri yerinde görüp rehabilitasyonunu yapacaklar. Kendi başlarına da değil, bizim de gözetimimizde, bizim de uygun göreceğimiz şekilde projelendirip yapmak istiyorlar. Yani bunu sizde isteyebilirsiniz… Yanlış bir şey var mı bunda?

Meltem SONAY: Neden bir şirket gelip burada sadece katkı amaçlı bir şey yapmak istesin?
Hamit BAKIRCI:
Çünkü gerçekten büyük bir şirket… Bütün Avrupa’da, Brezilya’da, Amerika’da, bu şirketin yerleri ve ocakları var. Diyorlar ki, ‘Biz bu işi doğru yapıyoruz’. Çünkü bu taş ocakları özellikle gündeme geldiğinde, bunlar da ‘biz doğruyu yapıyoruz’ göstermek istiyorlar. ‘Ve gelin bizim ocaklarımızı görün, biz en sonunda bıraktığımızda bu şekilde bırakacağız zaten’, mantık buydu… Ve bunun bir örneklemesini yapalım diyorlar şimdi, ne kadar ciddi olduklarını göstermek istiyorlar.

Meltem SONAY: Ziyaretin daha çok teknik mi, bir aile gezisi mi, ziyaret mi, ne olduğu tartışıldı…
Hamit BAKIRCI:
Aile gezisi olsaydı ben Allah aşkına Marsilya’ya köylerde, dağlar da mı olurdum? Sadece aile gezisi olmuş olsaydı… Paris’e giderdim. Ben aile gezisine gideceksen niye bir şirketin davetlisi olarak gideyim? Ben kendim giderim. Neyse, ben açıklamamı yaptım zaten.

Meltem SONAY:  Bu kadar tartışılmasını nasıl yorumluyorsunuz peki…
Hamit BAKIRCI:
Burada siyasi rant sağlamaya çalışanlar özellikle var diye düşünüyorum. Bunun arkasında başka şeyler de var mı bunu zaman gösterecek zaten. Niçin yapıldığı da zaman gösterecek, göreceğiz. Biz vicdanen rahat mıyız, evet rahatız. Çünkü halkımız, ülkemiz için uğraşıyoruz. Benim siyasete girmemdeki amaç da buydu zaten. Benim bölgemde, İskele’de kime isterseniz sorun. Nasıl bir insan olduğumu gayet iyi bilirler.

Bu haber toplam 4454 defa okunmuştur