1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ZEHİRE GEÇİT YOK!
 ZEHİRE GEÇİT YOK!

ZEHİRE GEÇİT YOK!

Limitlerin 135 kat üzerinde zehir!.. 16 dönüm sultani üzüm imha edildi

A+A-

 

Girne- Alsancak bölgesinde bulunan bir bağda yetiştirilen sultani üzümlerde  “aşırı dozda ilaç” tespit edildi. Bağ Sokak’ta yetiştirilen 16 dönüm sultani üzüm dün Tarım Dairesi yetkilileri tarafında imha edildi

• Tarım Dairesi Girne Kaza Sorumlusu Mehmet Eminel, üzüm bağında yapılan analizlerde, sultani üzümlerde, limitlerin 135 kat üstünde, etkin maddesi folpet olan ilaç tespit edildiğini belirtti.

• Eminel, bahse konu bağda yapılan 3’üncü kontrol sonucunda, ilacın limitlerin altına düşmemesi nedeniyle, üründe imha işlemine gidildiğini dile getirdi

Didem MENTEŞ

Girne- Alsancak bölgesinde 16 dönümlük bir bağda üretilen sultani üzümlerde limitlerin üzerinde ilaç tespit edilmesi üzerine bir kamyon üzüm imha edildi.

Girne Tarım ve Temel Sağlık Hizmetleri dairelerinin, yaptığı rutin pestisit analizlerinde, bahse konu sultani üzümlerde, limitlerin 135 kat üzerinde, etken maddesi Folpet olan ilaç tespit edildi. 16 dönümlük konu bağda, üzümlerde yapılan 3’üncü analizlerde, ilacın limitlerin altına düşmemesi sonucunda, Girne Tarım ve Temel Sağlık Hizmetleri Daireleri görevlileri, dün,  zehirli üzümleri hasat ederek imha etti.

Eminel: “Limitlerin 135 kat üzerinde ilaç tespit edildi”

Girne Tarım Dairesi Kaza Sorumlusu Mehmet Eminel, Girne Tarım Dairesi ve Girne Temel Sağlık Hizmetleri Dairesiyle birlikte, ilaçlardan sorumlu denetimleri yapan Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulunun direktifleriyle her ay rutin şekilde analiz yaptıklarını dile getirdi. Bağ Sokak’ta bulunan üzüm bağında yapılan analizlerde, sultani üzümlerde, limitlerin 135 kat üstünde, etkin maddesi folpet olan ilaç tespit edildiğini açıklayan Eminel, söz konusu bağda yapılan 3’üncü kontrol sonucunda, ilacın limitlerin altına düşmemesi nedeniyle, üründe imha işlemine gidildiğini vurguladı.

“8 ayda 5 çeşit ürün imha edildi”

Etkin maddesi Folpet olan ilacın üst limitinin 1 kilogramda 0.02 miligram olması gerekirken, bu bağdaki üzümlerin kilogramında 2.7 miligram ilaç tespit edildiğini belirten Mehmet Eminel, Tarım Dairesi ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi ekiplerinin 16 dönümlük bağdaki sultani üzümleri toplayarak imha edeceğini kaydetti. Tarım Dairesinin her hafta, bölgede üretim yapılan alanları gezerek örnekler aldığını söyleyen Eminel, Ocak ayından bu yana Girne’de yapılan analizlerde, 136 örnek alındığını ve toplamda 5 çeşit üründe, pestisit limit raporunun limitlerin üzerinde çıkması nedeniyle imha işlemi yapıldığını söyledi.

Bu haber toplam 2648 defa okunmuştur