1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. 53 milyon TL bekleniyor
53 milyon TL bekleniyor

53 milyon TL bekleniyor

Tarımdaki sıkıntıların çözülmesi için 53 milyon TL’lik ek kaynağa ihtiyaç duyulduğunu açıklayan Sennaroğlu, Genel Tarım Sigortası’nda 18 milyon TL’nin bulunduğunu, bu kaynağın sadece tohum ihtiyacına cevap verebileceğini belirtti

A+A-

Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, geçtiğimiz hafta Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin detaylarını YENiDÜZEN’e anlattı, kuraklık için ve diğer ödemeler için gerekli miktarın Türkiye’nin karşılamasını beklediklerini açıkladı

-Tarım Sigortası’ndaki miktar 18 milyon TL…
- Tarımdaki sıkıntıların çözülmesi için 53 milyon TL’lik ek kaynağa ihtiyaç var
-Türkiye’deki görüşmede, 53 milyon TL’lik ek kaynak masaya yatırıldı, sürecin olumlu sonuçlanması bekleniyor
-Kuraklığın boyutu çok ciddi, kuraklık bölgeleri önümüzdeki günlerde açıklanacak.
-Ülkede 750 bin ekili alanın yaklaşık 450 bin dönümünün yüzde yüzü kurak…
- 70 bin ton kaba yeme ihtiyaç duyuluyor.
- Küçükbaşa ek destek ve doğrudan gelir desteğinin ödenmesi gündemde…


 

Fayka Arseven Kişi
 

Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, tarımdaki sıkıntıların çözülmesi için
53 milyon TL’lik ek kaynağa ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Genel Tarım Sigortası’nda bulunan 18 milyon TL’nin yetersiz olduğunu dile getiren Sennaroğlu, bu kaynağın sadece tohum ihtiyacına cevap verebileceğini belirtti.

Sennaroğlu, geçtiğimiz hafta Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Maliye Bakanı Zeren Mungan ile birlikte TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptıkları görüşmede sektördeki sorunların ele alındığını kaydetti.

YENiDÜZEN’e açıklamalarda bulunan Sennaroğlu, toplantıda “kaba yemin sübvanseye edilmesi, kuraklık tazminatların ödenmesi, üreticilerin geçen yıldan olan borcunun faizsiz olarak bir yıl ertelenmesinin yanı sıra dalında kalan narenciye ürünlerinin tazmin edilmesi, tohumluğun tedarik edilerek, doğrudan gelir desteğine ek olarak küçükbaşa arpa ve yem hibe verilebilmesi veya kaynak ayrılması” adına gerekli 53 milyon TL’lik ek kaynağın masaya yatırıldığını ifade etti.

Sennaroğlu, görüşmenin samimi bir şekilde geçtiğini, önümüzdeki günlerde olumlu bir netice almayı beklediğini belirtti.


“53 milyon TL’ye ihtiyaç var”

Sennaroğlu, kaba yemin sübvanseye edilmesi, kuraklık tazminatların ödenmesi, üreticilerin geçen yıldan olan borcunun faizsiz olarak bir yıl ertelenmesinin yanı sıra dalında kalan narenciye ürünlerinin tazmin edilmesi, tohumluğun tedarik edilerek, doğrudan gelir desteğine ek olarak küçükbaşa arpa ve yem hibe verilebilmesi veya kaynak ayrılması için bütçede 53 milyon TL’lik kaynağa ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.
Söz konusu durumu görüşmek adına geçtiğimiz hafta içerisinde TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya geldiklerini ifade eden

Sennaroğlu, görüşmenin samimi bir şekilde geçtiğini kaydetti.
Sennaroğlu, önümüzdeki günlerde olumlu bir netice almayı beklediğini belirtti.

