1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yunanistan Seçimleri 6
Yunanistan Seçimleri 6

Yunanistan Seçimleri 6

Sınırlandırmalar özellikle uluslararası ticaret yapan, ithalat yapan firmalara ağır darbe vurdu.

A+A-

Mertkan HAMİT

Avrupa’dan Yunanistan’a Yapılan Kansız Darbe

Haziran sonuna gelindiğinde, Troyka ile Yunanistan arasında süren müzakerelerde bir sonuç alınamamıştı. Borçlanma üzerinde uzlaşma sağlanamamasından ötürü Yunanistan nakit sıkıntısıyla karşılaştı. Sürecin uzaması, SYRIZA’nın önerilerinin Troyka tarafından kabul görmemesi, Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin katı tutumu ve onu takip eden diğer Avro-bölgesi maliye bakanlarının eğilimi belirleyiciydi. Avro-bölgesi Maliye bakanlarının “ekonomik akla” uygun kararları, bankaların ve kreditörlerin çıkarlarına göre belirlendi. Nakit sıkıntısının çözümü para akışı yaratmak yerine sermaye kontrolüyle sonuçlandı.

Bunlar, SYRIZA için en kötü sonun başlangıcını - memorandumun kabulü için yapılmış en büyük baskıyı- temsil ediyordu. Siyasi iradeyi ortadan kaldırıp, kreditörlerin taleplerinin uygulanmasının yolu bu şekilde açıldı.

Dayatma karşısında istifa edilmesi memleketi kaosa sürükleyip sonra yönetimi terk etmekle suçlanacak olan SYRIZA için olası değildi. Bu şartlar, SYRIZA’yı ağır koşulları kabul edecekleri memorandumu imzalamak zorunda bıraktı.

Aslında, Yunanistan’da kansız ve silahsız darbe “sermaye kontrolü” ile yapılmıştı. Sermaye kontrolü kreditörlerce istenmeyen SYRIZA hükümetini fazlasıyla aşındırdı. Partiden sol grubun ayrılarak yeni bir parti oluşturması, dinamik gençlik hareketlerinin ise SYRIZA’ya mesafe koyması da sermaye kontrolü sonrasındaki gelişmelerin sonuçlarındandır.

Sermaye kontrolünün başlaması ile beraber bankamatiklerden günlük nakit limiti 60 euro ile sınırlandırıldı. Piyasa’da yeterli 10 ve 20 euroluk banknot olmaması, bu tutarın pratikte 50 euro olmasına neden oldu. Bugün kontrol görece rahatlatılmasına rağmen, sınırlandırmalar mevcut. Bankalardan günde 60 euro ya da haftada 1 kereye mahsus 420 euro çekebiliyorsunuz. Pahalı bir alışveriş ya da yurt dışında yüklü mal getirmeniz ise ciddi bürokratik işlemlere bağlı.

Sonuç olarak alışverişin maliyeti artarken, piyasa riski de çarpılarak büyüyor.

Sınırlandırmalar özellikle uluslararası ticaret yapan, ithalat yapan firmalara ağır darbe vurdu. Öğle arasında görüştüğüm bir arkadaşım ‘kansız darbenin’ sonuçlarını çarpıcı rakamlarla anlatıyor:
• Temmuz ayında sadece sermaye kontrolü nedeniyle bir ayda 16 Bin kişi işsiz kaldı.
• Aynı zamanda sermaye kontrolünün etkisiyle Yunanistan’da her gün 59 iş yeri kapanmasına sebep oldu.
• Uygulamanın günlük olarak gayri safi milli hasılaya etkisi ise gündelik 22 Milyon Euro kayıp olarak yansıyor.

Nakit sıkıntısı özellikle kalabalık kentlerde turizm sayesinde henüz hissedilmiyor. Ancak turizm sezonunun sonuna geliyoruz.

Tsipras’ın seçimleri 20 Eylül olarak tercih etmesinin bir sebebi de nakit sıkışıklığının artacak etkilerinden partisini korumak. Bu sefer başarılı ancak koşullar önümüzdeki yıl yeniden seçimlerin olacağını işaret ediyor…

 

 

Bu haber toplam 1761 defa okunmuştur