Genel Tarım Sigortası’ndaki kaynak; 18 milyon TL

Sennaroğlu, Genel Tarım Sigortası’nda 18 milyon TL’lik kaynağın bulunduğunu, bu kaynağın sadece tohum ihtiyacına cevap verebileceğini belirterek, kuraklık tazminatı için Genel Tarım Sigortası veya hükümet bütçesinde herhangi bir kaynağın bulunmadığını ifade etti.

750 bin dönümün, 450 bini tamamen kurak…

Sennaroğlu, ülkede 750 bin ekili alanın yaklaşık 450 bin dönümünün tamamında yüzde yüz kuraklığın hakim olduğunu belirterek, 120 bin dönümün arazinin ise kuraklıktan etkilenmeyen bölge olarak saptandığını, geriye kalan bölgelerde ise kısmi kuraklığın yaşandığını ifade etti.
Ülkenin büyük bir kuraklık felaketi ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Sennaroğlu, hayvan yemi olarak kullanılan balya, sap, samanın yanı sıra önümüzdeki yıl kullanılacak tohum materyalinde ciddi sorun yaşandığını kaydetti.

“Kaba yem sübvansiyesi için 12,5 milyon TL gerekiyor”

Ülkeye Bulgaristan ve Ukrayna’dan gelen kaba yemin hacimli olması nedeniyle maliyetinin yüksek olduğunu söyleyen Sennaroğlu, “üreticiler tarafından ödenmesi, üreticiye büyük bir külfet getirmektedir. Bu yüzden hükümet maliyetinin yüzde 30’unu sübvanseye etmiştir. 70 bin ton kaba yeme ihtiyaç duyuluyor. Kaba yemin sübvanseye yapabilmek için 12,5 milyon TL’lik kaynağa ihtiyaç vardır.

“Küçükbaşa ek destek ve doğrudan gelir desteğinin ödenmesi gündemde”

Kuraklık nedeniyle çiftçi ve hayvancıların sıkıntı yaşadığını dile getiren Sennaroğlu, bu hafta içerisinde küçükbaş hayvan üreticilerinin doğrudan gelir desteğini ve kuraklığa bağlı ek desteğin ödenmesinin bugünkü Bakanlar Kurulu’nun gündemine geleceğini açıkladı.

Türkiye’den gelecek su…

Türkiye’den gelecek su ile tüm ülke tarımının şekillenmesi düşüncesinin doğru olmadığını aktaran Sennaroğlu, “bu maliyet içerisinde üretilecek ürünlerin, dünya piyasalarında rekabet edebilir olması lazım. Bu konuda bürokrat arkadaş çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Sennaroğlu, ülke tarımının Türkiye’den gelecek su ile sulanacağına yönelik düşüncenin doğru olmadığını dile getirerek, tarıma ayrılacak su miktarının belli olduğunu, bunun çok büyük bir alanı kapsamadığını aktardı.

Bütçede tarıma destek 130 milyon TL…

Sennaroğlu, dünya ülkelerinde tarımın devlet desteği ile yürütüldüğünden bahsederek, bütçede 130 milyon TL tarıma desteğin mevcut olduğunu dile getirdi.

Kuraklıktan dolayı ortaya çıkan sıkıntıların bütçelendirilmediğini ifade eden Sennaroğlu, kuraklık tazminatlarının geçtiğimiz yıllarda Genel Tarım Sigortası Fonu’ndaki kaynaklardan karşılandığını ancak bu yılki kuraklığın boyutunun ciddi olduğunu belirtti.

Sennaroğlu, söz konusu durum dışında üreticilere geçtiğimiz yıl da kuraklık tazminatlarının ödendiğini bu yüzden Genel Tarım Sigortası Fonu’nun sıkıntıları giderme noktasında yetersiz kaldığını açıkladı.

Bu yüzden ek bir kaynağa ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Sennaroğlu, kuraklık bölgelerini belirleme adına çalışmaların sürdüğünü, önümüzdeki günlerde açıklama yapılacağını kaydetti.

 

Fotoğraf: Ayşe GÜLER

Bu haber toplam 1979 defa okunmuştur